ΠτΔ: Κρίσιμη η ερχόμενη εβδομάδα για το Κυπριακό

Κρίσιμη για το Κυπριακό χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ερχόμενη εβδομάδα

Screenshot 8 4 Κυπριακό, Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Κρίσιμη για το Κυπριακό χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης την ερχόμενη εβδομάδα με την επιστροφή στην Κύπρο της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Μαρία Άνχελα Χολγκίν Κουεγιάρ.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο επίσκεψης στο στρατόπεδο «Υπ/γου Τάσου Μάρκου», με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, ο Πρόεδρος είπε ότι η ερχόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη, είναι σημαντική, καθώς έρχεται στην Κύπρο η κ. Ολγκίν από την Γερμανία, την Γαλλία, τις Βρυξέλλες, την Τουρκία, και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν τέτοια δεδομένα «που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για επανέναρξη των συνομιλιών».

Σε ερώτηση για την τακτική αναθεωριτισμού από πλευράς Τουρκίας με την νέα εξέλιξη διδασκαλίας στα της ‘γαλάζιας πατρίδας’ και κατά πόσον γίνονται συζητήσεις με την Αθήνα για μια άλλη στρατηγική, είπε ότι «ο πλήρης έλεγχος των κατεχόμενων περιοχών σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας από πλευράς της Τουρκίας δεν είναι κάτι καινούργιο ειδικότερα στα θέματα της εκπαίδευσης» και υπενθύμισε ότι υπήρξε αντίδραση και από τους ίδιους τους Τ/κ δασκάλους σε τέτοιου είδους προσπάθειες από πλευράς Τουρκίας.

Για την Ελλάδα, είπε ότι υπάρχει συντονισμός σε όλα τα επίπεδα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτό. Ανέφερε ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και είπε ότι η Λευκωσία είναι σε επαφή με την Αθήνα.

«Εμείς είμαστε εδώ και η Ελλάδα και η Κύπρος και επειδή βρίσκομαι σε ένα στρατόπεδο, δείχνουμε μέσα από τις πράξεις μας ότι είμαστε πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας, είμαστε εδώ (ΣΣ να επιλύσουμε) τις όποιες διαφορές μέσα από την διπλωματία και τον διάλογο και ελπίζουμε να υπάρξει ανταπόκριση».

Ηταν μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, «που και ως ΕΕ με πρωτεργάτες την Κύπρο και την Ελλάδα στείλαμε ένα θετικό μήνυμα στην Τουρκία και από την ίδια εξαρτάται εάν αυτό το μήνυμα θα μετουσιωθεί και σε θετικές συγκριμένες εξελίξεις εάν και εφόσον υπάρχει πρόοδος στο Κυπριακό και το λέω αυτό διότι η ερχόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη είναι σημαντική, έρχεται στην Κύπρο η κ. Ολγκίν (προσωπική απεσταλμένη ΓΓ ΟΗΕ για Κύπρο), έρχεται από την Γερμανία, την Γαλλία, τις Βρυξέλλες, την Τουρκία, και ελπίζουμε να υπάρξουν τέτοια δεδομένα που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για επανέναρξη των συνομιλιών».

Ερωτηθείς εάν αυτό το θετικό μήνυμα μετέφερε στην κ. Ολγκίν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και πως μπορεί να το αξιοποιήσει, είπε ότι οι δηλώσεις του κ. Μισέλ ήταν ξεκάθαρες και υπενθύμισε και τις δηλώσεις σε συνέντευξη της Προέδρου της Κομισιόν την Κυριακή από εκεί και πέρα να αναμένουμε την ερχόμενη εβδομάδα, μακάρι, από δικής μας πλευράς η ετοιμότητα είναι δηλωμένη, πολύ συγκεκριμένη, όχι θεωρητική, όχι γενική, και ελπίζουμε να προκύψουν τα δεδομένα που θα μας οδηγήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών».

Πηγή: ΚΥΠΕ