To National Geographic εκθέτει την Κύπρο για τα αμπελοπούλια

a 109 Ειδήσεις
a 3749 Ειδήσεις

Το National Geographic, στο τεύχος του περασμένου Ιουλίου, δημοσίευσε 3σέλιδο άρθρο του καταξιωμένου Αμερικανού συγγραφέα Τζόναθαν Φράνζεν, το οποίο αφορούσε τη μαζική σφαγή των μικρών ωδικών πτηνών που περνούν από τη Μεσόγειο.

Το άρθρο περιλαμβάνει αποκαλυπτικές και σκληρές φωτογραφίες του πολεμικού ανταποκριτή Ντέιβιντ Γκατενφέλντερ από παγίδευση πουλιών στην Κύπρο και περιγράφει αυτά που η κυπριακή Πολιτεία αδυνατεί να δει για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, αφήνοντας τους παγιδευτές να δρουν ανεξέλεγκτα και να κάνουν τη χώρα μας διεθνώς ρεζίλι.

Το άρθρο φέρει τον τίτλο «Το Κύκνειο Άσμα των Αποδημητικών Πουλιών» («Last Song for Migrating Birds») και περιγράφει τη «φρικτή κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές της Μεσογείου», λόγω του ότι «εκατομμύρια ωδικά πτηνά σκοτώνονται για τροφή, κέρδος ή απλά για ευχαρίστηση».

a1 16 Ειδήσεις

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε τόσο στη διεθνή έκδοση στα Αγγλικά όσο και σε άλλες εθνικές εκδόσεις του γνωστού περιοδικού, συμπεριλαμβανομένης και της έκδοσης στα Ελληνικά που πλέον κυκλοφορεί και στην Κύπρο.

Ο Αμερικανός φωτορεπόρτερ Ντέιβιντ Γκατενφέλντερ, μετά από 18 χρόνια φωτογραφικής κάλυψης πολεμικών συγκρούσεων σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αποφάσισε να απαθανατίσει την οικολογική καταστροφή που συντελείται κάθε αποδημητική περίοδο στη Μεσόγειο. Όπως ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο ίδιο τεύχος, «πέρασα πολύ καιρό φωτογραφίζοντας ανθρώπους που έκαναν τρομερά πράγματα, αλλά το να βλέπεις εκατοντάδες πουλιά να υποφέρουν, ήταν πολύ μεγάλη πρόκληση». Έτσι, «συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν και άλλες μορφές… συγκρούσεων που πρέπει να καλυφθούν φωτογραφικά». Σύμφωνα με τον Φράνζεν, «κάθε χρόνο εκατομμύρια μικρά ωδικά πτηνά αλλά και μεγαλύτερα μεταναστευτικά σκοτώνονται, καθώς τα θηρεύουν για το κρέας τους, για να τροφοδοτήσουν την αγορά πτηνών και να βγάλουν έτσι χρήματα, στο πλαίσιο του αθλήματος του κυνηγιού ή για ευχαρίστηση. Τα πουλιά θανατώνονται αδιακρίτως, όμως πλήττονται κυρίως τα είδη των οποίων ο πληθυσμός μειώνεται δραστικά εξαιτίας του αφανισμού ή του κατακερματισμού του ενδιαιτήματός τους και των παραγωγικών τους πεδίων».

a2 13 Ειδήσεις

Όπως αναφέρει ο πολυβραβευμένος συγγραφέας, οι μεσογειακοί λαοί σκοτώνουν προστατευόμενα αποδημητικά πουλιά, μεταξύ των οποίων και μεγάλα αρπακτικά, «για την προστασία των οποίων οι κυβερνήσεις του βορρά εκπονούν προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ. Σε όλη την Ευρώπη οι πληθυσμοί των πτηνών παρουσιάζουν ταχύτατη συρρίκνωση και μία από τις βασικές αιτίες είναι η εξολόθρευσή τους στις περιοχές της Μεσογείου». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Φράνζεν παρουσιάζει τις συνθήκες της μαζικής, παράνομης και μη επιλεκτικής παγίδευσης, θανάτωσης και εμπορίας προστατευόμενων αποδημητικών πουλιών στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Μάλτα, την Κύπρο, την Αλβανία και την Αίγυπτο.

Ειδικά όσον αφορά την Κύπρο, ο συγγραφέας μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «οι Κύπριοι εξοντώνουν τους μαυροσκούφηδες» (άλλη ονομασία για τα αμπελοπούλια) «σε «βιομηχανική κλίμακα» και τους καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες, αψηφώντας τη νομοθεσία». Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή του 30σέλιδου άρθρου, φιγουράρει μία δισέλιδη φωτογραφία του Γκατενφέλντερ από την Κύπρο, στην οποία απεικονίζεται «ένας θαμνοτσιροβάκος, ο οποίος ενώ κατευθυνόταν προς την Αφρική για να διαχειμάσει, πιάστηκε σε μια ξόβεργα».

Ο υπότιτλος του άρθρου αναφέρει: «παγίδες για πουλιά, όπως αυτή η ξόβεργα στην Κύπρο, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ωδικών πτηνών που μεταναστεύουν και προβληματίζουν όσον αφορά το πώς μπορεί να σταματήσει η εξολόθρευσή τους». Στο εκδοτικό σημείωμα του συγκεκριμένου τεύχους, υπό τον τίτλο «Ντροπή! Το χειρότερο αρπακτικό είναι ο άνθρωπος» («A Flying Shame! There is another predator: man») ο διευθυντής σύνταξης του National Geographic, Κρις Τζόουνς (Chris Johns), σημειώνει ότι «το άρθρο «Κύκνειο Άσμα» αυτού του τεύχους πραγματεύεται την ανθρώπινη απροσεξία και την έλλειψη σεβασμού προς αυτά τα πανέμορφα όντα.

Κάθε χρόνο, από το ένα άκρο της Μεσογείου μέχρι το άλλο, εκατοντάδες εκατομμύρια μεταναστευτικά πτηνά, όπως οι μελισσοφάγοι, σκοτώνονται από κυνηγούς, που χρησιμοποιούν όπλα, δίχτυα από πολύ λεπτό νάιλον, καθώς και ξόβεργες. Τα πουλιά δεν εξοντώνονται για να αποτελέσουν τροφή των ανθρώπων. Πρόκειται για ανάλγητη και στυγνή δολοφονία.

Στο άρθρο περιγράφεται με γλαφυρότητα η εξολόθρευση συκοφάγων, μαυροσκούφηδων και αετομάχων από τον σύγχρονο άνθρωπο για λόγους… αναψυχής ή για το παράνομο κέρδος».

Διαβάστε το πλήρες άρθρο του National Geographic πατώντας εδώ

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ