Riise: Η σημαντικότερη μεταγραφή που έγινε ποτέ στην Κύπρο

a 122
a 2204

Δεν χωράει συζήτηση: Είναι το «μπαμ» του καλοκαιριού και αναμφίβολα, μία από τις σημαντικότερες μετεγγραφές στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Τ’ όνομά του είναι «βαρύ» και αστραφτερό στην ευρωπαϊκή σκηνή, απογειώνοντας τους φίλους του ΑΠΟΕΛ. Παίκτης παγκόσμιας φήμης και εμβέλειας, με τεράστια καριέρα.

Στη χθεσινή, τελευταία μέρα της θερινής μετεγγραφικής περιόδου, λοιπόν, η διοίκηση του Πρόδρομου Πετρίδη κατάφερε ν’ αποσπάσει την υπογραφή του σπουδαίου ακραίου αμυντικού, Τζον Αρνε Ρίισε. Είδηση που έφερε στο φως της δημοσιότητας τo Sentragoal και λίγο μετά τις 18:00, «έσκασε» η επιβεβαίωση.

Ο Νορβηγός με θητεία στις Αάλεσουντ, Μονακό, Λίβερπουλ, Ρόμα, Φούλαμ και ρέκορντμαν συμμετοχών στην Εθνική ομάδα της χώρας του (110 συμμετοχές) θ’ αγωνίζεται στον ΑΠΟΕΛ με τον αριθμό 6 στην πλάτη μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Θα συμβάλει αποφασιστικά στην καλύτερη δυνατή παρουσία στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (το 2005 στη Λίβερπουλ σήκωσε την κούπα) και φυσικά, στη διατήρηση των εντός τειχών σκήπτρων του έκτου σταθμού στην καριέρα του. Στόχοι που, όπως δήλωσε ο ίδιος, ικανοποιούν τις προσδοκίες του.

Αγωνίζεται ως αριστερός μπακ και αν παραστεί ανάγκη, μπορεί να δώσει ιδανικές λύσεις και σε άλλες θέσεις της μεσοαμυντικής γραμμής. Τα δυνατά του πνευμόνια αποτελούν την αφετηρία για ν’ ανεβοκατεβαίνει τη γραμμή. Η δύναμη, η μαχητικότητα και το ισχυρό σουτ που διαθέτει, είναι σήμα κατατεθέν του. Με απευθείας εκτέλεσης φάουλ πέτυχε αρκετά γκολ, όπως και με σουτ-κεραυνό που εξαπέλυσε εκτός περιοχής.

Το «μπαμ» του καλοκαιριού!
Επιπρόσθετα, ο δυνατός σωματότυπός του, τον μετατρέπει σ’ έναν εξαιρετικά επικίνδυνο παίκτη εντός περιοχής σε μπαλιές που… πέφτουν μετά από εκτελέσεις στατικών φάσεων. Ο Ρίισε δεν έρχεται πρώτη φορά στην Κύπρο. Η Νορβηγία, βλέπετε, βρισκόταν στον όμιλο της Εθνική μας ομάδας στην προκριματική φάση του Euro 2012.

Ο 33χρονος είχε μείνει ελεύθερος από τη Φούλαμ και βρισκόταν σε αναζήτηση της επόμενης ποδοσφαιρικής του στέγης. Η άμμος από την κλεψύδρα του χρόνου άδειαζε, κάτι που εκμεταλλεύτηκε ο ΑΠΟΕΛ και την τελευταία μέρα της μετεγγραφικής περιόδου, τον «κλείδωσε» στο ρόστερ, χρησιμοποιώντας ως δέλεαρ τη συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

24 Οι κίτρινες κάρτες που δέχθηκε στις ομάδες που έπαιξε (488 παιχνίδια). Παρά το γεγονός πως αγωνίζεται στην αμυντική γραμμή και είναι ιδιαίτερα δυνατός στις μονομαχίες, δεν διακρίνεται για το «βρόμικο» παιχνίδι του.

Το «μπαμ» του καλοκαιριού!
0 Μιας και λόγος για τις κάρτες του Ρίισε, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως σε κανένα παιχνίδι σε διασυλλογικό επίπεδο, δεν ανάγκασε τον διαιτητή να του δείξει την άγουσα για τα αποδυτήρια. Δείγμα της εμπειρίας και του ότι δεν παρασύρεται από τις όποιες τυχόν προκλήσεις των αντιπάλων.

2,6 Τα εκατομμύρια ευρώ που έβγαλε από το ταμείο της η Φούλαμ για να τον αποκτήσει τον Ιούλιο του 2011 από τη Ρόμα. Τότε, είχε ανταμώσει στον αγγλικό σύλλογο με τον νεαρότερο αδερφό του, Μπιόρν Χέλγκε.

55 Όσα και τα γκολ που πέτυχε στην έως τώρα καριέρα του. Συγκεκριμένα, μέτρησε 5 στην Αάλεσουντ, 4 στη Μονακό, 21 στη Λίβερπουλ, 7 στη Ρόμα, 2 με την Εθνική U21 και 16 με αυτή των Ανδρών.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Ο μικρότερος αδελφός του, Μπιόρν Χέλγκε Ρίισε, είναι επίσης διεθνής και υπήρξαν συμπαίκτες στη Φούλαμ το 2011-12. Στα χέρια του, χτύπησε τατουάζ που αφορούν τα παιδιά του.

Στο δεξιό, έχει το όνομα Αριάνα, καρπός του έρωτά του με το μοντέλο Γκούρι Χάβνεβικ. Ακολούθως, παντρεύτηκε τη Μαρία Έλβεγκαρντ και απέκτησαν μία κόρη (Εμα) και έναν γιο (Πάτρικ). Το όνομά τους πήραν θέση στο αριστερό του χέρι.

Όταν ήταν στη Λίβερπουλ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας στο Αλγκάρβε για το νοκ-άουτ ματς με την Μπαρτσελόνα στο Τσάμπιονς Λιγκ, σε μία βραδιά καραόκε ο Μπέλαμι τον κυνήγησε με άγριες διαθέσεις μ’ ένα μπαστούνι του γκολφ.

Ο Μπενίτεθ τους ξεκίνησε βασικούς στο «Καμπ Νου», σκοράροντας και οι δύο. Ο Ουαλός πανηγύρισε το δικό του γκολ αναπαριστώντας παίκτη του γκολφ όταν χτυπάει το μπαλάκι με το μπαστούνι.

Πηγή: SentraGoal