Στο μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης (ΒΙΝΤΕΟ)

Με βάση ανώνυμη καταγγελία που έχει ενώπιον της η Ελεγκτική Υπηρεσία θα κάνει φύλλο και φτερό μέχρι και το τελευταίο σεντ που έλαβε ο Νίκος Χριστοδουλίδης από το κράτος

1 37

Ολοκληρωτική έρευνα για την μισθοδοσία και τις απολαβές του Προέδρου Χριστοδουλίδη την πενταετία 2013 – 2018, διεξάγει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Με βάση ανώνυμη καταγγελία που έχει από χθες ενώπιον της, θα κάνει φύλλο και φτερό μέχρι και το τελευταίο σεντ που έλαβε ο Νίκος Χριστοδουλίδης από το κράτος, όντας δημόσιος υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών αλλά αποσπασθείς στο Προεδρικό ως Διευθυντής Γραφείου του Διπλωματικού Γραφείου του Νίκου Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης «για ότι έχει λάβει, είτε επιδόματα, είτε οτιδήποτε έχει διενεργηθεί ως δαπάνη από την Δημοκρατία προς τον κύριο Χριστοδουλίδη, τον καιρό για τον οποίο αναφέρεται στη συγκεκριμένη καταγγελία, και είναι η πενταετία 2013 – 2018».

Σύμφωνα με την καταγγελία που βρίσκεται ενώπιον της Ελεγκτικής Υπηρεσίας -και την οποία αποκάλυψε η εφημερίδα Πολίτης- ο Νίκος Χριστοδουλίδης τα 5 χρόνια απόσπασής του στο Προεδρικό δεν λάμβανε τον μισθό του μόνιμου συμβούλου – Γενικού Πρόξενου Α’ του υπουργείου Εξωτερικών, κλίμακας Α12, αλλά απολάμβανε ένα μεγαλύτερο πακέτο παροχών και αποδοχών, πάντοτε με τις ευλογίες του Νίκου Αναστασιάδη.

Όπως ανέφερε ο Μάριος Πετρίδης «ζητήσαμε ήδη στοιχεία από το υπουργείο Εξωτερικών, διότι ως γνωστόν ο κύριος Χριστοδουλίδης ήταν υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών και από την Προεδρία, όχι επειδή είναι τώρα Πρόεδρος, επειδή στην Προεδρία είχε αποσπαστεί από το υπουργείο Εξωτερικών, άρα είμαστε ακόμα στην αρχή του ελέγχου, έχουμε ζητήσει τα στοιχεία, τα αναμένουμε να έρθουν, θα τα εξετάσουμε, όπως όλες τις καταγγελίες, με τη δέουσα επιμέλεια».

Στο ερώτημα, γιατί η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν προέβη σε ελέγχους των απολαβών του Νίκου Χριστοδουλίδη στο επίμαχο διάστημα, καθώς είχε ήδη αναλάβει ως επικεφαλής ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο κύριος Πετρίδης απάντησε ότι η υπηρεσία του διεξάγει δειγματοληπτικούς ελέγχους και δεν είχε τότε ενώπιον της καμία καταγγελία.

Για να προσθέσει ότι, εάν διαπιστωθεί ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης έλαβε παρανόμως περισσότερα χρήματα από όσα έπρεπε, θα πρέπει να τα επιστρέψει στα δημόσια ταμεία, αλλά και ότι η έρευνα αναμένεται να διαρκέσει μία με δύο εβδομάδες. Η καταγγελία έγινε μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης των υπερωριών της Δόξας Κωμοδρόμου που οδήγησε στην παραίτηση της. Το θέμα έχει προκαλέσει πολιτικό σάλο, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να δηλώνει ότι πρόκειται περί λάθους, και τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν πολιτικές ευθύνες χρησιμοποιώντας πολύ σκληρή γλώσσα.

«Η παραίτηση Δόξας Κωμοδρόμου, χωρίς πειστικές απαντήσεις από την κυβέρνηση, δεν παραγράφει τις ευθύνες που υπάρχουν σε ψηλότερα επίπεδα. Απαιτείται πλήρης διερεύνηση σε ό,τι αφορά τη λήψη πολιτικής απόφασης για το θέμα των υπερωριών και δημόσια απολογία για τη ζημιά που προκλήθηκε. Οι πολίτες επιθυμούν πειστικές απαντήσεις», ανέφερε ο ΔΗΣΥ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώεγος Κουκουμάς ανέφερε ότι «εξευτελίζουν τους θεσμούς. Προκαλούν την κοινωνία. Μοιράζουν δημόσιο χρήμα σε εκλεκτούς και ημετέρους, την ώρα που η κοινωνία ασφυκτιεί. Και από πάνω, κρύβονται από τις ευθύνες τους και τον ίδιο τον λαό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με αυτές τις πρακτικές, ο κ. Χριστοδουλίδης θα ξεπεράσει τον δάσκαλό του, Νίκο Αναστασιάδη».

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, προτίμησαν σήμερα να τηρήσουν σιγή ιχθύος.

Δείτε το ρεπορτάζ:

 

Πηγή: Sigmalive