ΥΠΕΣ: Ενίσχυση 112 και σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης στις προτάσεις

Screenshot 5 πολιτική προστασία, Υπουργείο Εσωτερικών

Η αναδιοργάνωση, η ανάπτυξη και η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, με έμφαση στη διαλειτουργικότητα του συστήματος έκτακτης ανάγκης (112) και του συστήματος έγκαιρης ειδοποίησης πολιτών (Early Warning System) σε περιπτώσεις κρίσεων και καταστροφών βρίσκονται μεταξύ των προτάσεων του Υπουργείου Εσωτερικών για παραχώρηση στήριξης από τη Γενική Διεύθυνση Μεταρρυθμισεων της Ευρωπαϊκής Επιτοπής (DG Reform).
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, τα θέματα αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο των θεμάτων που συζητήθηκαν μεταξύ του Κωνσταντίνου Ιωάννου και του Γενικού Διευθυντή στη Γενική Διεύθυνση Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG REFORM), Μάριο Νάβα, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, εξετάστηκαν η δυνατότητα συμβολής στη δημιουργία πλατφόρμας για την αξιολόγηση των δεξιοτήτων και των προσόντων των υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της στρατηγικής ένταξης, όπως και η παροχή τεχνικής βοήθειας στις διαδικασίες σύστασης του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Κατά τη συνάντηση, έγινε ανασκόπηση της πορείας υλοποίησης των προγραμμάτων, για τα οποία έλαβε τεχνική στήριξη το Υπουργείο Εσωτερικών, που αφορούν, μεταξύ άλλων, την αποτελεσματική αντιμετώπιση θεμάτων ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων και την ενίσχυση της μαζικής αποτίμησης ακινήτων.

Τέλος, οι κύριοι Ιωάννου και Nava συζήτησαν τους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της μεταφοράς εμπορευμάτων στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΚ) 866/2004 του Συμβουλίου για την Πράσινη Γραμμή.