Υφυπουργός Τουρισμού: «Εφικτή η επανάληψη της περσινής εξαιρετικής επίδοσης»

Σημαντικές επαφές του Υφυπουργού Τουρισμού στο Λονδίνο

Screenshot 15 ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, Κουμής, Υφυπουργός Τουρισμού

Με επιτυχία ολοκλήρωσε τις επαφές του στο Λονδίνο ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Κώστας Κουμής, ο οποίος ήταν επικεφαλής Κυπριακής Αντιπροσωπείας που επισκέφθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο για σημαντικές επαφές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουμής πραγματοποίησε σειρά επαφών με επικεφαλής τουριστικών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στη βρετανική αγορά, όπως και με στελέχη αεροπορικών εταιρειών, όπου συζητήθηκαν η πορεία του τουρισμού την τρέχουσα χρονική περίοδο και τον ερχόμενο χειμώνα, καθώς επίσης και οι προοπτικές του επόμενου έτους 2025.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Λονδίνο, ο Υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου είχε επίσης συναντήσεις με φορείς της κυπριακής παροικίας, όπως και με τον Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου κ. Χρίστο Καραολή.

Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση των επαφών, ο κ. Κουμής ανέφερε τα ακόλουθα:

«Η βρετανική αγορά είναι, χωρίς αμφιβολία, η κορυφαία αγορά του τουρισμού της χώρας μας και διαχρονικά η συνεισφορά της στον τουρισμό της χώρας μας είναι εξαιρετικά μεγάλη και βαρυσήμαντη.

Το 2023 οι αφίξεις τουριστών από τη Μεγάλη Βρετανία ξεπέρασαν τα 1,3 εκατ. επισκέπτες (100.000 περισσότεροι σε σύγκριση με το 2022), ενώ ήδη μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2024 έχουν επισκεφθεί τη χώρα μας 229.000 Βρετανοί, επίδοση εξαιρετικά ικανοποιητική εάν λάβουμε υπόψιν την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η βρετανική οικονομία, η οποία επί της ουσίας βρισκότανε σε καθεστώς ύφεσης εδώ και μήνες, έχοντας ως δυσμενή συνέπεια τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και την άσκηση πιέσεων προς τον επιχειρηματικό κλάδο. Ας μην ξεχνάμε ότι τα δανειστικά επιτόκια κατέγραψαν άνοδο από το 0,1% στο 5,25%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ευτυχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα η βρετανική οικονομία δείχνει σημεία ανάκαμψης, κάτι που αντανακλάται θετικά και στον τουρισμό.

Εκείνο που μας ικανοποιεί από τις συναντήσεις που είχαμε είναι ότι ο στόχος που θέσαμε από την αρχή της φετινής περιόδου για επανάληψη της περσινής επίδοσης διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι θα επιτευχθεί.

Σε σχέση με το 2025, οι πλείστες εταιρείες είναι στη φάση του προγραμματισμού ακόμη, και είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις τόσο σε σχέση με τον τουρισμό ευρύτερα, όσο και σε σχέση με τις ειδικές μορφές τουρισμού, που θεωρούμε ότι αξίζουν ιδιαίτερης σημασίας.»