ΠτΔ: Υπάρχουν και όρια στον επιδιωκόμενο συμβιβασμό

Μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο, για από κοινού αντιμετώπιση της αδιαλλαξίας της Άγκυρας και τερματισμό όσων η τουρκική εισβολή έχει επισωρεύσει στην πατρίδα, έστειλε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε επιμνημόσυνο λόγο για τους πέντε ήρωες της κοινότητας Πάχνας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια επιλογής πολιτικής που ενδεχομένως να οδηγήσει σε  χειρότερα αδιέξοδα.
Είπε ότι, έχοντας πλήρη συνείδηση των λεγομένων του, στέλλει και μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση στο εξωτερικό, ότι υπάρχουν όρια στην αξιοπρέπεια του κυπριακού λαού, καθώς και όρια στον επιδιωκόμενο συμβιβασμό.
Αγωνιζόμαστε, πρόσθεσε, για την επίτευξη λύσης που θα δημιουργεί εκείνες τις προοπτικές οι οποίες θα επιτρέπουν στον κάθε πολίτη να ζει σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας, ειρηνικής συμβίωσης και αλληλοσεβασμού με όλους τους νόμιμους κατοίκους αυτής της χώρας.
Σχολιάζοντας εκ νέου τις δηλώσεις Ακιντζί περί ανάγκης αλλαγής νοοτροπίας των Ελληνοκυπρίων, ο πρόεδρος Αναστασιάδης διερωτήθηκε ποια νοοτροπία πρέπει να αλλάξει. Να ξεχάσουμε, διερωτήθηκε, την κατεχόμενη γη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, όλα όσα προβλέπονται για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες ή να ξεχάσουμε την παρουσία του κατοχικού στρατού, ή να διαγράψουμε την παρουσία της Τουρκίας με εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα.
Τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει την ειρήνη και ότι αυτό το έχει αποδείξει έμπρακτα και στον τελευταίο κύκλο συνομιλιών στην Ελβετία, όταν με τόλμη παρουσίασε προτάσεις, αρκεί να τερματίζονταν οι αναχρονιστικές εγγυήσεις, τα επεμβατικά δικαιώματα και η παρουσία κατοχικού στρατού. Δεν δεχόμαστε, πρόσθεσε, την όποια λύση, η οποία θα οδηγεί την επομένη της συμφωνίας, σε κατάρρευση.
Διαβεβαίωσε ότι δεν παραγνωρίζει τις έγνοιες, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραγνωρίζονται οι εύλογες ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι στόχος της πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής που ακολουθείται είναι να προκληθεί η διεθνής κοινότητα και να κινητοποιηθεί προκειμένου να ασκηθεί επιρροή στην Τουρκία, στην οποία να δοθεί το ισχυρό μήνυμα ότι για να υπάρξει λύση, απαιτείται αλληλοσεβασμός.
Επανέλαβε ότι η λύση πρέπει να διασφαλίζει ένα κανονικό κράτος, το οποίο να συμβαδίζει απόλυτα με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, με το κοινοτικό κεκτημένο και που να δημιουργεί τις προοπτικές συμβίωσης των νέων γενιών Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Πηγή: ΡΙΚ Ραδιόφωνο, ΓΤΠ

 

Πηγή: RIK News

Ροη Ειδησεων

Δήμος Δερύνειας: Βραβεύτηκε για δεύτερη χρονιά ως «Πράσινη Πόλη της Κύπρου»

Ο Δήμος Δερύνειας βραβεύτηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά ως "Πράσινη Πόλη της Κύπρου" για το…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργική Σύνοδος οκτώ κρατών μελών ΕΕ για μεταναστευτικό στη Λευκωσία

Με πρωτοβουλία της Κύπρου, πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή οκτώ κρατών μελών της…

17 Μαΐου, 2024

Χειροπέδες σε 19χρονο που ξάφριζε αυτοκίνητα στη Λάρνακα

Στο πλαίσιο διερεύνησης τριών υποθέσεων κλοπών από αυτοκίνητα που διαπράχθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2023,…

17 Μαΐου, 2024

Επιστρέφει η σκόνη στην ατμόσφαιρα – Ο καιρός το Σαββατοκύριακο

Ασθενής ψηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Σταδιακά στην ατμόσφαιρα, θα αιωρείται σκόνη, οι συγκεντρώσεις της…

17 Μαΐου, 2024

Τουρκία: Θανατηφόρο τροχαίο με Έλληνες – Ένας νεκρός και δύο τραυματίες

Τροχαίο με έναν νεκρό και δύο τραυματίες στο οποίο εμπλέκονται Έλληνες σημειώθηκε στην Τουρκία και…

16 Μαΐου, 2024

Η Ανδρομάχη ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της: Η πρώτη φωτογραφία με φουσκωμένη κοιλίτσα

Η Ανδρομάχη επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα που την ήθελαν να βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ανακοινώνοντας τα…

16 Μαΐου, 2024