Πολιτικη

Υφ. Μετανάστευσης: Υπάρχει σχέδιο για βελτίωση των υποδομών στο Πουρνάρα

Υπάρχει σχέδιο για βελτίωση των υποδομών στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα», δήλωσε ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, Νικόλας Α. Ιωαννίδης, μετά το τέλος της επίσκεψής του στο Κέντρο το πρωί της Τρίτης.

Ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι αυτή είναι η πρώτη του επίσκεψη στο «Πουρνάρα», προσθέτοντας ότι ήθελε να πραγματοποιήσει αυτήν την επίσκεψη μαζί με τους συνεργάτες του κατά τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του, ούτως ώστε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τη δουλειά που γίνεται, η οποία – όπως είπε – «είναι εξαιρετική».

Σημείωσε ακόμη ότι είχε τύχει ενημέρωσης νωρίτερα σήμερα από τους λειτουργούς της Υπηρεσίας Ασύλου για τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, τα επιτεύγματα, καθώς και για κάποια προβλήματα. Όπως είπε, όντως έχει υπάρξει μεγάλη βελτίωση και σε αυτό έχει βοηθήσει η μείωση των μεταναστευτικών ροών, που επιτρέπει στην Υπηρεσία Ασύλου να οργανωθεί καλύτερα.

Επιπρόσθετα, ο Υφυπουργός Μετανάστευσης ανέφερε ότι υπάρχει σχέδιο για βελτίωση των υποδομών και των χώρων του «Πουρνάρα», υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν αξιόλογοι λειτουργοί που διεκπεραιώνουν επιτυχώς τις εργασίες τους. «Είμαι σίγουρος ότι θα συνεργαστούμε στενά ούτως ώστε να συνεχίσουμε ακόμη καλύτερα να διαχειριζόμαστε αυτό το δύσκολο ζήτημα», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιωαννίδης έκανε λόγο για περίπου 250 μετανάστες, σημειώνοντας ότι είναι ένας πολύ χαμηλός αριθμός σε σχέση με το τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. «Αν το δούμε εξελικτικά, υπάρχει μια βελτίωση, όχι μόνο από πλευράς αριθμών», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι μόνο οι αριθμοί το ζήτημα, είναι και το θέμα της διαβίωσης των ανθρώπων αυτών».

Όπως είπε, «αν δεν μπορεί ο χώρος να φιλοξενήσει πολλούς – είχαμε φτάσει στις 3.000 μετανάστες – είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και για τα άτομα αυτά». Είναι θετικό ότι μειώνονται οι αριθμοί, μπορούν να γίνουν καλύτερα οι διαδικασίες και η διαβίωσή τους (Σ.Σ. των διαμενόντων μεταναστών) να γίνει ανθρώπινη μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, προσέθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Υφυπουργός Μετανάστευσης δήλωσε ότι είναι σε εξέλιξη τα έργα αναβάθμισης του Πουρνάρα, σημειώνοντας ότι υπάρχει χρηματοδότηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες που καθιστούν αυτά τα έργα βιώσιμα. Ακόμη εξέφρασε την ελπίδα ότι «σύντομα, εντός των επόμενων δύο ετών, θα έχουν ολοκληρωθεί αρκετά έργα τόσο στο Πουρνάρα όσο και στις Λίμνες και στη Μεννόγεια, όπου θα μπορούμε να φιλοξενήσουμε άλλους ανθρώπους, με βαρύτητα στην ποιότητα της διαβίωσης».

Εν συνεχεία, ο κ. Ιωαννίδης ευχαρίστησε τους λειτουργούς της Υπηρεσίας Ασύλου για την εξαιρετική δουλειά που επιτελούν. Παράλληλα, διαβεβαίωσε τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι «θα συνεχίσουμε στους ίδιους ρυθμούς». Όπως είπε, «θα εντοπίσουμε τα κακώς κείμενα, τις ελλείψεις, τα προβλήματα, ούτως ώστε να τα διορθώσουμε και να συνεχίσει αυτή η καλή εικόνα που υπάρχει στο μεταναστευτικό ζήτημα και να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, σε συνέργειες πάντα και με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ακόμη, είπε ότι αυτά τα θέματα θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες, επισημαίνοντας ότι το μεταναστευτικό δεν είναι μόνο πρόβλημα της Κύπρου, αλλά είναι «τόσο της ευρύτερης περιοχής όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν γένει».

«Δεν θα είμαστε μόνοι σε αυτό, αλλά σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους θα πρέπει να διαχειριστούμε το πρόβλημα και αυτό θα κάνουμε», κατέληξε.

Νωρίτερα, ο Υφυπουργός Μετανάστευσης ξεναγήθηκε στους χώρους του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Πουρνάρα. Κατά τη διάρκεια της περιήγησής του, ενημερώθηκε από λειτουργούς της Υπηρεσίας Ασύλου ότι στο Κέντρο υπάρχουν 222 μετανάστες (εκ των οποίων οι 9 είναι ανήλικα παιδιά, 6 αγόρια και 3 κορίτσια). Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών του Κέντρου, οι λειτουργοί ανέφεραν στον κ. Ιωαννίδη ότι το σχετικό κονδύλι είναι ύψους €27,5 εκατ., προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα έργα υλοποιούνται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ).

Πηγή: KΥΠΕ

Ροη Ειδησεων

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν οι ναυαγοσώστες

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν στις 25 Ιουλίου οι ναυαγοσώστες, σε σχέση με την στελέχωση…

28 Ιουνίου, 2024

Γιάννης Καρούσος στην επίσημη διαβεβαίωση του: «Ξεκινάμε δουλειά για να υλοποιήσουμε το όραμα μας»

Την επίσημη διαβεβαίωση του ενώπιον της Εφόρου Εκλογής, Βοηθό Επάρχου κυρίας Φλώρας Γεωργίου, έδωσε ο…

28 Ιουνίου, 2024

Φόνος Αγγελή: Στη φυλακή για 9 χρόνια ο 42χρονος

Σε ποινή φυλάκισης εννέα χρόνων καταδίκασε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Αμμοχώστου τον 42χρονο κατηγορούμενο για τον…

28 Ιουνίου, 2024

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διάλεξη με τίτλο «Διαχείριση Αποβλήτων – Παρόν και Μέλλον»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διάλεξη με τίτλο «Διαχείριση Αποβλήτων - Παρόν και Μέλλον» την Πέμπτη…

28 Ιουνίου, 2024

Διευκρινίσεις Υπουργείου Παιδείας για κινητά στα σχολεία

Σε σχέση με τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού για τη χρήση κινητών…

28 Ιουνίου, 2024

Αναβλήθηκε η διαδικασία αίτησης ακύρωσης δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων των μοναχών

Για τον Σεπτέμβριο αναβλήθηκε η εξέταση της αίτησης ακύρωσης των ενταλμάτων δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων…

28 Ιουνίου, 2024