Ως «θετικό βήμα» χαρακτήρισε την ενέργεια του ταξιδιωτικού κολοσσού TUI, του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού πράκτορα της Ευρώπης, να διακόψει από τις 31 Αυγούστου τις ημερήσιες εκδρομές που διοργάνωνε από τις ελεύθερες προς τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου, Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Αμμοχώστου.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια «είναι προς τιμήν της TUI, η οποία ουσιαστικά προωθούσε τον ανταγωνισμό με τις εκδρομές που πραγματοποιούσε στα κατεχόμενα. Θεωρούμε ότι η κίνηση της εταιρείας να διακόψει τις ημερήσιες εκδρομές από τις ελεύθερες προς τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου είναι ένα θετικό βήμα, για αποτροπή της διαρροής επισκεπτών προς τα κατεχόμενα».
Το θέμα της εισροής τουριστών προς τα κατεχόμενα, σημείωσε «το συζητούμε εδώ και πολλά χρόνια και η συγκεκριμένη ενέργεια της TUI αποτελεί ένα θετικό μέτρο για να καταφέρουμε να αποτρέψουμε τη διαρροή επισκεπτών προς τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου». «Η Λάρνακα και η επαρχία Αμμοχώστου είναι οι δύο περιοχές από τις οποίες μεταβαίνουν στα κατεχόμενα οι τουρίστες» είπε.
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως «η συγκεκριμένη ενέργεια της TUI είναι ίσως και ένας τρόπος να μην προωθείται στους επισκέπτες το θέμα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους».
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα για τις εκδρομές
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα για την απόφαση του τουριστικού ομίλου TUI να σταματήσει τέλος Αυγούστου τις μονοήμερες εκδρομές από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα.
«Ο τ/κ λαός δεν θα επιτρέψει ποτέ πολιτικές οικονομικής πολιορκίας και εκφοβισμού. Δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί συμβιβασμός με τα μυαλά της ε/κ διοίκησης, η οποία λέει με κάθε ευκαιρία ότι θέλει λύση στην Κύπρο», ανέφερε ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστελ προσθέτοντας ότι με την ενέργεια της ε/κ πλευράς- όπως είπε – στόχος είναι να περιοριστεί ο αριθμός των τουριστών που φτάνουν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και μεταβαίνουν στα κατεχόμενα. Πρώτα, συνέχισε, η ε/κ πλευρά στόχευσε στον κατασκευαστικό τομέα και σε όσους επένδυαν σε ακίνητα στα κατεχόμενα και τώρα στον τουρισμό, «που αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για τον τουρκοκυπριακό λαό».
Οι περιορισμοί δημιουργούν μια περίπλοκη κατάσταση όσον αφορά το διεθνές δίκαιο για την ελευθερία μετακίνησης, ταξιδιών «και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών».
Υποστήριξε ότι τέτοιες πρακτικές αυξάνουν την ένταση μεταξύ «των δύο λαών, οδηγούν σε διακρίσεις και παραβιάζουν δικαιώματα που πρέπει να προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο, όπως η ελευθερία μετακίνησης» και πως η ε/κ πλευρά αντί να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού με αυτά τα εμπόδια, «επιδεικνύει μια στάση μακριά από τη λύση. Καταδικάζω σθεναρά αυτήν την πρακτική, η οποία είναι από μόνη της εκδήλωση εχθρικής σκέψης που είναι ασυμβίβαστη με τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες».
Ισχυρίστηκε επίσης ότι η ε/κ πλευρά εφαρμόζει πολιτική εκφοβισμού έναντι των Τ/κ από το 1963 και κάλεσε την ε/κ ηγεσία να λογικευτεί γιατί βλάπτει «τις σχέσεις καλής γειτονίας» και «το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο λαών».
Από πλευράς του ο «πρόεδρος της βουλής», Ζορλού Τορέ είπε ότι οι Ε/κ βλέπουν την Κύπρο ως ελληνικό νησί, ο ελληνικός φανατισμός δεν σταματά και γι’ αυτό κάνουν κινήσεις για την κατάρρευση της οικονομίας του ψευδοκράτους, υποστηρίζοντας ότι «οι Ε/κ προσπάθησαν να κάνουν ό,τι δεν μπορούσαν με τα όπλα, εφαρμόζοντας οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό αποκλεισμό, αλλά δεν το κατάφεραν».
Ισχυρίστηκε ότι οι Ε/κ προσπαθούν να εφαρμόσουν κάτι παρόμοιο με το Σχέδιο Ακρίτας με διαφορετικές μεθόδους, λέγοντας ότι ενώ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης λέει από τη μια ότι θέλει διαπραγματεύσεις, από την άλλη προσπαθεί να παρέμβει στα του ψευδοκράτους και βλέπει τους Τ/κ ως «καταφρονητέους και μειονότητα».
Ο κ. Töre κάλεσε την ΕΕ και τα ΗΕ να δουν τη στάση της ε/κ πλευράς.
Διαφοροποιημένη ήταν η προσέγγιση του «βουλευτή» του ΡΤΚ, Σαμί Όζουσλου, που είπε ότι η διαχωριστική πολιτική που ακολουθεί ο Τατάρ απομονώνει ακόμη περισσότερο τους Τ/κ. Η πολιτική που ακολούθησε ο Τ/κ ηγέτης απομόνωσε περαιτέρω τους Τουρκοκύπριους στη διεθνή σκηνή και μετέτρεψε το βόρειο τμήμα του νησιού σε «πίσω αυλή». Η πολιτική αυτή έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα, ανέφερε ο κ. Όζουσλου.
«Όσο περισσότερο ο Τατάρ μιλά για δύο χωριστά κράτη, τόσο απομονώνονται οι Τουρκοκύπριοι και αποσυνδέονται από τον κόσμο». Όσο μιλά για διαχωριστική πολιτική, αντί να κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τόσο δίδει την ευκαιρία στους Ε/κ και τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να παίζει το ρόλο του «απόστολου της ειρήνης» και έθεσε τις βάσεις για την απόφαση του κ. Χριστοδουλίδη σχετικά με τους τουρίστες που έρχονται από τον «νότο», υποστήριξε ο κ. Όζουσλου.
Από πλευράς του ο Ορχάν Τολούν, «πρόεδρος» του «συνδέσμου τ/κ ταξιδιωτικών πρακτόρων (KITSAB)», μιλώντας στο κανάλι Ada TV, είπε ότι ο τερματισμός της καθημερινής ροής τουριστών στα κατεχόμενα θα προκαλέσει προβλήματα στους εμπόρους και ζημιά στην οικονομία, υποστηρίζοντας ότι η ε/κ πλευρά «με τέτοιου είδους απειλές» προσπαθεί να παρεμποδίσει τη ροή τουριστών προς τον «βορρά» εδώ και χρόνια.
Πρόκειται για «εμπάργκο» και μια πολιτική κίνηση από την τ/κ πλευρά για να βλάψει το ψευδοκράτος και τον τουρισμό. «Υπάρχουν κατά μέσο όρο 18-20 περιηγήσεις την ημέρα στο βορρά. Περισσότερες από τις μισές περιοδείες γίνονται από το νότο. Η μεγαλύτερη επιχείρηση περιοδείας παρέχεται από ανθρώπους από το νότο».
Στο μεταξύ, η Ντιαλόγκ προβάλλει πρωτοσέλιδα σήμερα δηλώσεις καταστηματαρχών στην περιοχή Αράστα, στην εντός των τειχών κατεχόμενη Λευκωσία, οι οποίοι ανέφεραν ότι η εφαρμογή της απόφασης της TUI θα τους εξαναγκάσει «να κλείσουμε τα μαγαζιά μας». Υποστήριξαν ότι αυτή η απόφαση είναι ενάντια στους κανόνες της ΕΕΕ και θα ζημιώσει τις σχέσεις των δύο κοινοτήτων στο νησί. Κάλεσαν δε την «κυβέρνηση» να πάρει πρωτοβουλίες προς την ΕΕ και τα ΗΕ.
Στην ιστοσελίδα της Μπουγκιούν Κίπρις προβάλλεται το μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που η TUI φέρεται να έστειλε σε συνεργάτες της στα κατεχόμενα και το οποίο ανάρτησε στα ΜΚΔ ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Σαμί Όζουλου. Στο κείμενο γίνεται λόγος για μια σημαντική ανακοίνωση σχετικά με τις εκδρομές της TUI στη «βόρεια κατεχόμενη πλευρά της Κύπρου».
Προστίθεται ότι η TUI ήρθε σε συμφωνία με την Κυβέρνηση της Κύπρου να σταματήσει να προωθεί και να πωλεί εκδρομές στη βόρεια κατεχόμενη πλευρά της Κύπρου. Κι αυτό αφορά όλες τις γλώσσες και όλες τις εκδρομές «για τις οποίες προς το παρόν περνάμε τα σύνορα προς το βορρά». Ανακοινώνεται δε ότι θα διεξαχθούν όλες οι εκδρομές μέχρι τις 31 Αυγούστου 2024, περιλαμβανομένης κι αυτής της ημερομηνίας, καθώς χρειάζονται κάποιο χρονικό διάστημα για να κλείσουν τις μακροχρόνιες επιχειρήσεις.
Στο σημερινό της κύριο θέμα η Γενί Μπακίς υποστηρίζει ότι ως αντίποινα στην απαγόρευση των μονοήμερων εκδρομών στα κατεχόμενα, μελετάται το ενδεχόμενο τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία στο Βαρώσι, που μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» έχουν αποζημιωθεί οι Ε/κ νόμιμοι ιδιοκτήτες, να δοθούν για ανακαίνιση και εκμετάλλευση τουριστικά. Γράφει για επιχειρηματία που φέρεται να ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη αυτών των ακινήτων.