Yπουργικό: Προχωρά σε Εθνική Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης για την Τρίτη Ηλικία

ilikioo 770x401 1 Σχέδιο Δράσης, Τρίτη Ηλικία, Υπουργικό Συμβούλιο

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα την ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής και Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Τρίτη Ηλικία και την Ενεργό Γήρανση.

Όπως δήλωσε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κα Μαριλένα Ευαγγέλου σε αυτό το πλαίσιο το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας θα συντονίσει τον καταρτισμό της Στρατηγικής αυτής, με διϋπουργική συμμετοχή των συναρμόδιων Υπουργείων Υγείας, Παιδείας, Εργασίας, Οικονομικών και εκπροσώπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, καθώς και με τη συμμετοχή όλων των οργανώσεων των ηλικιωμένων, σε στενή συνεργασία με τον Φορέα Τρίτης Ηλικίας.

«Η απόφαση αυτή λήφθηκε σε ανώτατο επίπεδο, καταδεικνύοντας τη σημασία που προσδίδει η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη στα θέματα που αφορούν στην τρίτη ηλικία», ανέφερε η κα Ευαγγέλου.

Η Εθνική Στρατηγική θα συντονίσει δράσεις και πολιτικές που αφορούν στην ποιοτική διαβίωση των ηλικιωμένων, τη συμπερίληψή τους στο κοινωνικό σύνολο, την ενεργό και υγιή τους γήρανση, τη διά βίου μάθηση, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, αντλώντας καλές πρακτικές από ευρωπαϊκές και άλλες χώρες αλλά και από τη χώρα μας, και λαμβάνοντας σαφώς υπόψη τους ίδιους τους ηλικιωμένους.

Η κα Ευαγγέλου πρόσθεσε: «Είναι χρέος μας ως Κυβέρνηση αλλά και ως Πολιτεία ευρύτερα να παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, καθώς και όλες τις διευκολύνσεις που απαιτούνται όχι μόνο για αξιοπρεπή διαβίωση αλλά και για παροχή ευκαιριών προς τα άτομα Τρίτης Ηλικίας».

Επίσης, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας ανακοίνωσε ότι άρχισε σήμερα η καταβολή στους λογαριασμούς των δικαιούχων του εφάπαξ ποσού που αποφασίστηκε στις 19 Οκτωβρίου 2023 από το Υπουργικό Συμβούλιο στο πλαίσιο των ευρύτερων μέτρων που αποφασίστηκαν για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών τάσεων και αφορά σε ποσό ύψους €300 σε δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) που λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου/τόκων στεγαστικού δανείου και €500 σε δικαιούχους ΕΕΕ με σοβαρή αναπηρία που λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου/τόκων στεγαστικού δανείου.