Σε «επιλεκτική χρεοκοπία» υποβάθμισε την Κύπρο ο Standard & Poor’s

a 8 Ειδήσεις
a 4128 ΕιδήσειςΣε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας («SD» – selective default), από «CCC/C» υποβάθμισε το βράδυ της Παρασκευής τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου, ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor`s.

Η υποβάθμιση από τον S&P ακολουθεί την απόφαση του οίκου Fitch να υποβαθμίσει την ίδια ημέρα το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο (IDR) της Κύπρου σε τοπικό νόμισμα σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας (Restricted Default) από “CCC”.

Σύμφωνα με το διεθνή Οίκο αξιολόγησης S&P, η απόφαση για υποβάθμιση της Κύπρου σε «SD» είναι αποτέλεσμα της ανακοίνωσης της κυπριακής Κυβέρνησης για ανταλλαγή σειράς κυπριακών ομολόγων που διέπονται από το εγχώριο δίκαιο. Κατά τη γνώμη του S&P, η ανταλλαγή των ομολόγων αλλάζει σημαντικά τους όρους του επηρεαζόμενου χρέους και αποτελεί, σύμφωνα με τα κριτήρια του Οίκου, μια δυσμενή ανταλλαγή ομολόγων.

Ωστόσο, ο Οίκος αναφέρει παράλληλα ότι θα αναβαθμίσει το συντομότερο την ερχόμενη εβδομάδα την αξιολόγηση της Κύπρου, από «SD», σε «CCC +», αν η κυπριακή Κυβέρνηση αντιμετωπίσει δύο σημαντικές προκλήσεις που έχει ενώπιον της.

Λίγο προηγουμένως και ο Οίκος Fitch υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Κύπρου σε τοπικό νόμισμα σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας από CC σε D. Χθες, ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο αυτό, σημειώνοντας πως δεν θα πρέπει να υπάρξει ανησυχία καθότι πρόκειται για «ενέργεια τεχνικής φύσεως».

Σταύρος Ευαγόρου: Αδιέξοδος ο δρόμος
«Δυστυχώς η ψεσινή απόφαση υποβάθμισης σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας σε σχέση με το εσωτερικό χρέος της Κύπρου αναδεικνύει για άλλη μια φορά τον αδιέξοδο δρόμο στον οποίο καλείται να βαδίσει η Κύπρος εντός του μνημονίου», σημειώνει σε ανακοίνωση του ο αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου.

Σύμφωνα με τον κ. Ευαγόρου, «τα πρώτα δείγματα εφαρμογής του μνημονίου περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα την πραγματικότητα: περιορισμένη χρεοκοπία, πιστωτική ασφυξία μέσα από τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων, απονεύρωση του τραπεζικού συστήματος και το χειρότερο καλπασμός της ανεργίας και βαθύ κούρεμα μισθών.

Διερωτόμαστε αν αυτά εννοούσε ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ όταν δεσμευόταν για διάσωση και σωτηρία της Κύπρου με την υπογραφή του μνημονίου. Ως ΑΚΕΛ επαναλαμβάνουμε την ετοιμότητα μας να συμβάλουμε μέσα από συλλογικότητα και πνεύμα συναίνεσης στην προσπάθεια για σωτηρία της Κύπρου. Είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε το βάρος που μας αναλογεί για να λάβουμε τις επώδυνες μεν αλλά αναγκαίες αποφάσεις ώστε να ανακόψουμε την κατρακύλα της Οικονομίας, θέτοντας τις βάσεις για ανάκαμψη και επιστροφή στην ανάπτυξη. Στόχος ο οποίος μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μέσα από τον απεγκλωβισμό μας από τα αδιέξοδα μνημονιακά δεσμά».

Ομήρου: Τα ποσοστά ύφεσης προβληματίζουν
Μπορεί οι χθεσινές υποβαθμίσεις να ήταν αναμενόμενες και χωρίς ουσιαστική σημασία, αφού οι οίκοι αξιολόγησης στις αναφορές τους τονίζουν ότι θα επαναφέρουν τη διαβάθμιση της Κύπρου, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανταλλαγής των κρατικών ομολόγων, ωστόσο αυτό που συνεχίζει να προβληματίζει είναι οι εκτιμήσεις που γίνονται όσον αφορά τα ποσοστά ύφεσης, δήλωσε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Ο οίκος Standard and Poor’s εκτιμά ότι το κυπριακό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί με ρυθμό 14% το 2013 αντί 8,5 % που είναι η επίσημη πρόβλεψη του προγράμματος και θα συνεχίσει να συρρικνώνεται το 2014, με τη συρρίκνωση να φτάνει το 6%, σημείωσε. Ο κ. Ομήρου ανέφερε επίσης πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη η επανεκκίνηση της οικονομίας και ο περιορισμός της ύφεσης, προσθέτοντας πως για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να διαφυλαχτεί ο τραπεζικός τομέας, να σταθεροποιηθεί, να είναι επαρκής σε κεφάλαια και ρευστότητα και να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία.

Χαιρετίζοντας την αναφορά στην Κύπρο στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, είπε πως είναι απαραίτητο να υπάρχουν στην Κύπρο οι μηχανισμοί που θα διευκολύνουν την άντληση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, χωρίς να βραχυκυκλώνονται οι προσπάθειες μέσα σε δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα κατά της ανεργίας, ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αδυνατούν να πάρουν τολμηρές αποφάσεις. Τα 6 δις. είπε, που εξαγγέλθηκαν είναι προφανώς ένα ανεπαρκέστατο ποσό.

Την ίδια στιγμή, συνέχισε, το «ΕΚΟΦΙΝ πήρε μια ολέθρια απόφαση να χρησιμοποιούνται τα χρήματα των καταθετών για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών», κάτι που θα οδηγήσει, -όπως είπε-, σε έξοδο από το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα πολλά κεφάλαια και ίσως αποτελέσει βόμβα στα θεμέλια της προσπάθειας για τραπεζική ενοποίηση. Ο κ. Ομήρου ανέφερε επίσης πως η Κύπρος οφείλει να αναδείξει τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η συγκεκριμένη μέθοδος στη χώρα. Μοχλό ανάπτυξης κατά κύριο λόγο μπορεί να αποτελέσει το τραπεζικό σύστημα, εκτιμά, λέγοντας ότι η Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει το συντομότερο να παραδοθεί στους νέους μετόχους από τη μετατροπή των καταθέσεων σε μετοχές.

Επιπλέον, συνέχισε, απαιτείται κατάλληλη προετοιμασία για τη συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με το Διοικητή της Ε.Κ.Τ. την ερχόμενη εβδομάδα. Πρέπει, είπε, να ζητήσουμε διαγραφή μέρους του ELA ή μετατροπή του σε μακροχρόνιο δανεισμό είτε από την Ε.Κ.Τ ή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης καθώς και δέσμευση της Ε.Κ.Τ ότι θα παρέχει συνεχή ρευστότητα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα μέχρι τη σταθεροποίησή του. Η ΕΔΕΚ, κατέληξε ο κ. Ομήρου, θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε προσπάθεια που θα οδηγήσει τον τόπο έξω από τα σημερινά αδιέξοδα.

Οικολόγοι: Επιβεβαιώνονται οι φόβοι
Σε γραπτή της δήλωση η εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ελένη Χρυσοστόμου αναφέρθηκε στο θέμα ως ακολούθως: «Φαίνεται ότι οι πρακτικές είναι οι ίδιες όπως και οι διαδικασίες. Η απειλή για χρεοκοπία άρχισε να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας και οι υποβαθμίσεις έρχονται ως επιβεβαίωση αυτού που φοβόμαστε τόσο καιρό. Η καινούργια υποβάθμιση από του οίκους Standard and Poors και Fitch προμηνύουν την πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα μας στην αγκαλιά του μνημονίου. Οι προβλέψεις δυσοίωνες και επιπτώσεις μεγάλες. Τελικά, παρά τα σκληρά μέτρα και τα απάνθρωπα μνημόνια δεν αποφεύχθηκε η χρεοκοπία έστω κι αν αυτή είναι “μερική” και τεχνικής φύσης. Οι διακηρύξεις για τη σωτηρία που θα έφερνε η καταναγκαστική και εκβιαστική υπογραφή του μνημονίου αποδεικνύονται για άλλη μια φορά παραπλανητικές. Πριν “αλέκτωρ λαλήσει τρις” αποδεικνύεται ότι ο Κυπριακός λαός έχει παραπλανηθεί από την ηγεσία του. Το γεγονός ότι οι δανειστές “δήθεν σωτήρες μας” δεν έχουν προνοήσει να έχει η Κύπρος την κατάλληλη χρηματοπιστωτική πίστωση ώστε να “ξεπληρώσει” τα κρατικά της ομόλογα που έχουν λήξει, αποδεικνύει τις ελλείψεις των σχεδιασμών τους ή τα εσκεμμένα λάθη τους. Εμείς βεβαίως δεν θεωρούμε ότι χάθηκε η Κυπριακή οικονομία επειδή η Κύπρος κατέληξε σε μερικής μορφής χρεοκοπία. Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι προσπαθούν να καθησυχάσουν χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που πριν λίγες βδομάδες τα θεωρούσαν “βλακείες και ανοησίες” προκειμένου να μας πείσουν ότι η υπογραφή του μνημονίου αποτελεί μονόδρομο. Το θέατρο του παράλογου στην πιο κακόγουστη έκδοση του».

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ