Την Παρασκευή στη Λευκωσία Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό

Στην Κύπρο φιλοξενείται αύριο η Υπουργική Σύνοδος

72FF473A 2099 48EC AE6C CC04D79766D6 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ, Υπουργική Σύνοδος

Στην Κύπρο φιλοξενείται αύριο, 17 Μαΐου 2024, η Υπουργική Σύνοδος που θα θέσει στο επίκεντρο την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού, με έμφαση στο ζήτημα της Συρίας. Στη Σύνοδο, η οποία διοργανώνεται μετά από πρωτοβουλία της Λευκωσίας και της οποίας θα προεδρεύσει ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, θα συμμετάσχουν Υπουργοί και αξιωματούχοι από την Ελλάδα, την Τσεχία, την Αυστρία, την Πολωνία, την Δανία, την Ιταλία και την Μάλτα.

Κατά τις εργασίες της Συνόδου, οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν το μεταναστευτικό υπό το πρίσμα της εξωτερικής διάστασης και θα εξετάσουν τρόπους προώθησης ρεαλιστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων του μεταναστευτικού. Τη Σύνοδο αναμένεται, επίσης, να απασχολήσει η παροχή τεχνικής και οικονομικής στήριξης προς γειτονικές τρίτες χώρες, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο και τη συμβολή τους στην αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Λίβανος καλείται να διαχειριστεί σοβαρά κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά προβλήματα, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού Σύρων υπηκόων που βρίσκονται στα εδάφη του, ο Υπουργός Εσωτερικών θα εγείρει την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στην περαιτέρω παροχή ουσιαστικής βοήθειας προς τον Λίβανο, στο πρότυπο των συμφωνιών με την Αίγυπτο και την Τυνησία. Ο κ. Ιωάννου θα αναφερθεί στην πρόσφατη κοινή επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Λίβανο και την ανακοίνωση πακέτου οικονομικής στήριξης ύψους €1 δις, με στόχο τη βελτίωση βασικών υπηρεσιών και την ενίσχυση των Αρχών ασφαλείας του Λιβάνου για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών μεταναστών.

Σε σχέση με το ζήτημα της Συρίας, οι εκπρόσωποι των οκτώ κρατών μελών θα ανταλλάξουν απόψεις επί της κυπριακής πρωτοβουλίας για επαναξιολόγηση του καθεστώτος περιοχών στη χώρα και του καθορισμού ορισμένων περιοχών σε ασφαλείς. Παρόλο που η σταθερότητα στη χώρα δεν έχει επιτευχθεί σε απόλυτο

βαθμό, η κατάσταση είναι σαφώς διαφοροποιημένη και, επομένως, θα πρέπει να εξεταστούν οι υφιστάμενες πραγματικότητες επί του εδάφους. Στόχος είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ώστε να επιτραπούν οι επιστροφές Σύρων υπηκόων, υπό αυστηρές προϋποθέσεις ασφάλειας, με σεβασμό στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο.