Πολιτικη

Υπ.Παιδείας: Ανοίγει ο δρόμος για λειτουργία παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων στην Κύπρο

Η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Αθηνά Μιχαηλίδου προέβη σήμερα σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, σχετικά με τις Αποφάσεις που λήφθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, για θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Συγκεκριμένα, η κ. Μιχαηλίδου στις δηλώσεις της ανέφερε: «Έχει εγκριθεί σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο η προώθηση της τροποποίησης της νομοθεσίας για τη διασφάλιση της ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης, μέσω του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ).

Η τροποποίηση προνοεί την ίδρυση και τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων, από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από τρίτες χώρες, στην Κύπρο.

Τα οφέλη από τη νομοθεσία αυτή είναι συγκεκριμένα και συνάδουν με την ευρύτερη προσπάθεια της Κυβέρνησης για αναβάθμιση και για βελτίωση της ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης στη χώρα μας. Ουσιαστικά, η τροποποίηση αφορά στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, ενώ παράλληλα προωθείται η εξωστρέφεια της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και αναβαθμίζεται η ποιότητά της.

Εννοείται ότι η όλη διαδικασία διέπεται από συγκεκριμένα κριτήρια, έλεγχο και συνεχή παρακολούθηση, και γίνεται μέσω του ΔΙΠΑΕ, όπως και η κάθε διαδικασία για ίδρυση Πανεπιστημίου στον τόπο μας.

Με την τροποποίηση αυτή ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω ανταγωνιστικότητα, άρα και για περαιτέρω διασφάλιση της ποιότητας στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης».

Στη συνέχεια, η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε και σε μια δεύτερη Απόφαση, η οποία, όπως σημείωσε, αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων. Συγκεκριμένα είπε: «Η δεύτερη Απόφαση που λήφθηκε σήμερα αφορά στην προώθηση, μέσω του Προγράμματος «ΘΑλΕΙΑ», της ολοκληρωμένης ενεργειακής αναβάθμισης των σχολείων σε κτήρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (Έργο PEDIA). Να αναφέρω ότι 25 σχολικά κτήρια είναι σε πορεία περιβαλλοντικής αναβάθμισης. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε στα πρώτα πέντε σχολεία με εντυπωσιακά αποτελέσματα, αφού σε αυτά δεν χρειάζονται πλέον ούτε κλιματιστικά ούτε θερμάνσεις. Συνεχίζουμε λοιπόν την υλοποίηση σε άλλα 20, μέσω της συγχρηματοδότησης του Προγράμματος «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027».

«Η σημερινή Απόφαση λοιπόν αφορούσε στο ότι το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου αναλαμβάνει την περαιτέρω διεργασία, ώστε να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο Έργο, το οποίο τυγχάνει συνεχούς αξιολόγησης και συνάδει με τους στόχους μας για αναβάθμιση των υποδομών στα σχολεία μας», ανέφερε καταληκτικά η Υπουργός.

Σε ερώτηση τι είναι αυτό που αλλάζει τώρα, η Υπουργός σημείωσε: «Αυτό που αλλάζει είναι ότι αξιολογήθηκε πολύ θετικά η πρώτη φάση του Έργου, η πιλοτική, για τα 5 σχολεία και φάνηκε ότι το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου, το οποίο να σημειωθεί ήταν ήδη συνεργάτης μας στο Έργο, είναι και το πιο αρμόδιο για να αναλάβει την ολοκλήρωση του. Αυτή τη στιγμή λοιπόν δίνεται πλήρως η ευθύνη για το Έργο στο Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου, με τη δική μας παρακολούθηση».

Σε άλλη ερώτηση, για το ποιες χώρες ενδιαφέρθηκαν να ιδρύσουν Πανεπιστήμια στην Κύπρο, η Υπουργός σημείωσε ότι, εκτός από το ενδιαφέρον που έχει ήδη δημοσιοποιηθεί από συγκεκριμένα πανεπιστήμια στην Ελλάδα, έχουμε ενδιαφέρον και από άλλες χώρες της γύρω περιοχής. Όταν περάσει και από τη Βουλή η τροποποίηση αυτής της νομοθεσίας, θα μπορούμε να μιλούμε στη βάση συγκεκριμένων δεδομένων», ανέφερε καταληκτικά η κ. Μιχαηλίδου.

Ροη Ειδησεων

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Φυλάκιση 11 χρόνων σε 20χρονο για βιασμό

Ποινή φυλάκισης διάρκειας έντεκα ετών, επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Αμμοχώστου, σε άντρα ηλικίας 20 ετών,…

28 Ιουνίου, 2024

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν οι ναυαγοσώστες

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν στις 25 Ιουλίου οι ναυαγοσώστες, σε σχέση με την στελέχωση…

28 Ιουνίου, 2024

Γιάννης Καρούσος στην επίσημη διαβεβαίωση του: «Ξεκινάμε δουλειά για να υλοποιήσουμε το όραμα μας»

Την επίσημη διαβεβαίωση του ενώπιον της Εφόρου Εκλογής, Βοηθό Επάρχου κυρίας Φλώρας Γεωργίου, έδωσε ο…

28 Ιουνίου, 2024

Φόνος Αγγελή: Στη φυλακή για 9 χρόνια ο 42χρονος

Σε ποινή φυλάκισης εννέα χρόνων καταδίκασε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Αμμοχώστου τον 42χρονο κατηγορούμενο για τον…

28 Ιουνίου, 2024

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διάλεξη με τίτλο «Διαχείριση Αποβλήτων – Παρόν και Μέλλον»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διάλεξη με τίτλο «Διαχείριση Αποβλήτων - Παρόν και Μέλλον» την Πέμπτη…

28 Ιουνίου, 2024

Διευκρινίσεις Υπουργείου Παιδείας για κινητά στα σχολεία

Σε σχέση με τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού για τη χρήση κινητών…

28 Ιουνίου, 2024