Η Total εγκαταλείπει τις γεωτρήσεις

a 47 Ειδήσεις
a 1539 Ειδήσεις

Ο γαλλικός κολοσσός TOTAL, δεν βρίσκει «γεωτρήσιμες γεωλογικές δομές» δηλαδή περιοχές που να κρίνει ότι υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα εμπορικά κοιτάσματα, οπότε προσανατολίζεται προς εγκατάλειψη του εγχειρήματος επιλέγοντας να χάσει περίπου €70 εκατ.

Το ποσό αυτό, ήδη το έχει καταβάλει ως δικαιώματα και εγγυητικές.
Πρόκειται για εξέλιξη που ουσιαστικά φέρνει νέες ανατροπές τόσο στους σχεδιασμούς, όσο και στις προσδοκίες της Κύπρου για το άμεσο μέλλον στον τομέα των υδρογονανθράκων και ουσιαστικά το δεύτερο κατά σειρά σημαντικό πλήγμα προς αυτή την κατεύθυνση μετά την απογοήτευση από τον «Ονασαγόρα».

Η Κυβέρνηση είναι πλήρως ενήμερη για την «επιλογή» αποχώρησης που εξετάζει η TOTAL, η οποία πρέπει να θεωρείται και ως δεδομένη, αφού προτάσσει το ότι δεν βρήκε «γεωτρήσιμες γεωλογικές δομές».

Η TOTAL, πλήρωσε στη Δημοκρατία περίπου 48 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τα δικαιώματα για έρευνα και εκμετάλλευση των τεμαχίων «10» και «11». Επίσης εγγυητικές της τάξης των €25 εκατ. έναντι της υποχρέωσης για δύο γεωτρήσεις –μία στο «10» και μία στο «11». Προτιμά να τα χάσει αυτά, αντί να επενδύσει επιπλέον €250 εκατ. για τις γεωτρήσεις.

Σε κυβερνητικό επίπεδο, δεν κρίνουν ότι η ενέργεια οφείλεται σε τουρκικές πιέσεις, αφού αφενός τα γεωλογικά δεδομένα που επικαλούνται οι Γάλλοι είναι εκεί και αφετέρου το 2013, όταν αρχικά αναλάμβανε τα δικαιώματα και αργότερα υπέγραψε συμφωνία και μνημόνιο με την Κυπριακή Δημοκρατία, ήταν επίσης πολύ ισχυρές οι τουρκικές πιέσεις αλλά δεν επηρεάστηκε.