ΥΠΕΞ για επέτειο ψευδοκράτους: Τονίζει την ετοιμότητα για διαπραγματεύσεις

imagew 2021 07 16T161808.496 Κατεχόμενη Κύπρος, Κύπρος, Υπουργείο Εξωτερικών, Ψευδοκράτος

Την ετοιμότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση βιώσιμης και διαρκούς λύσης στο Κυπριακό στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, εξέφρασε σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση για την επέτειο της παράνομης και μονομερούς ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Στην ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι συμπληρώνονται σήμερα 40 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη της αποσχιστικής οντότητας στις κατεχόμενες από την Τουρκία, περιοχές της Κύπρου με τη συνέχιση της παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και της διεθνούς νομιμότητας και των αρχών πάνω στις οποίες εδράζεται ο Καταστατικός Χάρτης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας για νομιμοποίηση των τετελεσμένων της παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής της Κύπρου “η διεθνής κοινότητα παραμένει ακλόνητα προσηλωμένη στο περιεχόμενο των Ψηφισμάτων 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία απερίφραστα καταδικάζουν την αποσχιστική και νομικά άκυρη μονομερή αυτή ενέργεια”, αναφέρεται. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σημειώνει το ΥΠΕΞ, «καλεί έκτοτε όλα τα κράτη να σεβαστούν την κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μην αναγνωρίσουν την αποσχιστική οντότητα. Μόνη θλιβερή εξαίρεση κατάφωρης περιφρόνησης των Ψηφισμάτων παραμένει, μέχρι σήμερα, η Τουρκία”.

Τονίζει περαιτέρω ότι «επαναλαμβάνουμε για ακόμη μια φορά ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ποτέ τα τετελεσμένα της κατοχής, ούτε και θα γίνουν αποδεκτές οι όποιες προσπάθειες για νομιμοποίηση της διχοτόμησης της πατρίδας μας”. Προσθέτει ότι η “Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να πράττει ό,τι είναι δυνατόν για αντιμετώπιση των προσπαθειών αναβάθμισης της αποσχιστικής οντότητας και των όποιων ενεργειών αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο”.

Την ίδια ώρα, προσθέτει, “παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην επανένωση της Κύπρου και του λαού της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το κοινοτικό κεκτημένο και τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Εργαζόμαστε για μία απελευθερωμένη και επανενωμένη χώρα, απαλλαγμένη από ξένη κατοχή και επιβουλές, με πλήρη αποκατάσταση των δικαιωμάτων και ελευθεριών όλων των Κυπρίων”.

Επαναλαμβάνοντας “την ετοιμότητά μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση βιώσιμης και διαρκούς λύσης στο Κυπριακό στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, ως προνοούν τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”, το ΥΠΕΞ σημειώνει ότι μια συνολική λύση που θα “πραγματώνει τις προσδοκίες του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για επανένωση της πατρίδας μας και ένα ειρηνικό και ευρωπαϊκό μέλλον ευημερίας για όλους τους πολίτες της Κύπρου εντός της ΕΕ που πρέπει να αποτελεί τον κοινό μας προορισμό”.