Το δημόσιο συμφέρον δεν μπορεί παρά να εκφράζει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου και τον ίδιο το λαό, τον οποίο απαρέγκλιτα νομιμοποιείται πάντα να υπηρετεί, δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου.
Σε χαιρετισμό της στο εναρκτήριο συνέδριο της Ακαδημίας της Νομικής Υπηρεσίας με θέμα «Η έννοια του δημοσίου συμφέροντος στην κυπριακή έννομη τάξη και πέραν αυτής», η κ. Δημητρίου είπε ότι ιδιαιτέρα βαρύνουσα σημασία και ποικίλες προεκτάσεις η έννοια του δημοσίου συμφέροντος προσλαμβάνει, σε σχέση με την επίκλησή του κατά την ενάσκηση της δημόσιας εξουσίας, καθώς αν και αποτελεί μια νομικά λειτουργική έννοια που συγκεκριμενοποιείται από κανόνες δικαίου, συχνά ταυτίζεται με τα άμεσα συμφέροντα του συνόλου της οργανωμένης σε κράτος κοινωνίας.
Η επίκληση του δημοσίου συμφέροντος, είπε, είτε από τον νομοθέτη είτε από την εκτελεστική εξουσία, δεν μπορεί να είναι ούτε αυθαίρετη, ούτε καταχρηστική, καθώς τελεί υπό τα εχέγγυα και σε συνάρτηση με τις αρχές της αναλογικότητας, της χρηστής διακυβέρνησης και της ορθά ισοζυγισμένης λήψης αποφάσεων, οι οποίες εγγενώς ενυπάρχουν και διαποτίζουν το Σύνταγμά μας.
Το δημόσιο συμφέρον, πρόσθεσε, δεν αφορά μόνο στις συνταγματικές, νομοθετικές ή κανονιστικές διατάξεις στις οποίες απαντά, αλλά και στη γενική θεώρηση για το καλώς ωφέλιμο που πρέπει να διαπνέει την άσκηση κάθε πολιτειακής εξουσίας εντός ενός σύγχρονου κράτους.
Νοούμενο έτσι ως «ο λόγος του κοινού καλού», δηλαδή η κοινή συνισταμένη των συμφερόντων της συλλογικότητας των πολιτών, το δημόσιο συμφέρον δεν μπορεί παρά να εκφράζει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου και τον ίδιο το λαό, τον οποίο απαρέγκλιτα νομιμοποιείται πάντα να υπηρετεί, πρόσθεσε η κ. Δημητρίου.
Αναφερόμενη στη δημιουργία της Ακαδημίας της Νομικής Υπηρεσίας, είπε ότι «αποτελεί μια εξαιρετική πρωτοβουλία που εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες εκσυγχρονισμού της υπηρεσίας με απώτερο στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου εκπλήρωσης των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων της», χαρακτηρίζοντας το έργο που παράγει η Νομική Υπηρεσία κρίσιμης σημασίας.
Τόνισε εκ νέου την μέχρι σήμερα άριστη και σημαντική συνεργασία μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Νομικής Υπηρεσίας, ειδικότερα όσον αφορά στην νομοπαρασκευαστική εργασία και στο νομοτεχνικό έλεγχο, καθώς και την όλη εργασία των λειτουργών της υπηρεσίας γενικά στις συνεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών κατά την εξέταση των νομοσχεδίων.
Πηγή:ΚΥΠΕ