Κουμής: Επιβάλλεται ο εμπλουτισμός τουριστικού τομέα και με ξένους εργαζόμενους

«Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα για τον τουρισμό καταδεικνύουν μια ανοδική πορεία»

tourismos paulikkas.original 1 exclusive, Eργαζόμενοι, Κώστας Κουμή, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Την εκτίμηση ότι επιβάλλεται να εμπλουτίζεται ο τουριστικός τομέας και με ξένο εργατικό δυναμικό, λαμβάνοντας υπόψη πως οι αυξανόμενες αφίξεις τουριστών στην Κύπρο, απαιτούν επιπρόσθετα χέρια στη βιοομηχανία, εξέφρασε σήμερα ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμή.

Σε δηλώσεις ύστερα από περιοδεία στην περιοχή Πρωταρά και Αγίας Νάπας, ο κ. Κουμή είπε ότι «τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα για τον τουρισμό καταδεικνύουν μια ανοδική πορεία. Τα αποτελέσματα τριμηνίας δείχνουν άνοδο πάνω από 5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος παρά το γεγονός ότι έχουμε και αυξημένες αφίξεις και στο τουριστικό θέρετρο του Πρωταρά».

Πρόσθεσε ότι «έχουμε αναβάθμιση στις παραλίες και έχουν ανανεωθεί οι προσφερόμενες υπηρεσίες και είναι κάτι που χαιρετίζουμε ως Υφυπουργείο Τουρισμού».

Ερωτηθείς για το θέμα της παρουσίας εργατών από τρίτες χώρες σε τουριστικές επιχειρήσεις, ο κ. Κουμή απάντησε πως «θα ήταν σίγουρα προτιμότερο να έχουμε συμπατριώτες μας σε κάθε θέση στο τουριστικό γίγνεσθαι. Όμως δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς» είπε.

Ο τουρισμός στη χώρα μας, εξήγησε «κατέγραψε άνοδο λίγο πάνω από τα 4 εκατομμύρια αφίξεις το 2016, στα τέσσερα εκατομμύρια σχεδόν το 2023. Όλες αυτές οι αυξανόμενες αφίξεις απαιτούν επιπρόσθετα χέρια στην βιομηχανία, είμαστε μια χώρα με περιορισμένο πληθυσμό οπότε επιβάλλεται να εμπλουτίζεται ο τουριστικός τομέας και με ξένο εργατικό δυναμικό».

Εκείνο που έχει σημασία συνέχισε ο Υφυπουργός είναι «αυτοί οι άνθρωποι προτού εισέλθουν στην βιομηχανία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας τους να εκπαιδεύονται σωστά προκειμένου να μην πέφτει η ποιότητα της φιλοξενίας. Τώρα ασχολούμαστε με τον τομέα της εκπαίδευσης αλλά και με τον τομέα της εκπαίδευσης σε σχέση με την ανάπτυξης της τουριστικής εκπαίδευσης και είναι γι αυτό ακριβώς το λόγο που αγκαλιάζουμε και θεσμούς όπως είναι ο Μαθητικός Διαγωνισμός «Παυσανίας ο περιηγητής 2024».

Για μένα, ανέφερε ο Κώστας Κουμή «είναι πολύ σημαντικό η νέα γενιά της χώρας μας να αντιλαμβάνεται ποιοι τομείς συνεισφέρουν στην οικονομία, ποιες είναι οι ευαισθησίες που χαρακτηρίζουν αυτούς τους τομείς και να λαμβάνονται τα σωστά μηνύματα».

Σε άλλη ερώτηση ο Κώστας Κουμή απάντησε πως «το Υφυπουργείο Τουρισμού εργάζεται νυχθημερόν για να έχουμε άλλη μία επιτυχημένη τουριστική χρονιά. Επιπρόσθετα γίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος».

Όπως εξήγησε «προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία που προκύπτει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχουμε εξαγγείλει κάποια σχέδια κινήτρων σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές της Κύπρου, σε περιοχές που εννοείται μας επιτρέπει το Ταμείο να προχωρήσουμε σε προκηρύξεις. Αυτό που αναμένουμε ότι τα συγκεκριμένα σχέδια θα αξιοποιηθούν από τις τοπικές αρχές προκειμένου να έχουμε συνεχή αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος».

Όπως είπε ο Υφυπουργός Τουρισμού «είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε όλοι ότι επιβάλλεται η άνοδος της ανταγωνιστικότητας, επιβάλλεται η άνοδος της ελκυστικότητας των προορισμών. Εάν θέλουμε να έχουμε καλύτερες μέρες στον τουρισμό πρέπει να συνεργαστούμε όλοι οι Φορείς προκειμένου να ανέβει η στάθμη της ανταγωνιστικότητας των προσφερόμενων Υπηρεσιών».

Ερωτηθείς για το θέμα του τουρισμού περιπέτειας, ο κ. Κουμής είπε ότι «αυτή είναι μια ειδική μορφή τουρισμού που καταγράφει ανοδική πορεία σε παγκόσμιο επίπεδο και προσπαθούμε και εμείς ως Υφυπουργείο Τουρισμού να πάρουμε οφέλη από αυτή την ανοδική τάση. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει στη περιοχή του Κάβο Γκρέκο όπου υπάρχει συγκεκριμένο υψόμετρο, αλλά ίσως στη συγκεκριμένη περιοχή να μην μπορεί να γίνει» κατέληξε.