ΠτΔ στο Βερολίνο: Προτεραιότητα για Κύπρο η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ

Ο Πρόεδρος τόνισε ότι η ΕΕ χρειάζεται να παραμείνει ενωμένη υπό το φως των προκλήσεων

Screenshot 3 ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΕΕ, Νίκος Χριστοδουλίδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε χθες στο δείπνο εργασίας που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ και φιλοξενεί ο Καγκελάριος της Γερμανίας κ. Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή ηγετών κρατών μελών της ΕΕ.

Πρόκειται για ένα εκ των τεσσάρων δείπνων εργασίας που συγκαλεί ο Πρόεδρος Μισέλ με στόχο τη συζήτηση για τη Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ για το 2024-2029, που αφορά τις πολιτικές προτεραιότητες που θα πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ.

Κατά το δείπνο εργασίας ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στην παρέμβασή του τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, ότι η ΕΕ χρειάζεται να παραμείνει ενωμένη υπό το φως των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σε διάφορους τομείς.

Αναφερόμενος στις δύο κρίσεις που ταλανίζουν τη διεθνή κοινότητα αλλά και την ΕΕ, τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά την παράνομη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στη Γάζα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί χωρίς να χάνει την επικέντρωσή της στις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών.

Πρόσθεσε ότι οι κοινές προσπάθειες των κρατών μελών της ΕΕ έφεραν αποτελέσματα και σημαντική πρόοδο στους τομείς της υγείας, της ασφάλειας, της ενέργειας, καθώς και της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, σημειώνοντας ότι η Ένωση έχει αποδείξει στο παρελθόν πως σε στιγμές κρίσιμες είναι ενωμένη και ισχυρή. Παρόλα αυτά υπάρχουν τομείς όπως είναι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, όπου η διαχείριση του θέματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ειδικά για τις χώρες πρώτης γραμμής, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών.

Αναφερόμενος σε θέματα που άπτονται των στόχων της νέας Στρατηγικής Ατζέντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού τόνισε την ανάγκη να καθορίσουμε και να συμφωνήσουμε ποιο είναι το ευρωπαϊκό συμφέρον, σημείωσε πως για την Κύπρο, προτεραιότητα της υπό συζήτηση ατζέντας είναι η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ. Στρατηγική αυτονομία που να χαρακτηρίζεται από δύο στόχους:

Πρώτον, μια πιο ανθεκτική και ανταγωνιστική Ευρώπη στηρίζοντας τις πολιτικές της στους πυλώνες της βελτίωσης της καθημερινής ζωής των πολιτών της.

Και δεύτερον, την ενδυνάμωση του γεωπολιτικού ρόλου της Ευρώπης στη διεθνή σκηνή μέσω της ενδυνάμωσης των πολιτικών της στους τομείς άμυνας και ασφάλειας.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι επιβάλλεται η δημιουργία συνθηκών ώστε να επανέλθει η ειρηνευτική διαδικασία για λύση δύο κρατών.

Ενημέρωσε, επίσης, για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα, ειδικότερα για τις τελευταίες διαβουλεύσεις με το Ισραήλ.

Αναφερόμενος στα θέματα της διεύρυνσης της ΕΕ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επισήμανε πως επιβάλλεται η προσήλωση της Ένωσης στη μεθοδολογία της διεύρυνσης, όπου κάθε εταίρος αξιολογείται στη βάση των δικών του δεδομένων.

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της λήψης αποφάσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης επαναλαμβάνοντας την ανάγκη όπως πριν από τη λήψη της όποιας απόφασης καθοριστεί με σαφήνεια ποιο είναι το ευρωπαϊκό συμφέρον, αλλά και πώς προστατεύονται τα συμφέροντα των κρατών μελών της Ένωσης.