Η Κυβέρνηση στηρίζει την αυθεντικότητα, την ανώτερη ποιότητα και τη μοναδικότητα γεωργικών προϊόντων της Κύπρου ανέφερε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου χαιρετίζοντας το 2ο CyFood B2B Forum, στη Λάρνακα. Τα κυπριακά, παραδοσιακά προϊόντα ποιότητας αποτελούν «εθνικό πλούτο» της χώρας μας, είπε.
Το Forum είναι «μία διοργάνωσης που αναμφίβολα ενισχύει την τοπική οικονομία και συνδέει τον επιχειρηματικό κόσμο της φιλοξενίας και εστίασης με αυτόν της παραγωγής και εμπορίας αγροτοδιατροφικών προϊόντων» είπε η Υπουργός, κάνοντας λόγο για κλάδους «νευραλγικής σημασίας» για την Κύπρο.
Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η επαγγελματική διασύνδεση περιλαμβάνει εκπροσώπους από κάθε στάδιο της αλυσίδας αξίας αγροτοδιατροφικών προϊόντων, παραγωγούς, μεταποιητές και παρασκευαστές, διανομείς και εκπροσώπους της εστίασης, για να προσθέσει ότι η παρουσία της «επιβεβαιώνει τη στήριξη του Υπουργείου μας σε κάθε τέτοια προσπάθεια».
Η κ. Παναγώτου αναφέρθηκε στην έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, στις 2 Οκτωβρίου, της νέας Στρατηγικής του Πρωτογενούς Τομέα, η οποία, όπως είπε, ήταν δέσμευση στη βάση του προγράμματος διακυβέρνησης του ΠτΔ Νίκου Χριστοδουλίδη. Μια στρατηγική που, όπως είπε η Υπουργός, «δεν αποτελεί απλά άλλη μια πρωτοβουλία, αλλά τον οδικό χάρτη που καθρεφτίζει το όραμα του Υπουργείου και της Κυβέρνησης για το μέλλον της κυπριακής γεωργίας».
Ανέφερε πως τα κυπριακά, παραδοσιακά προϊόντα ποιότητας, ιδιαίτερα αυτά των οποίων οι ονομασίες έχουν ήδη καταχωριστεί στο Ευρωπαϊκό Μητρώο γεωγραφικών ενδείξεων, όπως το χαλλούμι ΠΟΠ, η Κουμανδαρία ΠΟΠ και πολλοί άλλοι τοπικοί οίνοι ΠΟΠ/ ΠΓΕ, το Κολοκάσι Σωτήρας / Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας ΠΟΠ, το λουκάνικο Πιτσιλιάς ΠΓΕ, το Χαλίτζι Τυλλιρίας ΠΓΕ, άλλα παραδοσιακά αλλαντικά και ζυμαρικά, μέχρι και το Ροδόσταγμα Αγρού ΠΓΕ «αποτελούν εθνικό πλούτο της χώρας μας».
Η Υπουργός Γεωργίας αναφέρθηκε και στην πρόσφατη παρουσίαση, στο πλαίσιο των 800 χρόνων από τη βράβευση της «Κουμανδαρίας» στον πρώτο καταγεγραμμένο μεσαιωνικό διαγωνισμό οίνου που έγινε στη Γαλλία το 1224 υπό τον Βασιλιά Φίλιππο – Αύγουστο – στην Οινική Εκδήλωση στην παγκόσμια έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV) στην πόλη Ντιζόν της Γαλλίας.
«Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στηρίζει την αυθεντικότητα, την ανώτερη ποιότητα και τη μοναδικότητα των γεωργικών προϊόντων της Κύπρου μέσω της προστασίας που παρέχεται από τις Γεωγραφικές Ενδείξεις και τα αντίστοιχα συστήματα ποιότητας» είπε.
Αναλογιζόμενοι, συνέχισε, την παραγωγική τους διαδικασία, από την πρωτογενή παραγωγή στις γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες, τις βιοτεχνίες και βιομηχανίες, μέχρι τις υπηρεσίες που συνδέονται με τις δραστηριότητες του κλάδου, γίνεται αμέσως αντιληπτή η «τεράστια συμβολή στη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας για τις τοπικές μας κοινότητες».
Σημείωσε πως «τα προϊόντα αυτά αποτελούν τον σημαντικότερο πρεσβευτή της κυπριακής γαστρονομίας για τις εγχώριες υπηρεσίες εστίασης και φιλοξενίας, αλλά και τις εξαγωγές μας». «Η πολιτεία έχει τη βούληση, παρέχει τα εχέγγυα και διευκολύνει τη δυνατότητα συνύπαρξης της παράδοσης με την καινοτομία, της γαστρονομικής υπεροχής με την τεχνολογία» κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ