Έρχονται αυξήσεις σε αεροπορικά εισιτήρια

Τα οικονομικά αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του 2022 και οι προβλέψεις για το 2023

6ADC1F70 5A5A 4833 A97A 01636FD3AA39

Η βεβαιότητα ότι η κερδοφορία της θα συνεχιστεί από εδώ και πέρα εκφράζει σε ανακοίνωσή της η μεγαλύτερη εταιρεία χαμηλού κόστους στην Ευρώπη, Ryanair, καθώς η ζήτηση για ταξίδια αυξάνεται διαρκώς και η εταιρεία χρησιμοποιεί αεροσκάφη υψηλής χωρητικότητας και οικονομίας καυσίμου.

Τα κέρδη μετά από φόρους το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου ανήλθαν σε 211 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 96 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 57% στα 2,31 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία επανέλαβε την πρόβλεψή της για κέρδη από 1,325 δισεκατομμύρια ευρώ έως 1,425 δισεκατομμύρια ευρώ στο σύνολο του έτους.

Κέρδη ρεκόρ
«Θα έχουμε κέρδη ρεκόρ το τρέχον οικονομικό έτος και αναμένουμε να συνεχίσουμε την αύξηση της κερδοφορίας και τα επόμενα έτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο CFO Neil Sorahan. Πρόβλεψε, δε, ότι με βάση τα τρέχοντα δεδομένα κρατήσεων, οι ναύλοι θα αυξηθούν το Πάσχα και το καλοκαίρι.

Ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών ανακάμπτει από τη χειρότερη ύφεση που είχε ποτέ και οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, όπως η Ryanair και η EasyJet, επωφελούνται καθώς οι καταναλωτές αναζητούν προσφορές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ryanair ανακοίνωσε ότι κερδίζει μερίδιο αγοράς στην Ισπανία και στη Σκανδιναβία, και ότι διαθέτει μεγαλύτερη χωρητικότητα σε συγκεκριμένες αγορές, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, χρησιμοποιώντας το στόλο της Boeing Co. 737 Max με περισσότερες θέσεις και μειωμένη κατανάλωση καυσίμου.

Ο αριθμός των επιβατών θα φθάσει τα 168 εκατομμύρια αυτό το οικονομικό έτος και θα ανέλθει στα 225 εκατομμύρια μέχρι το 2026, προβλέπει η εταιρεία, ωστόσο ενδέχεται να βρεθεί με 4-5 λιγότερα αεροσκάφη την περίοδο αιχμής του καλοκαιριού, καθώς η Boeing εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα με την παραγωγή.

Αύξηση κρατήσεων και ναύλων
Ο CEO της εταιρείας Michael O’Leary δήλωσε πρόσφατα ότι η εταιρεία εκτιμά ότι η καλύτερή της περίοδος θα είναι το καλοκαίρι, καθώς τα ταξίδια παραμένουν προτεραιότητα για το κοινό και η Ryanair επεκτείνει το δίκτυο δρομολογίων της.

Ο αερομεταφορέας επεσήμανε ότι οι ναύλοι παρέμειναν υψηλοί μετά την περσινή αύξηση και πιθανότατα θα αυξηθούν κι άλλο σε μονοψήφιο ποσοστό.

Τέλος, η Ryanair θα χρησιμοποιήσει τον ισχυρό ισολογισμό της για να αποπληρώσει το χρέος ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που λήγει χρησιμοποιώντας τα μετρητά της, δήλωσε ο CFO.

ΠΗΓΗ: ΟΤ