Άρον άρον ξενιτεύονται οι νέοι της Κύπρου (video)

a 61 Ειδήσεις
a 3853 Ειδήσεις

Ένας στους τρεις νέους είναι αποφασισμένος να φύγει από τη χώρα μας ιδιαίτερα μετά το Eurogroup. «Δυστυχώς τα πράγματα είναι δυσάρεστα υπό την έννοια ότι μετά την απόφαση του Eurogroup υπάρχει μια τάση φυγής των νέων από την Κύπρο, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό, γύρω στο 34%, καταγράφεται στις ηλικίες 22 με 25 ετών» δηλώνει ο Πρόεδρος του Κυπριακού Ινστιτούτου Στατιστικολόγων, ο οποίος μίλησε στο SigmaLive.

Ο κ. Σαββίδης, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της μελέτης του Ινστιτούτου με αντικείμενο την πρόθεση των νέων για μετανάστευση μετά την απόφαση του Eurogroup, προσθέτει ότι ο αντίκτυπος της φυγής των νέων είναι κάτι που θα φανεί με τον χειρότερο τρόπο στο μέλλον «Το πιο παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας στο οποίο το ίδιο το κράτος έχει επενδύσει χρήματα για να μορφώσει και να σπουδάσει, αυτή τη στιγμή σχεδιάζει να φύγει από την Κύπρο. Τα κατάλοιπα αυτής της φυγής θα φανούν στο μέλλον όταν δεν θα μπορέσουμε να επανδρώσουμε υπηρεσίες με το κατάλληλο προσωπικό, γιατί όλοι αυτοί οι νέοι, όλος αυτός ο ‘πλούτος’ θα βρίσκεται στο εξωτερικό», τονίζει.

Όπως θα προέβλεπε κανείς, οι αποφάσεις της 15ης Μαρτίου αποτέλεσαν κομβικό σημείο στην επιθυμία των νέων να φύγουν από το νησί. «Οι αποφάσεις του Eurogroup έχουν επηρεάσει τους νέους από την έννοια ότι οι πλείστοι χώροι επαγγελματικής αποκατάστασης έχουν συρρικνώσει τον αριθμό των νέων που ζητούν» συμπληρώνει ο κ.Σαββίδης σχολιάζοντας ότι η οικονομία δεν μπορεί να «απορροφήσει» τους νέους ακόμη κι αν αποδέχονται να εργαστούν σε διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο απ’ αυτό που έχουν σπουδάσει. Η ψυχολογία των νέων εξάλλου έχει αλλάξει προς το χειρότερο «Έχουν σπουδάσει με όνειρο και προοπτική και έρχεται η ίδια η κοινωνία και το κράτος να τους απορρίψει, γεγονός αντιφατικό αν σκεφτεί κανείς ότι την ίδια στιγμή θέλουμε να είναι μορφωμένοι».

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από το μισό και συγκεκριμένα το 62% των νέων που εκφράζουν πρόθεση να μεταναστεύσουν είναι κάτοχοι προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού διπλώματος.

Οι χώρες που συγκεντρώνουν την μεγαλύτερη προτίμηση για τους Κύπριους αποτελούν ένα ενδιαφέρον κομμάτι της μελέτης. Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, η Μεγάλη Βρετανία αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα προορισμό για τους νέους που επιθυμούν να μεταναστεύσουν ενώ δεύτερος σε σειρά βρίσκεται το Ντουμπάι. Έκπληξη αποτελεί ο προορισμός που βρίσκεται τρίτη θέση: Πρόκειται για τη Σουηδία, μία χώρα που οι στατιστικολόγοι δεν ανέμεναν να δουν, τουλάχιστον κοντά στην κορυφή. Τέταρτη στη σειρά βρίσκεται η Αυστραλία, μία χώρα που ήδη φιλοξενεί εκατομμύρια Έλληνες εργαζομένους. Ένα πολύ μικρό ποσοστό (3%) επιθυμεί να εργαστεί στην Ελλάδα, κάτι που χαρακτηρίζεται παράδοξο από τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται στην χειρότερη οικονομική φάση της σύγχρονης της ιστορίας. Βεβαίως η κοινή γλώσσα, η κοινή θρησκεία και οι στενές σχέσεις της με την Κύπρο αποτελούν τους βασικές αιτίες που παραμένει στις επιλογές των νέων που επιθυμούν να ψάξουν εργασία εκτός χώρας.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του κ.Σαββίδη που έδωσε στο SigmaLive.

*Η έρευνα έγινε με την μέθοδο της απλής τυχαίας στρωματοποιημένης δειγματοληψίας.Η εκτίμηση των αποτελεσμάτων έγινε με τη μέθοδο της σημειακής εκτίμησης.σε δείγμα μεγέθους 856 ερωτηθέντων. Η συλλογή των πληροφοριών έγινε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

Πηγή: SigmaLive