Υπ. Παιδείας: Δίπλα στους μαθητές του Ριζοκαρπάσου

Το Υπουργείο Παιδείας θα βρίσκεται πάντα δίπλα στα παιδιά του Ριζοκαρπάσου και θα καλύπτει με συνέπεια τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες

mixailidou ypan Μαθητές, Ριζοκάρπασο, ΣΧΟΛΕΙΟ

Το Υπουργείο Παιδείας θα βρίσκεται πάντα δίπλα στα παιδιά του Ριζοκαρπάσου και θα καλύπτει με συνέπεια τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες, με στόχο τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης, διαβεβαίωσε το βράδυ της Τρίτης η αρμόδια Υπουργός Αθηνά Μιχαηλίδου.

Σε χαιρετισμό της, που ανέγνωσε ο Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης Δρα Γιώργος Γιαλλουρίδης σε εκδήλωση στην Πάφο, στην παρουσία εγκλωβισμένων μαθητών και δασκάλων του σχολείου, η Υπουργός σημείωσε ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τα γεγονότα του 1974. Ως εκ τούτου, συνέχισε, η εκδήλωση αφιερωμένη στο Ριζοκάρπασο προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία.

Η κ. Μιχαηλίδου καλωσόρισε τα παιδιά και τους δασκάλους του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου, σημειώνοντας πως η παρουσία τους στην Πάφο, μεταφέρει «μηνύματα αντοχής, θάρρους, αγωνιστικότητας και δυναμώνει την ελπίδα και την πίστη πως σύντομα θα καταφέρουμε να έχουμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση που θα επανενώνει πραγματικά την πατρίδα μας και θα επιτρέπει στο σύνολο του κυπριακού λαού να ζει ειρηνικά μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσαν το Πετρίδειο Ίδρυμα και ο Λαογραφικός Όμιλος Κτήμα, ο Κοινοτάρχης Ριζοκαρπάσου, Μιχάλης Μικκελή Παντελή, έκανε λόγο για έναν «μαγευτικό τόπο» που αποτελεί «φάρο ελπίδας και προσμονής καθημερινού αδιάλειπτου αγώνα για φυσική και εθνική επιβίωση στη γη των προγόνων μας, στη γη του Απόστολου Ανδρέα και του πανάρχαιου ελληνικού πολιτισμού».

«Για εμάς που έχουμε γεννηθεί μετά το 1974, το Ριζοκάρπασο προ της εισβολής φαντάζει κάτι το ονειρικό στο μυαλό μας» ανέφερε από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος. Πρόσθεσε πως το Ριζοκάρπασο «έχει κάτι το ξεχωριστό» και είπε πως ο πολιτισμός και η παράδοση δεν είναι μόνο συνήθεια αλλά «βίωση αξιών» που συμβάλει στο να χτιστεί το μέλλον σε στέρεες βάσεις.

Ο Πρόεδρος του Πετριδείου Ιδρύματος, Μιχάλης Μαραθεύτης, αναφέρθηκε στους μαθητές του Ριζοκαρπάσου, λέγοντας πως εντυπωσιάστηκε από την «ωριμότητά τους και τον τρόπο σκέψη τους». Στερούνται πολλά, αλλά είναι ευτυχισμένοι που είναι δίπλα και κοντά στους γονείς τους, είπε σημειώνοντας το θάρρος, την δύναμη και την αντοχή των εγκλωβισμένων.

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου «Κτήμα» Χριστάκης Παπανικολάου, ο οποίος, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό Λαογραφίας, στον οποίο συμμετείχε και το σχολείο Ριζοκαρπάσου, ενώ μαθητές του σχολείου έλαβαν και βραβείο για το έργο τους «Το καρπασίτικο σπίτι».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με μια σύντομη παρουσίαση με τα έθιμα του Ριζοκαρπάσου και την προβολή σχετικής ταινίας, ενώ ακολούθησε καλλιτεχνικό μέρος με τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς.

Πηγή: ΚΥΠΕ