Ξενοδόχοι: Στο Λονδίνο με μεγάλες προσδοκίες

cache 876x3000 Analog medium 172446 194795 1112017

Για τη μεγαλύτερη συνάντηση με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και τους διοργανωτές ταξιδιών ετοιμάζονται οι Κύπριοι ξενοδόχοι. Το World Travel Market (WTM), το οποίο θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 6-8 Νοεμβρίου 2017 στο Λονδίνο, θα καταδείξει τα πρώτα σημάδια για την πορεία που θα ακολουθήσει η επερχόμενη τουριστική σεζόν. 

Από την πλευρά τους τα ξενοδοχεία αν και αναμένουν ότι, με βάση τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, το 2018 ο τουρισμός θα κινηθεί και πάλι σε επίπεδα ρεκόρ όπως τα φετινά, εντούτοις τονίζουν ότι παραμένουν οι προκλήσεις της εποχικότητας, των διεθνών εξελίξεων, της προσαρμογής στις προτιμήσεις κάθε τουρίστα, όπως επίσης και της βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος με στόχο την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού.

 

Atlantica: Διακοπές στα μέτρα κάθε τουρίστα
Δυναμική αναμένεται να παραμείνει, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η συμμετοχή στο WTM της Atlantica Hotels & Resorts, η οποία θα βρεθεί εκεί για να συναντηθεί με τους υφιστάμενους συνεργάτες της, καθώς επίσης και για να γνωρίσει καινούργιους πιθανούς συνεργάτες δίνοντάς τους τις απαραίτητές πληροφορίες για τον όμιλο.

Σε δηλώσεις της στο InBusinessNews η Group Assistant Marketing Manager του ομίλου Atlantica, Άντρια Θεοδωρίδου αναφέρει ότι το 2018 προβλέπεται να είναι μία δυναμική χρονιά, με τον όμιλο να στοχεύει στον εμπλουτισμό των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πελάτες.

«Αναζητούμε συνεχώς καινοτόμες ιδέες ώστε να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό», σημειώνει η κ. Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι  το κύριο προϊόν του ομίλου είναι οι υπηρεσίες και ως εκ τούτου ο στόχος του είναι η ικανοποίηση των πελατών του.

«Ο όμιλος Atlantica, συνεργαζόμενος με την TUI Group, λειτουργεί τον μεγαλύτερο αριθμό ξενοδοχειακών προϊόντων μέσα στον όμιλο της TUI», αναφέρει η κ. Θεοδωρίδου, λέγοντας ότι οι τουρίστες έρχονται από κάθε χώρα, κυρίως από την Ευρώπη, και ανάλογα με τη χώρα προέλευσής τους, επιλέγουν το ανάλογο πακέτο και ξενοδοχειακό προϊόν για τις διακοπές τους.

Ερωτηθείσα για τις τάσεις και το προφίλ των τουριστών, σημειώνει ότι η διάρκεια των διακοπών είναι συνήθως από επτά μέχρι 14 μέρες, με τους επισκέπτες να δίνουν έμφαση στην ποιότητα. 

«Έχουμε παρατηρήσει ότι οι πελάτες αναζητούν την ποιοτική θωράκιση όλων των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, τη διαφοροποίηση της ξενοδοχειακής εμπειρίας και την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας ως σημαντικό μέσο προβολής και σύνδεσης του τουρισμού με την τοπική πολιτιστική κληρονομιά», εξηγεί σχετικά η κ. Θεοδωρίδου.

Εξάλλου, η Atlantica έχει διαπιστώσει ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, οι πελάτες αναζητούν διακοπές πέρα από τις παραδοσιακές οργανωμένες διακοπές -πακέτα, δηλαδή διακοπές «φτιαγμένες στα μέτρα τους». 

Σύμφωνα με την Άντρια Θεοδωρίδου, η επόμενη εξέλιξη των μαζικών ταξιδιών στην αγορά, είναι η εξατομίκευση, και ο στόχος του ομίλου είναι να μπορέσει να δημιουργήσει διακοπές εξατομικευμένες για τους πελάτες της.

Tsokkos Hotels: Επέκταση της σεζόν συλλογικά
Σε συλλογική προσπάθεια για επίλυση του διαχρονικού προβλήματος της εποχικότητας καλεί η Director της Tsokkos Hotels Χρύσω Τσόκου, επισημαίνοντας ότι το WTM του Νοεμβρίου αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη έκθεση μετά την Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Βερολίνου τον προσεχή Μάρτιο, κατά την οποία θα διαφανούν τότε οι ακριβείς κρατήσεις για τη νέα σεζόν.

Σημειώνοντας ότι οι προοπτικές για την επόμενη τουριστική σεζόν προδιαγράφονται ευοίωνες, με την πληρότητα των ξενοδοχείων να φτάνει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, τόνισε την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Εξάλλου, η Tsokkos Hotels ευελπιστεί ότι θα γίνουν ουσιαστικά βήματα μέσω της μελέτης για τη νέα στρατηγική του τουρισμού.

«Με συλλογική προσπάθεια και εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος ιδιαίτερα τους μήνες χαμηλής ζήτησης, με αθλήματα και εκδηλώσεις (τρίαθλο, μαραθώνιο), μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την εποχικότητα και να επωφεληθούμε διαχρονικά, προσελκύοντας επισκέπτες και τον χειμώνα», σημειώνει η κ. Τσόκκου. 

Μεταξύ άλλων, θα πρέπει, πρόσθεσε, «να επιδοτείται η εργασία και όχι η ανεργία και να συνεχιστούν τα πολεοδομικά κίνητρα για επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων, τα οποία αποδείχθηκαν σπουδαία, συμβάλλοντας στην αύξηση των τουριστών».

Σημαντική άνοδο καταγράφει η γερμανική αγορά, η οποία φαίνεται να χρειάζεται τόσο χρόνο όσο και ειδικό προϊόν για να καθιερωθεί ως βασική τουριστική αγορά, ενώ ανεβασμένες αναμένεται να είναι το 2018 οι δύο βασικές αγορές, η ρωσική και η βρετανική.

Η διευθύντρια της Tsokkos Hotels εξηγεί ότι δεν παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο οι αριθμοί των αφίξεων αλλά και το τι αφήνει ο κάθε επισκέπτης στην Κύπρο, τονίζοντας ότι στόχος όλων θα πρέπει να είναι η προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού και η αύξηση των εσόδων.

Παράλληλα, εκτιμά ότι η Κύπρος μπορεί να εκμεταλλευτεί τη συνεχιζόμενη αστάθεια στις γειτονικές χώρες, προκειμένου να προσελκύσει τουρίστες, οι οποίοι θα καταστούν μελλοντικά μόνιμοι επισκέπτες του νησιού.

Ερωτηθείσα για το all inclusive, σημειώνει ότι είναι μία τάση που εξακολουθούν να επιλέγουν οι οικογένειες, διευκρινίζοντας ότι δεν θα πρέπει να σταματήσει, αλλά να γίνει πιο σωστή διαχείρισή της. 
Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι παραμένει το πρόβλημα εξεύρεσης εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού, τονίζοντας ότι οι Κύπριοι δεν επιλέγουν πλέον τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την ξενοδοχειακή βιομηχανία, ενώ δύσκολη αποδεικνύεται και η εξεύρεση πολύγλωσσου προσωπικού που να γνωρίζει για παράδειγμα ρωσικά και γερμανικά.

Kanika: Ο τουρίστας αναζητεί καινοτομίες
Δύο άτομα από την Kanika Hotels & Resorts και συγκεκριμένα ο Business Development Manager της εταιρείας, Όμηρος Ομήρου και ο αντιπρόσωπος της Kanika στην Αγγλία και UK Sales Manager, Daren Eade, θα παρευρεθούν στο επερχόμενο World Trade Market του Λονδίνου.

Παρόλο που ο όμιλος αναγνωρίζει ότι είναι αρκετά γρήγορα για εξαγωγή συμπερασμάτων, εντούτοις προσδοκεί ότι η επόμενη χρονιά διαφαίνεται το ίδιο επιτυχημένη όπως και το 2017, χωρίς να υπολογίζονται αστάθμητοι παράγοντες όπως οι πολιτικές εξελίξεις ή η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ με άλλα νομίσματα.

Όπως αναφέρει η Head of Marketing & E-Commerce της Kanika Hotels, Αλεξία Ξάνθου Αργυρού, η κύρια τουριστική αγορά παραμένει η αγγλική, με τη ρωσική, τη γερμανική και την αυστριακή να ακολουθούν, χαρακτηρίζοντας ως υποσχόμενη την αγορά της Γερμανίας λόγω των αυξημένων πτήσεων. 

Όσον αφορά το προφίλ και τις προτιμήσεις των τουριστών, επισημαίνει ότι «ο επισκέπτης του σήμερα είναι πολύ απαιτητικός και πιο καλά ενημερωμένος από τα προηγούμενα χρόνια, αναζητώντας καινοτομίες, ποιότητα και personalised service (εξατομικευμένες υπηρεσίες) , στοιχειά στα οποία σαν εταιρεία η Kanika πρωτοπορεί και λαμβάνει πολύ υπόψη στο στρατηγικό της πλάνο».

Η μέση διάρκεια διαμονής των τουριστών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι εννέα μέρες, ενώ λιγότερες, όπως είναι αναμενόμενο, είναι οι μέρες που διαμένουν στα ξενοδοχεία κατά τη χειμερινή περίοδο. 

 

 

Πηγή: inBusiness