Σφοδρές μάχες γύρω από το ινδονησιακό νοσοκομείο στη Γάζα – Αναφορές για τουλάχιστον 12 νεκρούς

Τα ισραηλινά τανκς περικυκλώνουν το νοσοκομείο της Ινδονησίας στη Γάζα

Screenshot 1 4 ΓΑΖΑ, ΝΕΚΡΟΙ, Νοσοκομείο

Σφοδρές μάχες ξέσπασαν τη Δευτέρα γύρω από ένα νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα, όπου χιλιάδες ασθενείς και εκτοπισμένοι βρίσκουν καταφύγιο εδώ και εβδομάδες, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις επικεντρώνονται στην εκκαθάριση των ιατρικών εγκαταστάσεων που, όπως υποστηρίζουν, οι μαχητές της Χαμάς χρησιμοποιούν για κάλυψη.

Τα ισραηλινά τανκς περικυκλώνουν το νοσοκομείο της Ινδονησίας στη Γάζα, όπου τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινές επιθέσεις από το πρωί, μεταδίδει το Al Jazeera. Ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου ανέφερε στο Al Jazeera -σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις- ότι «φοβόμαστε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα επαναλάβουν αυτό που έκαναν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα» και πρόσθεσε ότι «η κατάσταση είναι καταστροφική ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις εντείνουν τις επιθέσεις τους». Τόνισε ότι το ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο της Ινδονησίας επιμένει ότι θα παραμείνει για να περιθάλψει τους τραυματίες ενώ υπάρχουν περίπου 700 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού προσωπικού και των τραυματιών, μέσα στο νοσοκομείο.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς δήλωσε σήμερα (20/11/2023) ότι 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα σε νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα. «Δώδεκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τραυματίες ασθενείς και συνοδοί, σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα της ισραηλινής κατοχής που στόχευσε το νοσοκομείο της Ινδονησίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Το Ισραήλ λέει ότι βρέθηκε σήραγγα κάτω από το Αλ Σίφα – Διαψεύδει ότι «έκλεισε» συμφωνία για απελευθέρωση ομήρων και κατάπαυση του πυρός.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ διαψεύδει ότι «έκλεισε» η συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων και την κατάπαυση του πυρός. Αντιπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε στην ιορδανική εφημερίδα Αλ Γαντ ότι συμφωνήθηκε να κηρυχθεί εντός της ημέρας κατάπαυση του πυρός η οποία θα έχει διάρκεια από τέσσερις ως πέντε ημέρες.

Την ίδια ώρα «Ζώνη θανάτου» ονομάζει το Αλ Σίφα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς η ζωή των περίπου 260 ασθενών κρέμεται από μια κλωστή. Το νοσοκομείο είναι χωρίς ρεύμα και εφόδια, με σκουπίδια, χαλάσματα και ιατρικά απόβλητα στα δωμάτια και τους διαδρόμους.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε κέντρο διοίκησης της Χαμάς σε βάθος 10 μέτρων κάτω από το Αλ Σίφα. Δημοσιοποίησε βίντεο που απεικονίζουν ένα φρεάτιο με μία ελικοειδή σκάλα, η οποία οδηγεί σε σήραγγα μήκους δεκάδων μέτρων και στο τέλος της σήραγγας υπάρχει μια θωρακισμένη πόρτα.

Η υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα, να προωθήσει την εθελούσια μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων, εκτός της Λωρίδας της Γάζας, αντί να στείλει χρήματα για την ανοικοδόμηση, του παλαιστινιακού θύλακα.

Οι IDF λένε ότι όμηροι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Ο Ντανιέλ Χαγκάρι, ο εκπρόσωπος των IDF, παρουσίασε στους δημοσιογράφους υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης που, όπως λέει, είναι από το Αλ Σίφα, στις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των IDF το βίντεο δείχνει δύο ομήρους που απήχθησαν από το Ισραήλ, ο ένας εκ των οποίων αιμορραγεί στο χέρι του, να μεταφέρονται στο νοσοκομείο. «Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται τώρα αυτοί οι όμηροι», ανέφερε.

Κατά τον Χαγκάρι δείχνει επίσης ένα τζιπ των IDF που αφαιρέθηκε από το Ισραήλ στο νοσοκομείο, καθώς και ένα λευκό pick-up που, όπως είπε, ήταν του τύπου που χρησιμοποιούσαν οι κομάντος της Χαμάς όταν επιτέθηκαν στο Ισραήλ.

«Μέχρι τώρα η αλήθεια είναι ξεκάθαρη, η Χαμάς ασκεί τρομοκρατία από τα νοσοκομεία», υπογράμμισε.

Πηγή: ertnews.gr