Τις δυνατότητες σύγκλισης νέας Διάσκεψης, συζήτησαν ΠτΔ-Κόεν

ce51ef4874682d9aa8b248eae83feb8e XL

Τις δυνατότητες σύγκλησης νέας Διάσκεψης για την Κύπρο, συζήτησαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόναθαν Κόεν, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, κοινή ήταν η εκτίμηση για τη σημασία της συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν, στην Αθήνα και για τα αποτελέσματα που θα προκύψουν, ειδικότερα στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Ο κύριος Κόεν φέρεται να επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί θετικό το ενδεχόμενο συζήτησης, μεταξύ των δύο χωρών του θέματος της ασφάλειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, ο κύριος Κόεν επέδειξε, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις τριμερείς συνεργασίες που αναπτύσσει η Κύπρος με Αίγυπτο, Ισραήλ και Ιορδανία, αλλά και για τη συνεργασία με ευρωπαϊκες χώρες.
Ζήτησε επίσης από τον πρόεδρο Αναστασιάδη ενημέρωση για τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ αλ – Χαρίρι ενώ επέδειξε ενδιαφέρον κατά πόσον θα γίνει η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Σαουδική Αραβία.
Ο Τζόναθαν Κοέν είχε συνάντηση και με τον Μουσταφά Ακκιντζί, στα κατεχόμενα.
Σε γραπτή δήλωση, ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, αναφέρει ότι ο Μουσταφά Ακιντζί ενημέρωσε λεπτομερώς τον κύριο Κόεν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για ότι έγινε στο Κραν Μοντάνα, ενώ εξήγησε τις δυσκολίες που υπάρχουν σε σχέση με το διαμοιρασμό της εξουσίας.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε, επίσης, στο συνομιλητή του ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα εμπλακεί, εκ νέου, σε μια ανοικτού τέλους και αναποτελεσματική διαπραγματευτική διαδικασία.

Σύνταξη: Ρόνα Μιχαηλίδου, Μαρία Λουκαϊδου

 

Πηγή: RIK News