ΥΠΕΣ: Σε Υπουργική Σύνοδο ΕΕ για Άσυλο και Μετανάστευση στη Γάνδη

Θα αναλύσει την πολιτική που εφάρμοσε η Κυπριακή Δημοκρατία για ενίσχυση του τομέα των επιστροφών μεταναστών

Screenshot 1 14 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ, Υπουργική Σύνοδος, Υπουργός Εσωτερικών

Πραγματοποιείται σήμερα στη Γάνδη του Βελγίου Υπουργική Σύνοδος της ΕΕ για το Άσυλο και τη Μετανάστευση κατά την οποία ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου θα αναλύσει την πολιτική που εφάρμοσε η Κυπριακή Δημοκρατία για ενίσχυση του τομέα των επιστροφών μεταναστών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, κατά τη σύνοδο, που διοργανώνεται στο περιθώριο της Βελγικής Προεδρίας της ΕΕ, και οι 27 Υπουργοί αρμόδιοι για θέματα μετανάστευσης θα συζητήσουν την εφαρμογή του Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, ενώ θα παρουσιαστούν από ορισμένα εκ των κρατών βέλτιστες πρακτικές των εθνικών στρατηγικών για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Κατόπιν πρόσκλησης των διοργανωτών, ο κ. Ιωάννου θα αναλύσει την πολιτική που εφάρμοσε η Κυπριακή Δημοκρατία για ενίσχυση του τομέα των επιστροφών. Ο Κύπριος Υπουργός θα αναφερθεί στη δέσμη μέτρων που υιοθετήθηκαν και είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του συνολικού αριθμού των επιστροφών, γεγονός που κατατάσσει την Κύπρο πρώτη, κατ’ αναλογία πληθυσμού, ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ένωσης σε επιστροφές.

Υπενθυμίζεται ότι το 2023 καταγράφηκε αύξηση κατά 66% στις συνολικές επιστροφές μεταναστών σε σύγκριση με το 2022, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2024, η εικόνα παραμένει θετική, με 1.000 περισσότερες αποχωρήσεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Ο Υπουργός Εσωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη, 30 Απριλίου.