Σε 2 εκλογικά τμήματα, σε Δερύνεια και Λευκωσία ψηφίζουν 252 εγκλωβισμένοι

Τρεις κάλπες λειτουργούν στη Δερύνεια για τους εγκλωβισμένους

m eklogespsifos exclusive, Δημοτικες Εκλογες 2024, Εκλογές 2024, ευρωεκλογές 2024

Σε δύο εκλογικά τμήματα, ένα στην επαρχία Λευκωσίας (Άγιος Δομέτιος-δύο κάλπες) και ένα στην επαρχία Αμμοχώστου (Δερύνεια-3 κάλπες) ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα οι 252 εγκλωβισμένοι, 186 της επαρχίας Αμμοχώστου και 66 της επαρχίας Κερύνειας.

Στην Λευκωσία οι εγκλωβισμένοι ψηφίζουν για κοινοτάρχη Κορμακίτη και μέλη του ΕΚ και στη Δερύνεια για κοινοτάρχη της ενορίας Αγίας Τριάδας, της ενορίας Λεκό και για μέλη του ΕΚ. Στις άλλες ενορίες/κοινότητες ανακηρύχθηκαν ήδη οι κοινοτάρχες, καθώς δεν υπήρχαν ανθυποψήφιοι.

Οι περισσότεροι εγκλωβισμένοι μετέβησαν στα κέντρα το πρωί συνοδευόμενοι από συγγενείς τους. Το κέντρο του Αγίου Δομετίου είναι πολύ κοντά στο οδόφραγμα. Είπαν ότι η διαδικασία ήταν εύκολη καθώς στα χέρια τους έλαβαν μόνο δύο ψηφοδέλτια, για κοινοτάρχη και για τα μέλη του ΕΚ. Άλλοι ανέφεραν ότι τα εγγόνια τους και άλλοι συγγενείς τους ενημέρωσαν για την διαδικασία και ευχήθηκαν «Καλή λευτεριά επιτέλους στην Κύπρο μας».

Οι λειτουργοί στο κέντρο όπου ψηφίζουν οι εγκλωβισμένοι στο Γ’ Δημοτικού Αγίου Δομετίου παρείχαν όλη την πληροφόρηση στους εκλογείς και όπως και στα άλλα κέντρα υπήρχαν αναρτημένα δείγματα προς διευκόλυνση όλων. Η ροή ήταν ομαλή και δεν υπήρξε καθυστέρηση ή οποιοδήποτε άλλο ζήτημα.

Σε τουλάχιστον οκτώ περιπτώσεις υπήρξε επικοινωνία με το γραφείο της Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων για να παραχωρηθεί ειδική εξουσιοδότηση για αλλαγή κέντρου στο οποίο ψηφίζουν.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι κατά την ημέρα των εκλογών θα βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές και το επιθυμούν, μπορεί να τους παρασχεθεί εξουσιοδότηση για να ψηφίσουν στο πλησιέστερο τους εκλογικό κέντρο, αφού ενημερώσουν το Γραφείο του Γενικού Εφόρου Εκλογών, μέσω της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων.

Οι λειτουργοί της Υπηρεσίας βρίσκονται επί ποδός από το πρωί για παραχώρηση διευκολύνσεων και πληροφοριών στους εγκλωβισμένους. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας για οποιεσδήποτε πληροφορίες είναι 22400108 και 22400109.

Το κέντρο του Αγίου Δομετίου επισκέφθηκε το πρωί ο Γενικός έφορος εκλογών Ελίκκος Ηλία ο οποίος δήλωσε ότι ήδη 44 εγκλωβισμένοι της επαρχίας Κερύνειας από τους 66 άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στο συγκεκριμένο κέντρο.

«Η ψηφοφορία διεξάγεται ομαλά και είμαστε αισιόδοξοι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εγκλωβισμένων μας θα ψηφίσει. Οι περισσότερες κατεχόμενες κοινότητες έχουν ήδη ανακηρυχθεί. Οι ψηφοφόροι παίρνουν δύο ψηφοδέλτια για την κοινότητα και για τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου», ανέφερε.

Ο κ. Ηλία είπε ότι δεν είναι δύσκολη η ψηφοφορία και προσφέρει το Υπουργείο όλες τις διευκολύνσεις για να μπορέσουν να ψηφίσουν.

«Οι περισσότεροι της επαρχίας Κερύνειας ψήφισαν, και αργότερα, έχω πληροφόρηση, μεταβαίνουν και στην Δερύνεια για να ψηφίσουν για την επαρχία Αμμοχώστου», ανέφερε ο Έφορος.

Ο κ. Ηλία απαντώντας σε ερώτηση είπε πως κάνουν ό,τι μπορούν για να διευκολύνουν τους εγκλωβισμένους οι οποίοι υπενθυμίζεται ψηφίζουν με οποιοδήποτε έγγραφο της Κυπριακής Δημοκρατίας αρκεί να φέρει φωτογραφία τους.

«Και όταν τελειώσουν και αυτές οι εκλογές θα δούμε τι θα κάνουμε για να πάρουν όλοι οι εγκλωβισμένοι μας καινούργια ταυτότητα», ανέφερε.

Επίσης για όσους το επιθυμούν, έγιναν διευθετήσεις για δωρεά διακίνησή τους από τα κατεχόμενα χωριά τους, προς και από τα εκλογικά κέντρα με λεωφορεία.

Πηγή: ΚΥΠΕ