Πολιτικη

Υφυπουργός Μετανάστευσης: Η νόμιμη μετανάστευση να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης

Οι διαδικασίες μετανάστευσης χρειάζεται να τύχουν αναδιάρθρωσης, αφού θα μπορούσε η νόμιμη μετανάστευση να αποτελέσει εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα, είπε ο Υφυπουργός Μετανάστευσης, Νικόλας Ιωαννίδης, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της ΔΗΠΑ, Μάριο Καρογιάν, το πρωί της Τετάρτης, στα γραφεία της παράταξης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΗΠΑ, ο Υφυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΔΗΠΑ για τις προγραμματικές επιδιώξεις του Υφυπουργείου και τη στρατηγική για αποτελεσματική αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι η χώρα θα πρέπει να δώσει βαρύτητα στις υπηρεσίες Ασύλου και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την γκετοποίηση, την έξαρση βίας και την παρανομία.

Πρόσθεσε ότι γίνονται προσπάθειες σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα θέματα που αφορούν τη Συρία ειδικά και τον αποχαρακτηρισμό περιοχών, που θα επιτρέψει την επιστροφή πολλών Σύριων που βρίσκονται σήμερα στην Κύπρο.

Εξέφρασε πρόθεση να προωθήσει τον θεσμό της μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες στην Ευρώπη, την επίσπευση εξέτασης αιτήσεων ασύλου και των διαδικασιών, τη βελτίωση των εγκαταστάσεων, την ενίσχυση της ισχύουσας νομοθεσίας, καθώς και προώθηση ποινικών μέτρων για αδικοπραγούντες, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι θα πρέπει οι διαδικασίες μετανάστευσης να τύχουν αναδιάρθρωσης, αφού θα μπορούσε η νόμιμη μετανάστευση να αποτελέσει εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα.

Αναλύοντας τις προσπάθειες για τη δημιουργία των δομών του Υφυπουργείου, ανέφερε ότι χρειάζεται την ίδια ώρα να δοθεί έμφαση στην επικοινωνία με τους πολίτες και την παροχή ορθής πληροφόρησης, ειδικά σε ότι αφορά την τεράστια παραπληροφόρηση που υφίσταται σε διάφορα θέματα, όπως την παροχή επιδομάτων, διευκρινίζοντας ότι τα επιδόματα έχουν μειωθεί πολύ, υπάρχει συνεχής παρακολούθηση και πολύ πιο αυστηρά κριτήρια.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ ανέφερε ότι το Υφυπουργείου είναι ένας κρίσιμος και σημαντικός θεσμός, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με απρόβλεπτους και αστάθμητους παράγοντες, όπως τις γεωπολιτικές εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής, τις πολεμικές συρράξεις στη Μέση Ανατολή και τις μεθοδεύσεις και επιδιώξεις της Τουρκίας, που συστηματικά εργαλειοποιεί τη μετανάστευση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι θα πρέπει το Υφυπουργείο να διασυνδέσει τις λειτουργίες του και με άλλα Υπουργεία της χώρας. “Η διασύνδεση στρατηγικών με τα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Οικονομίας, Εργασίας και Εσωτερικών, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην ευρύτερη στρατηγική σε θέματα Μετανάστευσης και Ασύλου, αφού οι αποφάσεις του κράτους στο θέμα έχουν και ανάλογο αντίκτυπο σε αντίστοιχους πυλώνες διακυβέρνησης”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ τόνισε ότι πρέπει να βρούμε λύσεις που να συνάδουν με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις και να αντανακλούν την ανθρωποκεντρική προσέγγιση του κράτους, χωρίς όμως να υπερβαίνουμε τις δυνατότητες μας ως χώρα τόσο σε σχέση με την οικονομική πτυχή του θέματος, όσο και σε θέματα απορρόφησης και αφομοίωσης αιτητών ασύλου, διαφυλάσσοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή της χώρας.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στο παράδειγμα της Γερμανίας προ δεκαετίας, που αξιοποίησε τη νόμιμη μετανάστευση για σκοπούς οικονομικής ανάπτυξης και τόνισε ότι μέσα από μελέτη των αναγκών της χώρας, αξιοποιώντας εμπειρικά στοιχεία, με σωστές και γρήγορες διαδικασίες, μπορεί η Κύπρος να αξιοποιήσει τη μετανάστευση για να ενισχύσει την οικονομία της χώρας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ διαβεβαίωσε τον Υφυπουργό ότι σε επίπεδο κοινοβουλευτικού έργου, σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Παράταξης θα στηρίξει τη βελτίωση των νομοθετικών εργαλείων και συνέστησε την προτεραιοποίηση νομοθετικών βελτιώσεων, την αποφυγή κωλυσιεργίας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, ως εργαλεία για καλύτερη απόδοση του Υφυπουργείου. Ο κ. Καρογιάν διαβεβαίωσε τον νέο Υφυπουργό ότι η ΔΗΠΑ θέλει να πετύχει στο έργο του για να πετύχει, όπως είπε, ο τόπος.

Ροη Ειδησεων

Γραπτές θέσεις ΟΚΥπΥ μέχρι αύριο αναμένουν οι συντεχνίες για ωρομίσθιο προσωπικό

Σε αναμονή για να λάβουν μέχρι και αύριο γραπτώς τις θέσεις του ΟΚΥπΥ για το…

16 Ιουλίου, 2024

Ξεβράστηκε η σπανιότερη φάλαινα του κόσμου σε παραλία; Οι επιστήμονες ψάχνουν απαντήσεις

Η Υπηρεσία Προστασίας της Φύσης στην Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα θαλάσσιο πλάσμα που…

16 Ιουλίου, 2024

Παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός της Ουαλίας μετά την παραίτηση τεσσάρων Υπουργών

Την παραίτησή του από την πρωθυπουργία της Ουαλίας ανακοίνωσε λίγο πριν από το μεσημέρι ο…

16 Ιουλίου, 2024

Προσωρινά εκτός λειτουργίας το σύστημα Υπηρεσίας Χορηγιών-Επιδομάτων του ΥΠΟΙΚ

Προσωρινά εκτός λειτουργίας είναι το μηχανογραφικό σύστημα της Υπηρεσίας Χορηγιών και Επιδομάτων (ΥΧΕ) του Υπουργείου…

16 Ιουλίου, 2024

Επανεξελέγη η Ρομπέρτα Μέτσολα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επανεξελέγη η Ρομπέρτα Μέτσολα. Υπέρ της υποψηφιότητάς της ψήφισαν 562 ευρωβουλευτές…

16 Ιουλίου, 2024

Δήμος Παραλιμνίου – Δερύνειας: Ιδρύθηκε Τμήμα Παραπόνων του Δημότη

Ο Δήμος Παραλιμνίου - Δερύνειας ανακοινώνει ότι με στόχο την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση του…

16 Ιουλίου, 2024