ΠτΒ: Η Τουρκία να εγκαταλείψει τη ρητορική για λύση δύο κρατών

Είναι σημαντικό η Τουρκία να εγκαταλείψει την ρητορική για λύση δύο κρατών, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου

C97D1AA1 04A9 416D A030 FB1A58D22BE0

Είναι σημαντικό η Τουρκία να εγκαταλείψει την ρητορική για λύση δύο κρατών, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, κατά την διάρκεια της συνάντησής της με τον Συμπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, Ilhan Kyuchyuk, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατικής Παράταξης (ΔΗΠΑ), Μάριου Καρογιάν.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Βουλής, κατά την συνάντηση, η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), με κυριότερη την απειλή κατά της ασφάλειάς της, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και της κλιμάκωσης της βίας στη Μέση Ανατολή. Η κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι η Κύπρος, πάντοτε στην βάση αρχών, θα συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία και θα καταδικάζει κάθε τρομοκρατική επίθεση. Η Κύπρος, σημείωσε, στηρίζει λύση δύο κρατών στο Μεσανατολικό, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της διπλωματίας.

Η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε, παράλληλα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, ως το κράτος μέλος της ΕΕ που δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό αιτητών ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού, εκ των οποίων οι πλείστοι φθάνουν από τα κατεχόμενα, μέσω της γραμμής κατάπαυσης του πυρός στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Κυβέρνησης. Επί του προκειμένου, η κ. Δημητρίου υπογράμμισε την σημασία της αναθεώρησης του υφιστάμενου ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και μετανάστευσης, στην βάση της ισότητας και της αλληλεγγύης.

Αναφερόμενη στην παρούσα κατάσταση όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, η Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον κ. Kyuchyuk για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον διορισμό από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ απεσταλμένου προς διευκόλυνση της επανέναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη λύσης, στην βάση του συμφωνημένου πλαισίου και των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Προς τούτο, τόνισε η κ. Δημητρίου, είναι σημαντικό η Τουρκία να εγκαταλείψει την ρητορική της για λύση «δύο κρατών».

Πηγή: ΚΥΠΕ