Πολιτικη

Υπ.Εργασίας: Παρουσίασε πλαίσιο μεσολαβητικής πρότασης για σύμβαση οικοδόμων

Το πλαίσιο της μεσολαβητικής πρότασης που θα κατατεθεί από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία, η οποία εκκρεμεί από το 2022, παρουσίασε την Τετάρτη στις τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις του τομέα, ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, εκφράζοντας τόσο την εκτίμηση πως εντός Ιουλίου θα υπάρξει κατάληξη του θέματος «είτε θετικά είτε αρνητικά» όσο και την αισιοδοξία ότι «η κατάληξη θα είναι θετική».

«Η πρόταση του Υπουργείου Εργασίας θα ανταποκρίνεται στην ανάγκη για την επίτευξη συμφωνίας που να διασφαλίζει την ομαλότητα και την σταθερότητα για την υλοποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών της οικονομίας και την ενίσχυση της συνοχής της κοινωνίας με ορίζοντα μέχρι το τέλος του 2027», είπε ο κ. Παναγιώτου, μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας με τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΟΣΕΟΚ και ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, όπου συζητήθηκε η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι «οι προτεινόμενες βελτιώσεις θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις δυνατότητες των δύο πλευρών, ισορροπημένα και ορθολογικά, έτσι ώστε να μπορούν να συμφωνηθούν, να εφαρμοστούν και να επενεργήσουν θετικά».

Επιπρόσθετα, σε σχέση με τη μεσολαβητική πρόταση, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι αυτή θα περιλαμβάνει «συγκεκριμένα μέτρα για την καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στην οικοδομική βιομηχανία, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας και ιδιαίτερα για την διόρθωση της σημαντικής απόκλισης μεταξύ των μισθών που προνοούνται ήδη από τη νομοθεσία και των μισθών που συμφωνούνται στη συλλογική σύμβαση με τους μισθούς που στην πραγματικότητα καταβάλλονται προς τους εργαζόμενους σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

Αναφέροντας ότι οι θέσεις των δύο πλευρών είναι «σεβαστές και οι διαφορετικές αναλύσεις είναι κατανοητές», ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι το δημόσιο συμφέρον επιβάλλει την επίδειξη της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας που διαχρονικά χαρακτηρίζει τους κοινωνικούς εταίρους που σε αυτή την συγκυρία είναι απαραίτητο να επιδειχθούν ξανά».

Ο κ. Παναγιώτου εξέφρασε αισιοδοξία ότι εντός των επόμενων ημερών οι δύο πλευρές, τόσο οι συνδικαλιστικές όσο και οι εργοδοτικές οργανώσεις, θα συζητήσουν εκτενώς στα Σώματα τους το πλαίσιο της μεσολαβητικής πρότασης που παρουσιάστηκε σήμερα από το Υπουργείο, έτσι ώστε να είναι σε θέση να τοποθετηθούν.

Ακολούθως η πρόταση, σύμφωνα με τον Υπουργό, θα παρουσιαστεί και θα τεθεί ενώπιον τους αναλυτικότερα έτσι ώστε να γίνουν οι τελικές τους τοποθετήσεις, με τον κ. Παναγιώτου να εκτιμά ότι εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά «θα μπορέσουν να είναι θετικές για να μπορέσει η συμφωνία να οδηγήσει στην ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Ροη Ειδησεων

Γραπτές θέσεις ΟΚΥπΥ μέχρι αύριο αναμένουν οι συντεχνίες για ωρομίσθιο προσωπικό

Σε αναμονή για να λάβουν μέχρι και αύριο γραπτώς τις θέσεις του ΟΚΥπΥ για το…

16 Ιουλίου, 2024

Ξεβράστηκε η σπανιότερη φάλαινα του κόσμου σε παραλία; Οι επιστήμονες ψάχνουν απαντήσεις

Η Υπηρεσία Προστασίας της Φύσης στην Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα θαλάσσιο πλάσμα που…

16 Ιουλίου, 2024

Παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός της Ουαλίας μετά την παραίτηση τεσσάρων Υπουργών

Την παραίτησή του από την πρωθυπουργία της Ουαλίας ανακοίνωσε λίγο πριν από το μεσημέρι ο…

16 Ιουλίου, 2024

Προσωρινά εκτός λειτουργίας το σύστημα Υπηρεσίας Χορηγιών-Επιδομάτων του ΥΠΟΙΚ

Προσωρινά εκτός λειτουργίας είναι το μηχανογραφικό σύστημα της Υπηρεσίας Χορηγιών και Επιδομάτων (ΥΧΕ) του Υπουργείου…

16 Ιουλίου, 2024

Επανεξελέγη η Ρομπέρτα Μέτσολα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επανεξελέγη η Ρομπέρτα Μέτσολα. Υπέρ της υποψηφιότητάς της ψήφισαν 562 ευρωβουλευτές…

16 Ιουλίου, 2024

Δήμος Παραλιμνίου – Δερύνειας: Ιδρύθηκε Τμήμα Παραπόνων του Δημότη

Ο Δήμος Παραλιμνίου - Δερύνειας ανακοινώνει ότι με στόχο την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση του…

16 Ιουλίου, 2024