Δημοσκόπηση “Sigma Κάλπη”: Πρώτο κόμμα η αποχή

CE91 Βουλευτικές ΕΚλογές 2016, Ειδήσεις
Πολύ χαμηλότερα ποσοστά, από αυτά που κατέγραψαν στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, θα κατέγραφαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, σε περίπτωση που την ερχόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρουσίασε η εκπομπή Σίγμα Κάλπη και διενεργήθηκε από την εταιρεία Prime Market Research. Οι χαμένες ψήφοι, επί του παρόντος μετατοπίζονται στην αποχή, η οποία φτάνει το 25%.

CE91 97 Βουλευτικές ΕΚλογές 2016, Ειδήσεις

Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται ο ΔΗΣΥ, με ποσοστό 20,9%, περίπου πέντε μονάδες χαμηλότερο από αυτό που εξασφάλισε στις εκλογές του 2011. Ακολουθεί το ΑΚΕΛ, το οποίο καταγράφει ποσοστό 15,2%, 10 μονάδες λιγότερες από το 2011, το ΔΗΚΟ με 8,4%, η Συμμαχία Πολιτών με 3,8%, η ΕΔΕΚ με 3,7%, άλλα κόμματα με 3,4%, οι Οικολόγοι με 2,8%, το ΕΛΑΜ με 2% και το ΕΥΡΩΚΟ 1,3%.

CEB11 4 Βουλευτικές ΕΚλογές 2016, Ειδήσεις

Σημειώνεται ότι 10,6% των ερωτηθέντων είναι προς το παρόν αναποφάσιστοι. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, απαντούν πως σίγουρα θα ψηφίσουν (54%), ενώ 19,6%, δηλώνουν ότι σίγουρα δεν θα ψηφίσουν.

CEB12 3 Βουλευτικές ΕΚλογές 2016, Ειδήσεις

Οι θέσεις των κομμάτων στο κυπριακό, είναι το κυριότερο κριτήριο το οποίο θα καθορίσει τις αποφάσεις των ερωτηθέντων, με ποσοστό 35,9%, ενώ ακολουθούν οι θέσεις στην οικονομία, η ιδεολογία, οι υποψήφιοι του κόμματος και ο αρχηγός του.

CEB13 3 Βουλευτικές ΕΚλογές 2016, Ειδήσεις

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, συγκεντρώνει τις περισσότερες αρνητικές γνώμες από τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ ακολουθούν Άντρος Κυπριανού και Νικόλας Παπαδόπουλος, Αβέρωφ Νεοφύτου, Γιώργος Λιλλήκας, Δημήτρης Συλλούρης και Γιώργος Περδίκης. Ο τελευταίος, παρά τα χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνει το κόμμα του, εντούτοις συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές γνώμες. Παρόμοιο σκηνικό παρουσιάζεται και σε ότι αφορά τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

CEB16 2 Βουλευτικές ΕΚλογές 2016, Ειδήσεις
CEB17 2 Βουλευτικές ΕΚλογές 2016, Ειδήσεις

Αν και η πλειοψηφία των πολιτών κρίνει ως θετικούς τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη στο κυπριακό, όπως φαίνεται και στην επόμενη κάρτα, οι απόψεις αναφορικά με τις εξελίξεις στο κυπριακό, είναι μοιρασμένες με τους περισσότερους να τις θεωρούν ως αρνητικές.

To 45% εκτιμά τους χειρισμούς του Νίκου Αναστασιάδη στο κυπριακό ως καλούς ή πολύ καλούς, ενώ 36% τους θεωρεί κακούς ή πολύ κακούς.

CEB19 1 Βουλευτικές ΕΚλογές 2016, Ειδήσεις

Στην επόμενη ερώτηση, ποσοστό 42,1%, πιστεύει ότι οι εξελίξεις στο κυπριακό θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα σχέδιο το οποίο ο λαός θα πρέπει να καταψηφίσει, ενώ 24,3%, πιστεύει ότι θα πρέπει το σχέδιο να υπερψηφιστεί. 33,6%, παραμένει αναποφάσιστο δηλώνοντας «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην οικονομία, οι απόψεις είναι και πάλι μοιρασμένες. 38% θεωρεί τις εξελίξεις θετικές ή πολύ θετικές, ενώ 41%, τις κρίνει ως αρνητικές ή πολύ αρνητικές.

CEB112 Βουλευτικές ΕΚλογές 2016, Ειδήσεις

Τέλος σε ερώτηση για τους χειρισμούς του Προέδρου στην οικονομία, τα ποσοστά κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη κάρτα.

CEB111 Βουλευτικές ΕΚλογές 2016, Ειδήσεις

Σχόλια Νάσιου Ορεινού

Μιλώντας στην εκπομπή Σίγμα Κάλπη, ο Εκλογικός Αναλυτής Νάσιος Ορεινός, σημείωσε το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο, καθώς η προεκλογική εκστρατεία τώρα αρχίζει ενώ κάποια ψηφοδέλτια δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα. Άρα είπε τα ποσοστά των κομμάτων αυτή τη στιγμή, αποτελούν κυρίως εικόνα της τάσης που επικρατεί και όχι ενδεικτικά αποτελέσματα.

Παρατήρησε επίσης ότι με την αύξηση του εκλογικού μέτρου, ενδεχομένως να αφήσει εκτός Βουλής το ΕΥΡΩΚΟ και τους Οικολόγους.

Θα πρέπει να τονιστεί επίσης είπε, ότι αρκετά κόμματα οδηγούνται στις Βουλευτικές με νέες ηγεσίες. Την ίδια ώρα, εξήγησε πως η αύξηση του εκλογικού μέτρου, σημαίνει επίσης ότι οι 17 έδρες που καταλαμβάνουν σήμερα τα μικρότερα κόμματα, θα μπορούν πλέον να απορροφηθούν στην 3η κατανομή από τα μεγάλα κόμματα.

Δείτε αναλυτικά τη δημοσκόπηση πατώντας εδώ

Πηγή: SigmaLive