Το μήνυμα της Γαλλίας προς τον κόσμο ότι «τα ιδεώδη και οι αξίες του ολυμπιακού πνεύματος δονούν την ανθρωπότητα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων» στέλνει ενόψει της έναρξης, αύριο, Παρασκευή, των 33ων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων της σύγχρονης εποχής, η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο Σαλίνα Γκρενέ–Καταλάνο. Εύχεται παράλληλα, καθώς ολοκληρώνει τη θητεία της στη Λευκωσία, όπως η Κύπρος επανενωθεί και οι Κύπριοι να ζήσουν μαζί και να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματά τους ως μέρος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.
Η Πρέσβειρα της Γαλλίας παρέθεσε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ με αφορμή την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην Πόλη του Φωτός και αφετέρου με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της υπηρεσίας της στην Κύπρο και της αποχώρησης της από το νησί εντός της ερχόμενης εβδομάδας.
Στην ερώτηση για το ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει η Γαλλία στον κόσμο μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων, η Σαλίνα Γκρενέ-Καταλάνο είπε ότι στόχος της Γαλλίας είναι όπως τα ολυμπιακά ιδεώδη και αξίες, όπως ο αλληλοσεβασμός, η αριστεία και η φιλία, δονούν την ανθρωπότητα κατά τη διάρκεια των Αγώνων. «Μέσω των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, η Γαλλία θα μοιραστεί επίσης με τον κόσμο τις εγγενείς της αξίες που αποτελούν και το μότο της χώρας μας ‘ελευθερία, ισότητα και αδελφότητα’» τόνισε, υποδεικνύοντας επιπρόσθετα πως η Γαλλία αντικρύζει τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες ως μια ευκαιρία να επαναλάβει τις παγκόσμιες στοχεύσεις της υπέρ της ειρήνης, της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας του πλανήτη.
Ερωτηθείσα σε σχέση με τη διάθεση των Παριζιάνων αλλά και τις προσδοκίες των γαλλικών αρχών μία μόλις μέρα πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, η Πρέσβειρα της Γαλλίας έκανε λόγο για μεγάλες προσδοκίες όχι μόνο ανάμεσα στους Παριζιάνους αλλά στο σύνολο του γαλλικού πληθυσμού.
«Από τότε που η Ολυμπιακή φλόγα έφτασε στη Μασσαλία στις 8 Μαΐου, ταξίδεψε σε όλη τη Γαλλία και τα υπερπόντια εδάφη της, περνώντας πάνω από 450 πόλεις και κωμοπόλεις. Ήδη έχει διαμορφωθεί η ατμόσφαιρα για αυτή τη μεγάλη δημοφιλή γιορτή που αντιπροσωπεύουν οι Αγώνες» εξήγησε, τονίζοντας πως για τις γαλλικές αρχές και όλους τους Γάλλους, οι Αγώνες του Παρισιού 2024 είναι ένα ραντεβού με τον κόσμο, 100 χρόνια μετά τη διεξαγωγή των τελευταίων θερινών Ολυμπιακών αγώνων (Παρίσι 1924) στη Γαλλία.
Υπέδειξε παράλληλα ότι οι Αγώνες είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη Γαλλία να επιδείξει τον καλύτερο της εαυτό και την αριστεία που διαθέτει η χώρα σε ό,τι αφορά την τεχνογνωσία, εξηγώντας ότι η πρόκληση για τη Γαλλία είναι πρώτα και κύρια οργανωτική, αφού η χώρα αναμένεται να φιλοξενήσει 16 εκατομμύρια επισκέπτες, 203 αποστολές και 10.500 αθλητές.
Η Πρέσβειρα της Γαλλίας στάθηκε ιδιαίτερα και στις υψηλές προσδοκίες που υπάρχουν σε σχέση με αυτό που θεωρείται ως επαναστατικότητα αυτών των Αγώνων αφού, όπως υπενθύμισε, το αποτύπωμα άνθρακα (εκπομπές CO2) θα είναι μειωμένο κατά 50% σε σχέση με τους προηγούμενους αγώνες, θα υπάρχει ισοτιμία μεταξύ Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων αλλά και πως για πρώτη φορά οι αθλήτριες που θα συμμετέχουν στους Αγώνες θα είναι όσοι και οι άνδρες αθλητές.
Η Σαλίνα Γκρενέ-Καταλάνο εξέφρασε επίσης μεγάλη χαρά για το γεγονός ότι θα έχει την ευκαιρία λίγο πριν αναχωρήσει από την Κύπρο να μοιραστεί με τους Κύπριους τη μεγάλη γιορτή της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στον ποταμό Σηκουάνα την Παρασκευή 26 Ιουλίου, υπενθυμίζοντας την εκδήλωση που διοργανώνει η γαλλική Πρεσβεία την ημέρα εκείνη στον Μόλο Λεμεσού, κατά τη διάρκεια της οποίας θα μεταδίδεται ζωντανά η τελετή έναρξης των Αγώνων.
Στην ερώτηση αν οι εξελίξεις σε σχέση με τις προσπάθειες για σχηματισμό νέας Κυβέρνησης στη Γαλλία θα έχουν αντίκτυπο στο επίπεδο οργάνωσης και ασφάλειας των Αγώνων η κ. Γκρενέ-Καταλάνο αφού υπενθύμισε ότι προς το παρόν και μέχρι το σχηματισμό νέας Κυβέρνησης, η υπηρεσιακή -πλέον- Κυβέρνηση του Γκαμπριέλ Ατάλ εξακολουθεί να είναι έχει τα ηνία της χώρας και να διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις, εξήγησε πως καθώς οι Αγώνες χρειάστηκαν περίπου 7 χρόνια προετοιμασίας, όλες οι σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τη διοργάνωση έχουν ήδη ληφθεί εδώ και πολύ καιρό.
«Η έκταση της διοργάνωσης απαιτεί εδώ και πολλά χρόνια τη συνεχή κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων στη διοργάνωση των αγώνων. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις δημόσιες συγκοινωνίες, η προσπάθεια ήταν κολοσσιαία, για παράδειγμα η επέκταση της γραμμής 14 του μετρό επιτρέπει πλέον την απευθείας πρόσβαση στο αεροδρόμιο Orly από την καρδιά του Παρισιού» σημείωσε, αναφέροντας πως το Ολυμπιακό Χωριό και όλες οι ολυμπιακές υποδομές παραδόθηκαν στην ώρα τους για τους Αγώνες. «Καθώς μπήκαμε σε μια άκρως επιχειρησιακή φάση, είμαστε απολύτως έτοιμοι να καλωσορίσουμε ολόκληρο τον κόσμο στο Παρίσι» είπε.
Ειδικότερα για το θέμα της ασφάλειας η Πρέσβειρα της Γαλλίας εξήγησε πως προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι Αγώνες θα είναι μια μεγάλη γιορτή, οι πόροι που θα χρησιμοποιηθούν για την ασφάλεια των Αγώνων θα είναι άνευ προηγουμένου, τόσο από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού όσο και εξοπλισμού.
«Κατά μέσο όρο, 35.000 αστυνομικοί και 18.000 στρατιωτικοί θα κινητοποιούνται καθημερινά» ανέφερε ενώ υπογράμμισε και τη γαλλοκυπριακή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας των Αγώνων, με τη συμμετοχή 2 κυπριακών μονάδων με αστυνομικούς σκύλους για την ασφάλεια των Αγώνων.
Ολυμπιακή Εκεχειρία και ποιος θα πρέπει να είναι ο δρόμος για τερματισμό των συγκρούσεων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή
Αναφορικά με το κατά πόσο έστω και την ύστατη στιγμή είναι εφικτή η ενεργοποίηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας δεδομένης της κατάστασης σε Ουκρανία και Γάζα, η Σαλίνα Γκρενέ-Καταλάνο αφού υπενθύμισε ότι στις 21 Νοεμβρίου 2023, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το ψήφισμα που πρότεινε η Γαλλία υπέρ της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και πως ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να τηρήσουν αυτήν την εκεχειρία, σύμφωνα με την πανάρχαια παράδοση των Ολυμπιακών Αγώνων, τόνισε πως αν και η έκκληση για εκεχειρία απευθύνεται προς όλους, συμπεριλαμβανομένων των μη κρατικών ένοπλων ομάδων, αυτοί που επιτίθενται κατά παράβαση μάλιστα του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, έχουν προφανώς την κύρια ευθύνη να σιγάσουν τα όπλα.
«Οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες μεταφέρουν πράγματι αξίες αμοιβαίου σεβασμού, αριστείας και φιλίας, οι οποίες πρέπει να οδηγήσουν όλους στον τερματισμό των εχθροπραξιών και στον πολλαπλασιασμό των προσπαθειών για εδραίωση διαρκούς ειρήνης, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» σημείωσε, υποδεικνύοντας πως μια Ολυμπιακή Εκεχειρία, δεν πρέπει να είναι προς όφελος της παρανομίας και των επιτιθέμενων.
«Η διαπραγμάτευση για την ειρήνη στην Ουκρανία πρέπει να γίνει σε εύθετο χρόνο, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και συνεπώς της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, και με τους ουκρανικούς όρους» είπε και πρόσθεσε πως η Ρωσία συνήθως επιλέγει να αγνοεί την Ολυμπιακή Εκεχειρία κάτι που καταδεικνύει πως παρά το ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν διακηρύττει ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει συνομιλίες, στην πραγματικότητα δεν θέλει ειρήνη.
Ερωτηθείσα για το ποιος νομίζει πως είναι ο δρόμος για έξοδο από τις σημερινές μεγάλες συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή η κ. Γκρενέ-Καταλάνο υπέδειξε πως ο πόλεμος δεν είναι ποτέ η απάντηση και πως οι μόνιμες πολιτικές λύσεις στις συγκρούσεις μπορούν να επιτευχθούν μόνο με τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Τόνισε δε πως οι Ευρωπαίοι έχουν να διαδραματίσουν ρόλο σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της αλληλεγγύης τους αλλά και σε σχέση με την επιβεβαίωση της δέσμευσής τους στις αρχές του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου.
«Οι θέσεις της Γαλλίας σε αυτές τις συγκρούσεις είναι σταθερές. Ενόψει της απόλυτης ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης στη Γάζα, η Γαλλία ζητά μια άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός, η οποία από μόνη της θα επιτρέψει την προστασία του άμαχου πληθυσμού, την απελευθέρωση ομήρων και τη μαζική είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας από όλα τα σημεία πρόσβασης στη Λωρίδα της Γάζας» ανέφερε και επανέλαβε τη θέση της Γαλλίας ότι «η λύση δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή».
Σχετικά με την Ουκρανία, η Σαλίνα Γκρενέ-Καταλάνο επεσήμανε πως η Γαλλία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να παράσχει στην Ουκρανία όλη την υποστήριξη που χρειάζεται, μακροπρόθεσμα και όσο εντατικά χρειάζεται, για να νικήσει τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας.
Προτεραιότητες της Γαλλίας για τη νέα πενταετία στην ΕΕ
Σε σχέση με τις προτεραιότητες της Γαλλίας σε ό,τι αφορά την πενταετία στην ΕΕ που ξεκινά με την εκλογή των μελών του Ευρωκοινοβουλίου και την ηγεσία που αναλαμβάνει στα άλλα θεσμικά όργανα της Ένωσης, και αν υπάρχει ανησυχία για τον κατακερματισμό του πολιτικού τοπίου στην Ευρώπη, η Πρέσβειρα της χώρας υπενθύμισε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν περιέγραψε τις βασικές προτεραιότητες της Γαλλίας για την Ευρώπη στις 25 Απριλίου 2024 στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.
«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη μας είναι μεγάλες: η επιστροφή του πολέμου στο ευρωπαϊκό έδαφος, ο κίνδυνος οικονομικής στασιμότητας και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός σε παγκόσμιο επίπεδο, η πράσινη μετάβαση, αλλά και η υπεράσπιση του δημοκρατικού, ανθρωπιστικού και φιλελεύθερου μοντέλου μας. Η ΕΕ πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των μαχών και πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε συλλογικά όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Η Γαλλία παραμένει προσηλωμένη σε μια πιο κυρίαρχη, ευημερούσα και ανθρωποκεντρική Ευρώπη» ανέφερε, υποδεικνύοντας πως ως μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, η Γαλλία και η Κύπρος μοιράζονται την ίδια επιθυμία να ενισχύσουν την αυτονομία της Ευρώπης σε όλους τους στρατηγικούς τομείς.
Η κ. Γκρενέ-Καταλάνο ανέφερε ακόμη πως στον νέο ευρωπαϊκό πολιτικό κύκλο που ξεκινά, η Γαλλία θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί και θα συνεχίσει να προωθεί τον διάλογο και τη συνεργασία.
Ενισχυμένες οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας
Κληθείσα να παραθέσει την εκτίμησή της για το επίπεδο των διμερών σχέσεων Κύπρου-Γαλλίας ενόψει και της ολοκλήρωσης της υπηρεσίας της στην Κύπρο, η Σαλίνα Γκρενέ-Καταλάνο είπε ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια, εργάστηκε σκληρά για να ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, στον πολιτικό τομέα φυσικά, αλλά και στους τομείς της άμυνας, της ενέργειας, της μετανάστευσης, του πολιτισμού, του τουρισμού και των ανταλλαγών.
«Έχουμε πετύχει πολλά και η διμερής σχέση Γαλλίας και Κύπρου είναι εξαιρετική» είπε, υποδεικνύοντας πως αυτό δεν θα είχε συμβεί χωρίς την υποστήριξη των κυπριακών αρχών, φυσικά, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας των πολιτών και πολλών άλλων που η ίδια ευχαριστεί θερμά.
Σημείωσε ακόμη πως όπως είπε και πρόσφατα στην ομιλία της στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την Ημέρα της Βαστίλης, είναι ιδιαίτερα περήφανη για τη συνεργασία των δύο χωρών σε δύο τομείς. Πρώτον, στον αμυντικό τομέα, όπου οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις δραστηριοποιούνται μόνιμα στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι, όπως υπέδειξε, που δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την Κύπρο, έναν ισχυρό φίλο και εταίρο του γαλλικού στρατού. «Από τότε που έφτασα στο νησί τον Δεκέμβριο του 2020, είχαμε 75 προσεγγίσεις σε λιμάνια από πλοία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων δύο προσεγγίσεων του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle. Οργανώνουμε επίσης πολυάριθμες ασκήσεις για την ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας των δυνάμεών μας» σημείωσε σχετικά.
Δεύτερον, στην εκπαίδευση, όπου, όπως είπε, η γαλλική γλώσσα διδάσκεται πλέον σε όλα τα παιδιά στα δημόσια γυμνάσια μέχρι να πάρουν το Απολυτήριο τους και με το Γαλλο-κυπριακό σχολείο στη Λευκωσία να ανθίζει αλλά και το νέο Γαλλο-κυπριακό σχολείο στη Λεμεσό να αναπτύσσεται ραγδαία.
Επανένωση της Κύπρου για να απολαμβάνουν οι Κύπριοι όλα τα δικαιώματα τους
Κληθείσα τέλος να στείλει ένα μήνυμα πριν την αποχώρηση της η Πρέσβειρα της Γαλλίας είπε ότι θα της λείψει η Κύπρος, η ζεστή φιλοξενία και η μεσογειακή της κουλτούρα της.
«Ως άτομο μεσογειακής προέλευσης κι εγώ, θα μου λείψει το κλίμα της Κύπρου στο Παρίσι όπου θα υπηρετήσω για τα επόμενα 3 χρόνια. Θα αφήσω συνεργάτες και φίλους στην Κύπρο, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα ξαναβρεθούμε σύντομα. Η Κύπρος θα έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στην επαγγελματική και προσωπική μου ζωή, καθώς ήταν το πρώτο μου πόστο όπου υπηρέτησα ως Πρέσβειρα» ανέφερε.
Κι ευχήθηκε, καθώς πλησιάζει η αναχώρησή της, «η Κύπρος να επανενωθεί και οι Κύπριοι, ελληνόφωνοι ή τουρκόφωνοι, να ζήσουν μαζί και να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματά τους ως μέρος της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας».