Συγκαλεί Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος μετά την συνάντηση με Ολγκίν

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προανήγγειλε πως με την επιστροφή του στην Κύπρο θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

Screenshot 5 22 Ολγκίν, ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Για «πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, έκανε λόγο κατά την άφιξή του στη προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξελλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προανήγγειλε ακόμα πως με την επιστροφή του στην Κύπρο θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου για να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, τονίζοντας πως η διαχείριση του Κυπριακού χρειάζεται συλλογικότητα.

Σε σχέση με τη σύνοδο του ΕΛΚ, ο ΠτΔ ανακοίνωσε πως σε συντονισμό με την Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, η οποία συμμετέχει επίσης στη σύνοδο του ΕΛΚ, επιτεύχθηκε η συμπερίληψη του Κυπριακού στο προσχέδιο της ανακοίνωσης για τις 10 βασικές προτεραιότητες του ΕΛΚ για την επόμενη πενταετία. Όπως σημείωσε, η αναφορά αυτή αποτελεί ένδειξη των μηνυμάτων που έχουν σταλεί στη διεθνή κοινότητα σε σχέση με τον ρόλο της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε επίσης και στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για τον καθορισμό των ονομάτων της ηγεσίας των θεσμών της ΕΕ για την επόμενη πενταετία. Στο πλαίσιο των επαφών που γίνονται, ανέφερε, είχε επικοινωνία χθες το βράδυ με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, την οποία αναμένεται να συναντήσει πριν την έναρξη της συνόδου.

Τόνισε πάντως πως ελπίζει να υπάρξει κατάληξη στη συζήτηση για τα ονόματα για την ηγεσία της ΕΕ, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις.

Συνάντηση με Ολγκίν

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τη συνάντηση με την κ. Ολγκίν, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως «είχα μια πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα». Όπως είπε, «λέχθηκαν αρκετά» και αντηλλάγησαν «πολύ συγκεκριμένες απόψεις».

«Με την επιστροφή μου στην Κύπρο θα συγκαλέσω το Εθνικό Συμβούλιο, για να ενημερώσω τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, να μοιραστώ και μαζί τους τις σκέψεις μου για τα επόμενα βήματα» που πρέπει να γίνουν από κοινού «γιατί είναι μόνο μέσα από τη συλλογικότητα που μπορούμε από τη μία να πετύχουμε εθνικούς στόχους, αλλά και να αντιμετωπίσουμε τις όποιες προκλήσεις».

Πηγή: ΚΥΠΕ