Υπ. Υγείας: Με στοχευμένες δράσεις να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στο ΓεΣΥ

Υπογράμμισε ότι το ΓεΣΥ αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει η Κύπρος

igias ΓΕΣΥ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Καθώς το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) εξελίσσεται και ωριμάζει, πρέπει με συνεργασία να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που προκύπτουν με στοχευμένες δράσεις και λύσεις που απαντούν στις ανάγκες των πολιτών, δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός. Μιλούσε σε επιστημονική ημερίδα που συνδιοργάνωσε η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) και η EUPATI Κύπρου (European Patients’ Academy on Therapeutic Innovation) με θέμα «Γεφυρώνοντας τα κενά στην υγεία: ασφάλεια, δικαιώματα και καινοτομία», που διεξήχθη στη Λευκωσία.

Ο κ. Δαμιανός υπογράμμισε ότι το ΓεΣΥ αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει η Κύπρος, υποδεικνύοντας ότι στόχος του ΓεΣΥ είναι να διασφαλίσει την πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, χωρίς διακρίσεις, ανεξαρτήτως εισοδήματος, κοινωνικής κατάστασης ή οποιουδήποτε άλλου χαρακτηριστικού.

«Παρά την επιτυχία αυτής της μεγάλης αλλαγής, υπάρχουν και προκλήσεις που απαιτούν συνεχή συνεργασία, διορατικότητα και προσαρμογή», είπε ο Υπουργός Υγείας προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο η σημερινή συζήτηση επικεντρώνεται γύρω από τα κενά στην υγεία, την ασφάλεια, τα δικαιώματα των ασθενών και την καινοτομία, που αποτελούν, όπως σημείωσε, εξαιρετικά επίκαιρα θέματα.

«Καθώς το ΓεΣΥ εξελίσσεται και ωριμάζει ως σύστημα υγείας, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που προκύπτουν με στοχευμένες δράσεις και λύσεις που απαντούν στις ανάγκες των πολιτών», ανέφερε.

Υπέδειξε ακόμη ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη προκειμένου να υλοποιηθούν οι κοινοί στόχοι για ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας, ενώ σημείωσε ότι είναι αναγκαία η εισαγωγή κατευθυντήριων οδηγιών, η αναγνώριση κέντρων αναφοράς και αριστείας, η δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, η ενίσχυση του θεσμού του Συνηγόρου του Ασθενούς, καθώς και η εισαγωγή νομοθετικών ρυθμίσεων και ο εκσυγχρονισμός υφιστάμενων νομοθετημάτων. «Ορισμένες από αυτές τις πολιτικές έχουν ήδη υλοποιηθεί, ενώ άλλες βρίσκονται υπό υλοποίηση», ανέφερε.

Ακόμη, ο κ. Δαμιανός επεσήμανε ότι η συνεχής αναβάθμιση του συστήματος υγείας απαιτεί μια συλλογική προσπάθεια, η οποία προϋποθέτει τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των επαγγελματιών υγείας, του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, του ΟΚΥπΥ, αλλά και την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτείας στο σύνολό της.

«Βασική όμως προϋπόθεση για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας είναι η συνεργασία με τους ίδιους τους ασθενείς», είπε ο Υπουργός Υγείας σημειώνοντας ότι για το λόγο αυτό, «η ΟΣΑΚ αποτελεί έναν από τους βασικούς συνεργάτες μας, με κοινούς στόχους και όραμα».

«Η συνεργασία μας με την ΟΣΑΚ βασίζεται στην κοινή αντίληψη για την ανάγκη προστασίας και ενίσχυσης των δικαιωμάτων των ασθενών», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η ΟΣΑΚ, με το έργο της, αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και διασφαλίζει ότι η φωνή τους ακούγεται με σαφήνεια και δύναμη, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών υγείας που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.

«Ως Υπουργείο Υγείας, παραμένουμε δεσμευμένοι στην ενίσχυση αυτής της συνεργασίας, προκειμένου να συνεχίσουμε να προχωρούμε μαζί στην ενδυνάμωση του Γενικού Συστήματος Υγείας και στην εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής φροντίδας για όλους», δήλωσε ο κ. Δαμιανός.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, είπε ότι η ημερίδα αυτή δεν είναι μόνο μια συνάντηση ανταλλαγής επιστημονικών γνώσεων και εμπειριών, αλλά αποτελεί μια ζωντανή επιβεβαίωση της δέσμευσης προς συνεχή αναζήτηση καινοτόμων λύσεων, προβληματισμού και συμβολής στην εθνική προσπάθεια γεφύρωσης των κενών στον τομέα της υγείας προς όφελος πάντα όλων των πολιτών και ειδικά των ασθενών.

«Η υγεία είναι θεμελιώδες δικαίωμα και κάθε πολίτης αξίζει πρόσβαση σε ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες υγείας, χωρίς διακρίσεις και χωρίς φραγμούς», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Στην ΟΣΑΚ κατανοούμε ότι η ασφάλεια του ασθενή και τα δικαιώματά του είναι δύο έννοιες αλληλένδετες», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ, σημειώνοντας ότι η πρόσβαση σε ασφαλείς, σύγχρονες και αξιόπιστες ιατρικές υπηρεσίες, η διασφάλιση ποιοτικής υγειονομικής φροντίδας, αλλά και η προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή ενός ολοκληρωμένου και αξιόπιστου συστήματος υγείας.

«Ως φορέας που εκπροσωπεί τις φωνές των ασθενών, προάγουμε την ανάγκη για ουσιαστικές πολιτικές και συστήματα που θα διασφαλίσουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την φροντίδα τους», σημείωσε.

Η Πρόεδρος της EUPATI Κύπρου Σούζη Μακρή σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της ανέφερε ότι το EUPATI Κύπρου είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει ως βασική αποστολή την παροχή εκπαίδευσης και κατάρτισης των ασθενών προκειμένου να τους ενδυναμώσει και να τους προετοιμάσει να αναλάβουν ενεργό ρόλο σε όλες τις φάσεις της έρευνας και ανάπτυξης φαρμάκων, καθώς και στη συνηγορία υπέρ των ασθενών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ημερίδας η θεματολογία καλύπτει τρεις συνεδρίες με έγκριτους ομιλητές με θέματα που καλύπτουν την ασφάλεια των ασθενών, τα δικαιώματα των ασθενών και σύγχρονες προσεγγίσεις στην υγειονομική φροντίδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ