Συμβούλιο Συνεργασίας Κύπρου – Σερβίας: Τι προβλέπουν τα τρία Μνημόνια Συναντίληψης

80076 Κωνσταντίνος Κόμπος, Μνημόνια Συναντίληψης, Σύνοδος
ΠτΔ – Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας – Επίσημη Επίσκεψη – Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου-Σερβίας Μέγαρο Σερβίας, Βελιγράδι, Σερβία Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και o Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας κ. Aleksandar Vučić στη Διακυβερνητική Σύνοδο Κύπρου-Σερβίας. // PoR – President of the Republic of Serbia – Official visit – Cyprus-Serbia Intergovernmental Summit Serbia Palace, Belgrade, Serbia The President of the Republic, Mr Nikos Christodoulides, and the President of the Republic of Serbia, Mr Aleksandar Vučić, at the Cyprus-Serbia Intergovernmental Summit.

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα, στο Βελιγράδι, οι εργασίες της Συνόδου του 3ου Συμβουλίου Συνεργασίας Κύπρου – Σερβίας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Πρόεδρο της Σερβίας κ. Aleksandar Vučić.

Στη Σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο (Μέγαρο Σερβίας), από κυπριακής πλευράς συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Υπουργός Άμυνας κ. Μιχάλης Γιωργάλλας, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Αθηνά Μιχαηλίδου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στη Σερβία κ. Ανδρέας Φωτίου, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κ. Δώρος Βενέζης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Μετά τις εργασίες της Συνόδου, Κύπρος και Σερβία υπέγραψαν Μνημόνια Συναντίληψης στην παρουσία των Προέδρων των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, υπεγράφησαν:

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών Κύπρου και Σερβίας, το οποίο στοχεύει να προωθήσει και να αναπτύξει την αμοιβαία συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για την καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση του διπλωματικού τους προσωπικού, καθώς και για την προώθηση των ερευνητικών τους δραστηριοτήτων.

Συγκεκριμένα, μέσω του Μνημονίου προβλέπεται η ανταλλαγή προγραμμάτων σπουδών, μαθημάτων και σεμιναρίων και νέων μεθόδων διδασκαλίας. Η συνεργασία επεκτείνεται και στην αμοιβαία ανταλλαγή καθηγητών, διδασκόντων, εμπειρογνωμόνων και φοιτητών σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας κ. Ivica Dačić.

Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Επιστήμης, της Καινοτομίας και των Προηγμένων Τεχνολογιών, το οποίο προβλέπει ανάπτυξη συνεργασίας στον τομέα της επιστήμης, της καινοτομίας και των προηγμένων τεχνολογιών.

Μέσω του Μνημονίου τα μέρη αναλαμβάνουν συνεχείς προσπάθειες για την προώθηση, διευκόλυνση και υποστήριξη της συνεργασίας μεταξύ ενδιαφερόμενων οργανισμών και εταιρειών στα αντίστοιχα κράτη τους, στους τομείς της γεωργίας, της βιοτεχνολογίας, της κλιματικής αλλαγής και ενεργειακής απόδοσης, των έξυπνων κατασκευών, της ρομποτικής και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Μνημόνιο υπέγραψαν από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας ο Υπουργός Εξωτερικών και από πλευράς Σερβίας η Υπουργός Επιστημών, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας κα Jelena Begović.

Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της Εκπαίδευσης μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και του Υπουργείου Παιδείας της Σερβίας, το οποίο επιδιώκει να ενδυναμώσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς όπως η ανώτερη εκπαίδευση και η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων, η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, η εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, η μη τυπική και άτυπη μάθηση και η επιμόρφωση εκπαιδευτικών.

Το Μνημόνιο υπέγραψαν η Υπουργός Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Υπουργός Παιδείας της Σερβίας κα Slavica Djukic-Dejanovic.

Ακολούθησε γεύμα εργασίας που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Πρωθυπουργός της Σερβίας κα Ana Brnabić.