Το δεύτερο μεγάλο πακέτο νομοσχεδίων που στοχεύει στην τουριστική μεταρρύθμιση προωθήθηκε στη Βουλή. Το νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ξενοδοχείων προωθήθηκε από τη Μονάδα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και προνοεί σωρεία αλλαγών στη διαδικασία κατάταξης των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων σε κατηγορίες αστέρων, μειώνει τη γραφειοκρατία με την απλοποίηση διαδικασιών για άδεια λειτουργίας και ενισχύει τις επιθεωρήσεις.
Ωστόσο, αυτή η νομοθεσία προνοεί τη σύσταση υφυπουργείου Τουρισμού – νομοσχέδιο που εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής καθώς δεν επιτεύχθηκε η πλειοψηφία που χρειάζεται για να πάρει το πράσινο φως. Ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης αναμένει ότι τόσο το υφυπουργείο Τουρισμού (με τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν για παραμονή του ΚΟΤ ώστε να επιτευχθούν συγκλίσεις) όσο και το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των ξενοδοχείων θα υπερψηφιστούν προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά η τουριστική μεταρρύθμιση.
Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, με τις νέες ρυθμίσεις καταργούνται αχρείαστες διαδικασίες και επιτροπές, όπως η έγκριση του τεμαχίου για την ανέγερση ξενοδοχείου ή τουριστικού καταλύματος που γινόταν από τον ΚΟΤ και η υποβολή των αρχιτεκτονικών σχεδίων και μελετών στον ΚΟΤ πριν την υποβολή αίτησης για έκδοση άδειας λειτουργίας. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το θέμα θα τυγχάνει χειρισμού από τις αντίστοιχες πολεοδομικές και οικοδομικές Αρχές που είναι και οι πλέον αρμόδιες με στόχο την αποφυγή επικαλύψεων.
Παράλληλα, εισαγάγεται ο χαρακτηρισμός ξενοδοχειακών μονάδων ως αστικά ξενοδοχεία, boutique hotels και suite hotels, κάτι που δεν το επέτρεπε το υφιστάμενο σύστημα κατηγοριοποίησης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η άδεια λειτουργίας θα εκδίδεται από το υφυπουργείο Τουρισμού και για την έκδοσή της θα ζητούνται μόνο τα απαραίτητα πιστοποιητικά τα οποία διασφαλίζουν την ασφάλεια του υποστατικού, σε αντίθεση με την υπάρχουσα κατάσταση όπου είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και ταλαιπωρείται ο επενδυτής με την υποχρέωση για σωρεία διαβουλεύσεων για τεχνικές κτηριακές προδιαγραφές.
Επιπρόσθετα, θεσμοθετείται το «mystery shopping», όπου εισαγάγεται υποχρεωτική επιθεώρηση των ξενοδοχειακών μονάδων από εξωτερικούς φορείς, έτσι ώστε να αξιολογείται το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρονται. Επίσης, αλλάζει δραστικά το σύστημα επιθεωρήσεων, μέσα από την εισαγωγή της τουριστικής επιθεώρησης, καθώς και την επιβολή αυστηρότερων προστίμων για παραβάσεις της νομοθεσίας.
Τέλος, εισαγάγεται ένα νέο σύστημα κατηγοριοποίησης των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων, με έμφαση στην ποιότητα, στην εξυπηρέτηση και την ποικιλομορφία ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη και το προφίλ του ξενοδοχείου. Το νέο σύστημα περιλαμβάνει 24 υποχρεωτικά κριτήρια –μέσα από τα οποία διασφαλίζεται η συμμόρφωση με κανόνες ασφάλειας και υγείας και 114 προαιρετικά κριτήρια– μέσα από τα οποία δίνεται η ευελιξία και η ευχέρεια στον επενδυτή να επιλέξει τον τύπο της ανάπτυξής του.