Ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισης του Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων Σωτήρας (video)

IMG 9983 Ειδήσεις
Ξεκίνησαν προ ημερών οι εργασίες για ριζικό ανασχεδιασμό του Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων του Δήμου, το οποίο ανεγέρθη το 1984 και αφιερώθηκε στους πεσόντες και αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής του 1974.

IMG 9983 Ειδήσεις

Το υφιστάμενο μνημείο ανεγέρθη το 1984 μετά από προσπάθεια της Επιτροπής Συγγενών Πεσόντων και Αγνοουμένων Σωτήρας και τις Κατηχητικές Συνάξεις Σωτήρας και σε πρόσφατη συνεδρία της η Επιτροπή Μνημείων του Δήμου αποφάσισε όπως γίνει ριζικός ανασχεδιασμός του μνημείου.

a2 2 Ειδήσεις

Στόχος ήταν να αναδειχτεί περισσότερο το συγκεκριμένο μνημείο, αφού βρίσκεται σε ένα χώρο που περιμετρικά περιλαμβάνει το ιστορικό Α’ Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας, το Μουσείο Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ ’55-’59, το εκκλησιαστικό μουσείο Σωτήρας και τους Ιερούς Ναούς Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, δηλαδή το παλαιό του 12ου αιώνα και το νεότερο που έχει χτιστεί τη δεκαετία του ’50.

IMG 9956 Ειδήσεις

Τον όλο σχεδιασμό και επιμέλεια της ανακαίνισης του μνημείου ανέλαβε η Επιτροπή Μνημείων του Δήμου Σωτήρας, η οποία αποτελείται από τον Δήμαρχο, την Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου, το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Πολιτιστικό Λειτουργό, τον Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Ιωάννου και τον εικαστικό Σέργη Σεργίου.

IMG 9957 Ειδήσεις

Τη φιλοτέχνηση του μνημείου ανέλαβε αφιλοκερδώς ο εικαστικός Σέργης Σεργίου και ο γλύπτης Φίλιππος Γιαπάνης. Αρωγή στην ανακαίνιση του μνημείου προσέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου.

Μεγάλη οικονομική στήριξη αλλά και συμμετοχή στην όλη διαδικασία παρείχε η Επιτροπή Μνημείου Συγγενών Πεσόντων και Αγνοουμένων Σωτήρας, η οποία ανελλιπώς διοργανώνε τα τελευταία 41 χρόνια εράνους για τον σκοπό της συντήρησης ή και ανακαίνισης του μνημείου.

Σημειώνεται ότι οι αγνοούμενοι του Δήμου Σωτήρας είναι οι Γεώργιος Αθανάση, Αδάμος Εγγλέζου, Ευστάθιος Ευσταθίου, Κώστας Λυσής, Παναγιώτης Πασχάλη και Γεώργιος Πάτσιης. Πεσόντες είναι οι Χριστοφής Αναστάση, Μιχαλάκης Θεοδούλου, Κυριάκος Νικολέττης, Αντώνης Παντελή και Κυριάκος Ποταμού.

SotiraNews/ΚΥΠΕ