Quiz: Πόσο καλά γνωρίζεις το καρπούζι;

Untitled 3 Quiz
Πάρε χαρτί και μολύβι για να σημειώσεις τις απαντήσεις που δίνεις σε κάθε μια από τις 8 ερωτήσεις και μάθε πόσο καλά γνωρίζεις τον πιο γλυκό και δροσερό «πρωταγωνιστή» του καλοκαιριού, το καρπούζι.
Untitled 13 Quiz
1. Πόσες θερμίδες αποδίδουν τα 100γρ. καρπουζιού;
Α) 30 θερμίδες
Β) 50 θερμίδες
Γ) 20 θερμίδες
2. Το καρπούζι απογειώνει την ερωτική επιθυμία γιατί περιέχει
Α) Λευκίνη
Β) Κιτρουλίνη
Γ) Αργινίνη
3. Σε ποια αντιοξειδωτική ουσία οφείλετε το κόκκινο χρώμα του καρπουζιού;
Α) Λυκοπένιο
Β) Σελήνιο
Γ) Βιταμίνη Ε

4. Το καρπούζι απαρτίζετε από
Α) 92% νερό
Β) 89% νερό
Γ) 99% νερό
5. Το καρπούζι είναι πλούσιο σε
Α) Βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6 και κάλιο
Β) Βιταμίνη Κ, βιταμίνη C, βιταμίνη Β12 και ασβέστιο
Γ) Βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6 και κάλιο
6. Ποια είναι η επιστημονική ονομασία του καρπουζιού;
Α) Σικυός ο πέπων
Β) Στρύχνον το λυκοπερσικόν
Γ) Κίτρουλλος ο εριώδης

7. Σε ποια οικογένεια ανήκει το καρπούζι;
Α) Σολανίδες
Β) Κολοκυνθοειδή
Γ) Ροδώδη
8. Πόσες ποικιλίες καρπουζιού υπάρχουν
Α) 200
Β) 1200
Γ) 1000
Σωστές απαντήσεις
1. Α
Το καρπούζι, ο «βασιλιάς» των καλοκαιρινών φρούτων, περιέχει λίγες θερμίδες, μόνο 30 ανά 100γρ. Μια φέτα καρπούζι είναι η πιο υγιεινή και γευστική επιλογή για σνακ, ειδικότερα το καλοκαίρι.
2. Β
Η κιτρουλίνη, είναι ένα αμινοξύ, το οποίο μετατρέπεται από ένζυμα του οργανισμού μας σε ένα βασικό αμινοξύ, την αργινίνη που συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού, του κυκλοφορικού και του ανοσοποιητικού μας σύστηματος. Η αργινίνη επίσης, είναι σημαντικός προάγγελος του νιτρικού οξέος, το οποίο έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει και να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία του πέους και να αντιμετωπίζει την στυτική δυσλειτουργία.
3. Α
Το καρπούζι περιέχει λυκοπένιο, μια αντιοξειδωτική ουσία, που έχει αντικαρκινική δράση και συγκεκριμένα παρέχει αποτελεσματική βοήθεια κατά της πρόληψης του καρκίνου του προστάτη.
4. Α
Το 92% του φρούτου είναι νερό παρέχοντας σημαντική ενυδάτωση στο σώμα. Το καρπούζι είναι φυσικό διουρητικό, το οποίο λειτουργεί ως αρωγός για την απώλεια βάρους και συμβάλλει στη νεφρική λειτουργία.
5. Α
Η βιταμίνη C βοηθά στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην επούλωση πληγών καθώς επίσης και στην επιβράδυνση της γήρανσης. Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την όραση , την αντιγήρανση αλλά και για την άμυνα σε μολύνσεις καθώς ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού. Η βιταμίνη Β6 συμμετέχει στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου που βοηθούν στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία. Το κάλιο διατηρεί τον καρδιακό ρυθμό, βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και επιτρέπει στα νεύρα και στους μύες να λειτουργούν σωστά.
6. Γ
Το καρπούζι ή αλλιώς κίτρουλλος ο εριώδης (Citrullus lanatus) είναι ένα απολαυστικό και δροσιστικό φρούτο του καλοκαιριού το οποίο προέρχεται από τη Νότια Αφρική.
7. Β
Το καρπούζι ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών ή διαφορετικά στην οικογένεια Cucurbitacee μαζί με τα φυτά που παράγουν το πεπόνι, το αγγούρι και το κολοκύθι.
8. B
Το καρπούζι καλλιεργείται ανά τον κόσμο σε περισσότερες από 1.200 ποικιλίες που διαφοροποιούνται μεταξύ τους βάσει του χρώματος του σχήματος, της υφής αλλά και των σπόρων. Το κίτρινο καρπούζι είναι εξίσου γλυκό με τα κόκκινο, αλλά έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σακχάρων και διατηρείται περισσότερο χρόνο. Το πορτοκαλί έχει μια τραγανή, χυμώδη υφή και οι σπόροι απουσιάζουν εντελώς από το εσωτερικό του.


The Fella Twins