Υφ. Τουρισμού: “Περίπλοκη η περίπτωση της επ. Αμμοχώστου για χειμερινό τουρισμό”

Pantahou Beach Ayia Napa Cyprus 16x9 01 1068x601 Σάββας Περδίος, Υφυπουργός Τουρισμού
Εικόνα Αρχείου

Έχουν πλημμυρίσει οι δρόμοι των παραλιακών περιοχών της χώρας μας με τουρίστες. Είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και πολλοί είναι αυτοί που επισκέφτηκαν τη χώρα μας προκειμένου να ζήσουν λίγο από τον ήλιο και τη θάλασσά μας. Ωστόσο, ενώ οι μεσογειακές χώρες καταγράφουν αύξηση 5% στο τουριστικό τους ρεύμα (σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού), η Κύπρος παλεύει να διατηρήσει τους αριθμούς της στα περσινά επίπεδα.

Η χώρα μας αγκομαχά και με προσφορές οι ξενοδόχοι προσπαθούν να δελεάσουν τους τουρίστες της τελευταίας στιγμής. Αυτό φαίνεται να το κατάφεραν, καθώς οι τουριστικές αφίξεις στο εξάμηνο έκλεισαν με οριακή πτώση (0,9%). Ωστόσο, σημασία δεν έχουν μόνο οι αφίξεις, αλλά και το κατά κεφαλήν εισόδημα που υποχωρεί.

Ο υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, έχει εις γνώσην του αυτά όλα τα ζητήματα και προσπαθεί να τα εντάξει στη στρατηγική του τουρισμού που έχει ορίζοντα δεκαετίας. “Στον τουρισμό κτίζεις και βλέπεις τα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα”, ήταν το καταληκτικό σχόλιο που έκανε στο στούντιο του Active κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής εκπομπής “Ατζέντα”, σύμφωνα με όσα μεταδίδει σήμερα η εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Τι είδους τουρισμό θέλουμε;

Η βασικότερη ερώτηση της όποιας στρατηγικής είναι το τι είδους τουρισμό θέλουμε να προσελκύσουμε. Θέλουμε τουρίστες πολυτελείας, θέλουμε τουρισμό του all inclusive; Ο υφυπουργός, Σάββας Περδίος, απαντά: “Θέλουμε (και πρέπει να έχουμε) όσο το δυνατόν πιο πολλές μορφές τουρισμού μπορούμε. Πρέπει όμως να φροντίσουμε το προϊόν μας “ήλιος και θάλασσα”, καθώς αποτελεί βασικό πυλώνα του τουρισμού μας και πρέπει να το διαφυλάξουμε. Ναι στη διαφοροποίηση, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τι μας έφερε εδώ. Άρα και το νέο brand name της Κύπρου (που θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο 2020) θα περιλαμβάνει κατά 50% αυτό το προϊόν”.

Στα πλαίσια της στρατηγικής, εξηγεί ο κ. Περδίος, η κάθε επαρχία θα αποκτήσει τη δική της ταυτότητα προκειμένου να αναβαθμιστεί ποιοτικά. Η κάθε Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) θα κληθεί να παρουσιάσει δικό της reagional branding. “Εμείς ως υφυπουργείο πρέπει να διασφαλίσουμε ότι προωθείται διαφορετικά η κάθε περιοχή. Έτσι πιστεύουμε ότι θα αναβαθμιστούν περιοχές όπως η ύπαιθρος, το Τρόοδος, η Πόλη Χρυσοχούς, ακόμη και η Λευκωσία”, τονίζει ο υφυπουργός.

Σημειώνει επίσης ότι η συμμετοχή της χώρας μας στις τουριστικές εκθέσεις θα αποτελέσει μέρος του branding. “Πρόθεσή μας είναι να επιχορηγούμε περισσότερους εξειδικευμένους φορείς/ συνδέσμους και τις ΕΤΑΠ, ώστε να δουλεύουμε όλοι μαζί. Αναφορικά με τα γραφεία εξωτερικού, η σημασία τους είναι μεγάλη, καθώς μετρά πολύ η προσωπική επαφή. Έχει γίνει αναθεώρηση των γραφείων μας στο εξωτερικό και εάν κρίνουμε ότι πρέπει να ανοίξουμε γραφείο, θα το κάνουμε”, σχολίασε ο κ. Περδίος.

Συγκυριακή η άνοδος;

Οι επικριτές σχολιάζουν ότι η άνοδος στις τουριστικές αφίξεις ήταν συγκυριακή. Ο κ. Περδίος αναφέρει επί τούτου: “Εάν οι συγκυρίες μάς βοήθησαν κατά 50% σε σχέση με 2015, το δέχομαι. Πρέπει όμως να μας χαροποιεί ότι στη γενικότερη αστάθεια είμαστε κοντά στις περσινές αφίξεις. Σημαίνει ότι έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε τις συγκυριακές αφίξεις. Το μεγάλο στοίχημα (κάτι που θα διαφανεί στην τριετία) είναι όταν ανοίξουν οι ανταγωνιστικές μας αγορές, οι τουρίστες να εξακολουθούν να βασίζονται πάνω μας. Επομένως, οφείλουμε να προβληματιστούμε για το μέλλον”, τονίζει ο κ. Περδίος.

Το παράδειγμα της Κρήτης

Γιατί η Κρήτη προσελκύει πέραν των 5 εκατ. τουριστών; Τι διαφορετικό κάνει η Κρήτη συγκριτικά με μας και διατηρεί ψηλά τα νούμερά της; Ο κ. Περδίος ανέφερε ότι η Κρήτη ως νησί επωφελείται από τις πολλές πτήσεις των τουριστικών πρακτόρων. “Αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα προς μίμηση τους καλοκαιρινούς μήνες. Εμείς όμως ως χώρα-νησί είμαστε πιο απαιτητικοί. Ο Κρητικός θα ταξιδέψει στο εξωτερικό μέσω Αθήνας, ενώ η Κύπρος εξυπηρετείται μέσω 70 αεροπορικών εταιρειών”, τονίζει ο Υφυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Περδίος ανέφερε ότι από τις 10 βασικές χώρες της Μεσογείου είμαστε πρώτοι στις προτιμήσεις των τουριστών ως προορισμός value for money. “Η Κύπρος των 800 χιλ. κατοίκων προσελκύει 4 εκατ. τουρίστες, δηλ. έχει μια αναλογία 4,5 επισκέπτες ανά κάτοικο. Η Ελλάδα έχει χαμηλότερη αναλογία. Αυτό είναι επίτευγμα για τη χώρα μας”, υπογραμμίζει ο υφυπουργός.

Ακτοπλοϊκή σύνδεση και τουρισμός από Ελλάδα

Κληθείς να σχολιάσει τη μελέτη του υφυπουργείου Ναυτιλίας για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ελλάδα, ανέφερε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα, καθώς υπάρχουν προοπτικές για την προσέλκυση περισσότερων τουριστών από Ελλάδα. “Η ακτοπλοϊκή σύνδεση πιστεύω ότι θα δώσει ώθηση στον τουρισμό που μπορούμε να προσελκύσουμε από την Ελλάδα. Η Κύπρος στέλνει 630 χιλ. τουρίστες στην Ελλάδα, ενώ εμείς δεν λαμβάνουμε ούτε 200 χιλ. τουρίστες”, αναφέρει ο υφυπουργός.

Υγεία, ασφάλεια και αστυνόμευση

Παράλληλα, ο υφυπουργός σχολίασε ότι ζητήματα όπως η υγεία και η ασφάλεια έχουν συμπεριληφθεί στο πλάνο δράσεων του υφυπουργείου. “Εδώ και δύο μήνες είναι έτοιμο το επιχειρησιακό πλάνο και περιμένουμε τις απόψεις των υπόλοιπων υπουργείων προκειμένου να συμπεριληφθούν οι απόψεις τους στο τελικό μας πλάνο μέχρι το 2030. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια με τα άλλα υπουργεία, ώστε να χαρτογραφηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός. Για παράδειγμα, το ζήτημα της ηχορύπανσης θα πρέπει να επιλυθεί μέσω του υπουργείου Εσωτερικών. Επίσης, η τουριστική Αστυνομία αποτελεί εισήγηση των Ισπανών εμπειρογνωμόνων και είναι κάτι που θα δώσει άλλη διάσταση στο αίσθημα ασφάλειας που έχει ένας τουρίστας. Αναφορικά με τα ασθενοφόρα στις παραλίες είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί με το υπουργείο Υγείας”, ανέφερε ο υφυπουργός.

Συνεργασία με γειτονικές χώρες

Η προώθηση των κοινών θεματικών πακέτων με Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανο και Ελλάδα θα αποτελέσει μια διαφοροποιημένη προσέγγιση στα ζητήματα τουρισμού. Σύμφωνα με τον κ. Περδίο, “ψάξαμε την ιστορία της κάθε χώρας για να εισηγηθούμε τις θεματικές διαδρομές που τις συνδέουν με τη δική μας χώρα. Ο πρώτος κύκλος επαφών ήταν με τον Λίβανο και την Ιορδανία. Σε δέκα μέρες θα πάμε στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, ενώ σύντομα θα προχωρήσουμε με το κλείσιμο συμφωνιών με την ελληνική πλευρά. Μέσα στον επόμενο μήνα θα ενημερώσουμε τους τουριστικούς πράκτορες για συγκεκριμένες θεματικές. Προγραμματίζουμε δύο θεματικές διαδρομές για κάθε χώρα”.

Ερωτηθείς γιατί είναι τόσο αισιόδοξος ότι θα προχωρήσουν τα πακέτα, ο υφυπουργός σχολίασε ότι “αυτήν τη φορά έχουν αλλάξει οι συγκυρίες. Τα ζητήματα προχωρούν επειδή τα τρέχει ένα επίσημο υφυπουργείο και πλέον εύκολα προσεγγίζουμε τους ομολόγους μου. Ένας άλλος λόγος είναι ότι πλέον υπάρχει η ευρύτερη διάθεση των χωρών να επανατοποθετήσουν την Ανατολική Μεσόγειο στον χάρτη του τουρισμού. Εδώ και κάποια χρόνια έχουν βγει μπροστά νέοι προορισμοί όπως η Κροατία και η Σερβία. Επομένως, οι προορισμοί της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να κάνουν το κάτι τις παραπάνω για να προσελκύσουν τουρισμό”.

Τέλος, ανέφερε ότι οι χώρες έχουν αντιληφθεί ότι τα πακέτα θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στον τουρισμό τους. Για παράδειγμα, σημείωσε ότι η Ιορδανία είναι δυνατή στην καναδέζικη, αμερικανική και αραβική αγορά. “Επομένως οι αγορές που προσελκύουμε δεν είναι οι ίδιες”, τόνισε.

“Θα ακούσουμε τους τουρίστες”

Αναφορικά με το ζήτημα ποιότητας του τουριστικού μας προϊόντος, σημείωσε ότι θα ζητηθεί η άποψη των τουριστών. “Είναι έτοιμοι οι όροι εντολής, ενώ έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό κονδύλια προκειμένου να ετοιμαστεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα για όλα τα ξενοδοχεία, εστιατόρια και θεματικά πάρκα, η οποία θα συλλέγει τα σχόλια πελατών που είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο. Θέλουμε ο κόσμος να μας δίνει σχόλια για κάθε επιχείρηση, ώστε να αντιληφθούμε ακριβώς πού βρισκόμαστε και πώς θα βελτιωθούμε”.

Η κότα και το αβγό: Ξενοδοχεία και πτήσεις

Ένα από τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολεί την τουριστική βιομηχανία είναι το λουκέτο που βάζουν τα ξενοδοχεία τη χειμερινή περίοδο. Επομένως, εάν υπάρξει ενισχυμένο πτητικό πρόγραμμα, πού θα μένουν οι τουρίστες; λέει η μια πλευρά. Από την άλλη, πώς θα πεισθούν οι αεροπορικές εταιρείες να φέρουν τουρίστες στην Κύπρο χωρίς την ύπαρξη ξενοδοχείων; Η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα;

Ο κ. Περδίος τονίζει ότι η Πάφος και η Λεμεσός έχουν κάνει βήματα προόδου. “Η περίπτωση της Αμμοχώστου είναι πιο περίπλοκη επειδή φημίζεται για τις παραλίες της. Ξεκινούμε με δική μας πρωτοβουλία μια διαβούλευση με όλους τους φορείς για να δούμε τι κίνητρα μπορούμε να δώσουμε για τον χειμώνα ώστε ξενοδοχεία, εστιατόρια, θεματικά πάρκα να μείνουν ανοιχτά. Το ευτύχημα είναι ότι είμαστε στον μήνα Ιούλιο και γίνεται αυτή η συζήτηση για τον χειμώνα που έρχεται”, τονίζει ο κ. Περδίος.

Ερωτηθείς για τα οφέλη από την ύπαρξη ενός κρατικού αερομεταφορέα, ο υφυπουργός απάντησε ότι “δεν είμαι από αυτούς που το όνομα της αεροπορικής εταιρείας έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξουν συνδέσεις. Ξαφνικά η Αθήνα έγινε μεσοσταθμός. Γι’ αυτό και οι τιμές των εισιτηρίων αυξήθηκαν. Για κάποιες διαδρομές θα πρέπει να μιλήσουμε με την ΕΕ. Το άνοιγμά μας σε αγορές όπως η Γαλλία θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση”, κατέληξε ο κ. Περδίος.

Πηγή: Φιλελεύθερος