ΥΠΕΣ – Υφ. Μετανάστευσης: Καλή η εικόνα Κύπρου διεθνώς στο μεταναστευτικό

Για καλή εικόνα της Κύπρου διεθνώς σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα έκαναν λόγο Υπ.Εσωτερικών και Υφυπουργός Μετανάστευσης

Screenshot 3 13 Υπουργός Εσωτερικών, Υφυπουργός Μετανάστευσης

Για καλή εικόνα της Κύπρου διεθνώς σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα έκαναν λόγο ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας της Κύπρου, δρ Νικόλας Ιωαννίδης, σε δηλώσεις τους κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης και παραλαβής του χαρτοφυλακίου μετανάστευσης και ασύλου. Η τελετή έγινε το πρωί της Τετάρτης στο Υπουργείο Εσωτερικών, στη Λευκωσία.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, αφότου συνεχάρη τον Νικόλα Ιωαννίδη για τον διορισμό του, σημείωσε ότι η ίδρυση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας ήταν προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, και η λειτουργία του Υφυπουργείου θέτει τις βάσεις για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Εν συνεχεία, ανέφερε ότι η συστέγαση όλων των υπηρεσιών θα έχει ουσιαστικά και πρακτικά οφέλη όσον αφορά τον προγραμματισμό, την εποπτεία, τον συντονισμό και γενικότερα την καλύτερη λειτουργία τους. Όπως είπε, όταν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του μεταναστευτικού πριν από 15 μήνες, η Κύπρος δεχόταν δυσανάλογες μεταναστευτικές πιέσεις εξαιτίας των μαζικών αφίξεων μεταναστών, αναφέροντας ενδεικτικά πως από το 2021 στο 2022 είχαν διπλασιαστεί οι αφίξεις μεταναστών και η Κύπρος δεχόταν γύρω στους 1.800 μετανάστες τον μήνα.

Ως επακόλουθο, συνέχισε ο Υπουργός Εσωτερικών, οι δομές υποδοχής και φιλοξενίας είχαν υπερβεί τα όριά τους, αναφέροντας ως παράδειγμα το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής “Πουρνάρα”, όπου φιλοξενούνταν πέραν των 3.000 ατόμων».

Αναφερόμενος στην πολιτική της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι υιοθετήθηκε μια ολιστική προσέγγιση αντιμετώπισης, που στόχο είχε να καταστήσει την Κύπρο μη ελκυστικό προορισμό. Μιλώντας για τους πυλώνες της στρατηγικής αυτής, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι «επικεντρωθήκαμε τους τελευταίους 15 μήνες σε συγκεκριμένους πυλώνες που στόχο είχαν τη μείωση των αφίξεων, την αύξηση των επιστροφών, τη βελτίωση των υποδομών και την επιτάχυνση των εξετάσεων ασύλου».

«Η εικόνα σήμερα είναι σαφώς βελτιωμένη», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι τους τελευταίους 15 μήνες έχει επιτευχθεί η μείωση των αφίξεων γύρω στο 50% και η αύξηση των επιστροφών κατά 66%. «Για πρώτη φορά στην ιστορία του μεταναστευτικού στην Κύπρο, φεύγουν περισσότεροι από όσους έρχονται», συμπλήρωσε.

Ακόμη, εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά επειδή το Υπουργείο Εσωτερικών έχει λάβει τα εύσημα από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αυτές τις ενέργειές του, ειδικά όσον αφορά τις επιστροφές. «Η Επίτροπος Γιόχανσον σε τοποθετήσεις της, χαρακτήρισε την Κύπρο ως παράδειγμα προς μίμηση, όπως επίσης και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που χαρακτήρισε την Κύπρο ως πρωταθλήτρια στις επιστροφές», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στον τρίτο πυλώνα της πολιτικής, εκείνον της αναβάθμισης των υποδομών, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της αναβάθμισης του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής (ΚεΠΥ) «Πουρνάρα», το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πλέον, είπε, το Κέντρο είναι κλειστή δομή και το όφελος από αυτό φαίνεται και από τον περιορισμό των αντιδράσεων στις κοινότητες που γειτνιάζουν με το Κέντρο.

Επιπλέον, σημείωσε ο κ. Ιωάννου, έχει προχωρήσει η αναβάθμιση του Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου. «Εξίσου σημαντικό, έχουμε προχωρήσει στην έναρξη των εργασιών για την ανέγερση του Προαναχωρησιακού Κέντρου, κάτι το οποίο θα βοηθήσει ουσιαστικά στην αύξηση των επιστροφών», ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Επιπρόσθετα, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στο πλάνο δράσης που καταρτίστηκε για την ενσωμάτωση των μεταναστών και στο οποίο περιλαμβάνονται 50 δράσεις σε πέντε πυλώνες, δηλαδή την υγεία, τη στέγαση, την εκπαίδευση, την απασχόληση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο μετανάστευσης και ασύλου στον πρώτο Υφυπουργό Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, ο Υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε τους συνεργάτες του στο Υπουργείο Εσωτερικών, το Τμήμα Μετανάστευσης, την Υπηρεσία Ασύλου και την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας για την εξαιρετική συνεργασία και τη στοχοπροσήλωσή τους όλο αυτό το διάστημα.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ίδια αγαστή συνεργασία θα συνεχιστεί και με το Υφυπουργείο.

Απευθυνόμενος στον Νικόλα Ιωαννίδη, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου εξέφρασε την πεποίθηση πως η βελτιωμένη εικόνα, που υπάρχει αυτή τη στιγμή, θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με τη λειτουργία του Υφυπουργείου και υπό την πολιτική του καθοδήγηση, προσθέτοντας ότι «οι δικές σου επιτυχίες θα είναι επιτυχίες για την Κύπρο ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού».

Από την πλευρά του, ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, δρ Νικόλας Ιωαννίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Υπουργό Εσωτερικών για το σημαντικότατο έργο που έχει επιτελέσει το διάστημα που κλήθηκε να διαχειριστεί το μεταναστευτικό.

«Είμαι σίγουρος ότι η κοινωνία το έχει αντιληφθεί, το έχει προσλάβει και έχει κατανοήσει πόσο σημαντική βελτίωση έχει γίνει τους τελευταίους μήνες, οπότε η παρακαταθήκη που αφήνετε είναι πολύ κρίσιμη και χρήσιμη για τον τόπο, αλλά και για το Υφυπουργείο Μετανάστευσης», είπε.

«Δεν ξεκινάμε από μηδενική βάση. Ξεκινάμε από μια πάρα πολύ καλή αφετηρία που έχετε δημιουργήσει εσείς με τους συνεργάτες σας» συνέχισε ο κ. Ιωαννίδης, διαβεβαιώνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του στο Υφυπουργείο Μετανάστευσης θα δουλέψουν σκληρά, ούτως ώστε να διατηρήσουν αυτή την καλή εικόνα και στο πέρασμα του χρόνου να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την καλή εικόνα που έχει η Κύπρος διεθνώς, αλλά να εμπεδωθεί και το αίσθημα στους Κύπριους πολίτες ότι η Κυβέρνηση διαφυλάσσει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Σε σχέση με το ζήτημα αυτό, πάντοτε βεβαίως στο πλαίσιο της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας, με επίκεντρο τον άνθρωπο, με ευαισθησία, εξισορροπώντας τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του τόπου», διευκρίνισε.

«Δεν θέλω αναλωθώ σε πολλά λόγια. Τα δικά σας έργα έχουν μιλήσει. Τώρα είναι η σειρά μας να δουλέψουμε σκληρά, ούτως ώστε να συνεχίσουμε αυτή την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες», ανέφερε καταληκτικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ