Απάτη με sms σε λογαριασμούς κινητών τηλεφώνων

ΕιδήσειςΕταιρείες τάζουν χρήματα και δώρα και εξαπατούν καταναλωτές.

Χιλιάδες συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας πέφτουν θύματα μιας καλοστημένης απάτης με αποτέλεσμα να «φουσκώνουν» οι λογαριασμοί τους αφού χωρίς να το γνωρίζουν γίνονται μέλη σε εταιρείες υψηλής χρέωσης… 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το τελευταίο διάστημα το Υπουργείο Εμπορίου, η Αστυνομία, αλλά και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών γίνονται αποδέκτες παραπόνων από καταναλωτές που είτε από ενδιαφέρον, είτε από περιέργεια δίνουν την έγκριση τους για να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς με έπαθλα σημαντικά χρηματικά ποσά και δώρα αξίας.

Επίσης, στέλνονται και άλλα μηνύματα σε αποστολείς με σκοπό τη συλλογή των προσωπικών δεδομένων των παραληπτών και την εξαπάτησή τους.

Το Υπουργείο Εμπορίου καλεί όσους λαμβάνουν τέτοια μηνύματα να αποφεύγουν να τα ανοίγουν και να μην απαντούν στους αποστολείς, καθώς επίσης και να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες για να επιλαμβάνονται του όλου θέματος.

Με την αποστολή sms, οι εταιρείες αυτές σε θεωρούν αυτόματα πελάτη και σου στέλνουν καθημερινά μηνύματα που τα χρεώνουν περισσότερα από ένα ευρώ το καθένα. Μηνιαίως αποστέλλονται περίπου 35 τέτοια μηνύματα και μέχρι να το πάρουν είδηση οι παραλήπτες, οι λογαριασμοί τους είναι φουσκωμένοι για ένα δίμηνο περίπου. Οι συνδρομητές αφού καταλάβουν τι συμβαίνει προσπαθούν να απεγκλωβιστούν και τότε αντιμετωπίζουν περαιτέρω δυσκολίες, αφού ώσπου να γίνει κατορθωτό κάτι τέτοιο εξακολουθούν να παραλαμβάνουν μηνύματα.

Οι απάτες είναι δύο κατηγοριών:

● Αυτές που σε χρεώνουν με την αποστολή των sms και σε εγγράφουν αυτομάτως συνδρομητή της συγκεκριμένης υπηρεσίας
● Αυτές που σε παραπέμπουν σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για δήθεν κέρδη από κληρώσεις ή και άλλα κόλπα που εφευρίσκουν.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ