Τατάρ: Με εντολή Ερντογάν το ψευδοκράτος προωθείται

Σημαντικές χαρακτήρισε τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη

tatar ΕΡΣΙΝ ΤΑΤΑΡ, Κυπριακό

Σημαντικές χαρακτήρισε τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη – Μεγάλη του ικανοποίηση για την «ιστορική ομιλία» του Τούρκου Προέδρου στην ΓΣ του ΟΗΕ

Με εντολή του Τούρκου Προέδρου οι Πρεσβείες της Δημοκρατίας της Τουρκίας εργάζονται για την προώθηση της «τδβκ», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ στην εφημερίδα Κίπρις, χαρακτηρίζοντας τις επαφές που είχε μέχρι τώρα στην αμερικανική μεγαλούπολη, σημαντικές.

«Συμμετείχα σε διάφορες συναντήσεις της τουρκοαμερικανικής συνεργασίας δίπλα στον κ. Ερντογάν. Ο κ. Ερντογάν με σύστηνε πάντα και παντού ως πρόεδρο της τδβκ», είπε.

Επανέλαβε τη μεγάλη του ικανοποίηση για την «ιστορική ομιλία» του Τούρκου Προέδρου στην ΓΣ του ΟΗΕ, αναφέροντας ότι η πρόταση που κατέθεσε το 2021 στη Γενεύη για κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς είναι «βασική προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις». Και γι’ αυτό θεωρεί πολύ σημαντική την αναφορά Ερντογάν ότι αυτές «οι βασικές αρχές» πρέπει να επιβεβαιωθούν.

«Ήμασταν πάντα ανοιχτοί στο διάλογο και πιστεύαμε ότι μια λύση θα μπορούσε να βρεθεί μέσω διαπραγματεύσεων. Ο Πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε έντονα αυτή τη θέση στον ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης τις αναφορές Ερντογάν σε άρση των «εμπάργκο» και τα δικαιώματα των Τ/κ στους φυσικούς πόρους γύρω από το νησί. «Η Δημοκρατία της Τουρκίας έχει δικαιώματα στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων ναυτιλίας και δικαίου. Αυτό αποτελεί τη βάση των σοβαρών πολιτικών και της πολιτικής αξιολόγησής μας που συνδέονται με την κυριαρχία μας», είπε.

Λόγω της κατάστασης στη Γάζα, είπε ο κ. Τατάρ, η ομιλία του Τούρκου Προέδρου προσέλκυσε το διεθνές ενδιαφέρον, ακόμα και του Αμερικανού Προέδρου, κι αυτό έδωσε την δυνατότητα στα μηνύματα για το ψευδοκράτος που έστειλε ο κ. Ερντογάν να φτάσουν στη διεθνή κοινότητα.

Ο κ. Τατάρ αντέδρασε επίσης στις επικρίσεις ορισμένων ότι δεν μπορεί να εκπροσωπήσει επαρκώς τον τ/κ «λαό», λέγοντας «Έλεος πια!». Έχει είπε, πολύ καλές σχέσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος τον εμπιστεύεται εδώ και 4 χρόνια, τον ίδιο και το ψευδοκράτος, και τον είχε δίπλα του τώρα στην Νέα Υόρκη σε διάφορες εκδηλώσεις και τον σύστηνε ως «πρόεδρο της τδβκ». «Αναρωτιέμαι πώς θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη εκπροσώπηση από αυτό», πρόσθεσε.

Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία στήριξε πλήρως το ψευδοκράτος στο να γίνει μέλος του ΟΤΚ και πρόσθεσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε οδηγίες σε όλες τις ξένες αποστολές της Τουρκίας για την προβολή του. «Ο Πρόεδρος Ερντογάν έδωσε εντολή σε 257 πρεσβείες και αντιπροσωπείες σε όλο τον κόσμο να συνεχίσουν τον αγώνα για την προώθηση της τδβκ όπου κι αν βρίσκονται», είπε.

Εκανε αναφορά σε χειροκρότημα που ακούστηκε στην αίθουσα της ΓΣ του ΟΗΕ όταν ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε και πάλι έκκληση για αναγνώριση του ψευδοκράτους. «Αυτό το χειροκρότημα είναι ένδειξη ότι ορισμένες χώρες είναι θετικές για την αναγνώριση της τδβκ και αυτό θα επιτευχθεί με την πάροδο του χρόνου. Έτσι αξιολογώ αυτά που έγιναν στη ΓΣ και είμαι πολύ αισιόδοξος», δήλωσε.

Συνάντηση με Ερντογάν

Πρόσωπο με πρόσωπο ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο για την ομιλία του στη ΓΣ του ΟΗΕ, αναφέρει ο Ερσίν Τατάρ σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δημοσιεύοντας φωτογραφίες να κάθονται δυο τους σ’ ένα τραπέζι και γύρω φωτογράφοι και κάμερες, ο κ. Τατάρ έγραψε ότι συναντήθηκε στο «Τουρκικό σπίτι» στη Νέα Υόρκη και τον ευχαρίστησε προσωπικά, αλλά και «εκ μέρους του λαού μου για τη σθεναρή υποστήριξή του στον δίκαιο σκοπό του τουρκοκυπριακού λαού κατά την ομιλία του στην 79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ».

Αργότερα, σε ανακοίνωση της «προεδρίας», αναφέρεται ότι ο κ. Τατάρ είπε στον κ. Ερντογάν: «αισθανόμαστε πάντα την υποστήριξη της Δημοκρατίας της Τουρκίας έντονα. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου τόσο σε εσάς όσο και στον τουρκικό λαό εκ μέρους μου και του λαού μου για αυτόν τον σκοπό».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η συνάντηση Ερντογάν – Τατάρ έγινε στο γραφείο του ψευδοκράτους που βρίσκεται σε όροφο του κτιρίου «Τουρκικό σπίτι» με τον Τ/κ ηγέτη να τονίζει στον Τούρκο Πρόεδρο «την σημασία του να βρίσκεστε εδώ».

Πηγή: ΚΥΠΕ