ΠτΔ: Γίνονται προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου

d73516cb5e4f1a21641b2850ae96553f XL Νέα Αμμοχώστου

Οι χθεσινές δηλώσεις Τσαβούσογλου στην Τουρκική εθνοσυνέλευση ότι χρειάζεται να αλλάξουν οι παράμετροι στη λύση του κυπριακού αποδεικνύουν τα όσα έλεγε η δική μας πλευρά για την αδιαλλαξία της Τουρκίας δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Επανέλαβε ότι η Τουρκία επέμενε σε παραμονή εγγυήσεων, επεμβατικών δικαιωμάτων και στρατευμάτων, την ώρα που κάποιοι τρίτοι, εκτός Κύπρου, προσπαθούσαν να δημιουργήσουν την εικόνα ότι η Τουρκία αποδεχόταν τις παραμέτρους του ΟΗΕ.
Ερωτηθείς αν ανησυχεί για τη δήλωση Τσαβούσογλου ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι αυτό που γνωρίζει είναι ότι γίνονται προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου.
Όμως, είπε, αν κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να αλλάξουν οι παράμετροι ή ότι η λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και παραμονή στρατευμάτων, τότε αυτό θα οδηγήσει σε άμεσο ή έμμεσο έλεγχο της Κύπρου από την Τουρκία και θα καταστήσει την Κύπρο προτεκτοράτο της.
Τόνισε ότι αυτό εκφεύγει των ορίων που διαπραγματευόμαστε μέχρι σήμερα και αν ο λαός τον τιμήσει με την ψήφο του αυτά είναι τα όρια που θα διαπραγματευθεί στο μέλλον.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισκέφθηκε τα στρατόπεδα της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα και του Υποστράτηγου Τάσου Μάρκου στην Κλήρου εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων. Μιλώντας προς τους εθνοφρουρούς δήλωσε περήφανος για την επιχειρησιακή ικανότητα της ΕΛΔΥΚ και της Εθνικής Φρουράς η οποία όχι μόνο διασφαλίζει την άμυνα της Κύπρου αλλά του επιτρέπει όπως είπε να διαπραγματεύεται με σιγουριά. Ευχήθηκε όπως το 2018 είναι η χρονιά επίλυσης του κυπριακού με μία λύση χωρίς εγγυήσεις, στρατούς και επεμβατικά δικαιώματα με διασφαλισμένο το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύνταξη: Νίκος Φοινικαρίδης

 

Πηγή: RIK News