Ιδρυτική Συνέλευση της “Συμμαχίας Πολιτών” (video)

a 13 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 4487 Ειδήσεις, Νέα ΑμμοχώστουΠροσωρινή Συντονιστική Επιτροπή, με επικεφαλής τον Γιώργο Λιλλήκα, αναλαμβάνει να οδηγήσει τη Συμμαχία Πολιτών στην πρώτη εκλογική συνέλευση. Σήμερα πραγματοποιήθηκε, στο χώρο της Κρατικής Έκθεσης στη Λευκωσία, η ιδρυτική συνέλευση, που ενέκρινε πολιτική διακήρυξη.

Μέτωπο και αγώνα κατά του μνημονίου κήρυξε από το βήμα της Ιδρυτικής Συνέλευσης του Κινήματος Συμμαχία Πολιτών, ο Γιώργος Λιλλήκας.

Μιλώντας ως πρόεδρος της προσωρινής Συντονιστικής Επιτροπής, ο κος Λιλλήκας, επέμεινε στη διενέργεια δημοψηφίσματος για την έγκριση του μνημονίου και της Δανειακής σύμβασης και κάλεσε τους πολίτες σε παλλαϊκή συγκέντρωση την Τρίτη το απόγευμα, έξω από την Βουλή των Αντιπροσώπων, κατά τη συζήτηση των δύο κειμένων στη Ολομέλεια του σώματος.

«Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μην περάσει το μνημόνιο, αυτός είναι ο πρώτος μας στόχος… Ομως και στην περίπτωση που περάσει, εμείς δεν θα πάψουμε στιγμή να αγωνιζόμαστε και είμαστε δεσμευμένοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να απεγκλωβιστούμε, να διακόψουμε το μνημόνιο το ταχύτερο δυνατό, να αποκτήσουμε την ανεξαρτησία μας.»

Ο κος Λιλλήκας άσκησε παράλληλα σκληρή κριτική τόσο κατά της προηγούμενης διακυβέρνησης Χριστόφια, για την έλευση της τρόικα και το φιάσκο με την PIMCO, όσο και κατά της κυβέρνησης Αναστασιάδη για την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έφεραν την Κύπρο οι αποφάσεις του Eurogroup.

Κατηγόρησε δε ανοικτά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ότι απέρριψε κινέζικη πρόταση για προπώληση φυσικού αερίου έναντι του ποσού των 10 δις ευρώ.

Σε ότι αφορά στο Κυπριακό επέμεινε στην ανάγκη για απεμπλοκή από τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, θέση η οποία αποτυπώνεται και στην ιδρυτική διακήρυξη της Συμμαχίας.
Στη διάρκεια της ιδρυτικής Συνέλευσης συγκροτήθηκαν τόσο το προεδρείο, όσο και η προσωρινή συντονιστική επιτροπή της Συμμαχίας Πολιτών.

Η «Συμμαχία Πολιτών» αναφέρεται και στην επόμενη μέρα της λύσης η οποία πρέπει «να οδηγεί σε πολιτική σταθερότητα, ασφάλεια και οικονομική ευημερία και όχι σε αδιέξοδα και νέες προστριβές και ως εκ τούτου, η λύση θα πρέπει να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, κάτι που προϋποθέτει το πολιτικό σύστημα να λειτουργεί με τους κανόνες της δημοκρατίας και όχι με δυσλειτουργικές πρόνοιες που εξισώνουν αριθμητικά το 18% του πληθυσμού με το 82% σε μια ρατσιστική και διχοτομική βάση».

Στην Πολιτική Διακήρυξη διατυπώνεται η ισχυρή πεποίθηση της «Συμμαχίας Πολιτών» ότι «η πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων από την πλευρά μας έχει χρεοκοπήσει και οδήγησε το Κυπριακό σε επικίνδυνα μοντέλα λύσης που ενθαρρύνουν την τουρκική αδιαλλαξία» ενώ και η «διαδικασία των διακοινοτικών συνομιλιών επιτρέπει στην Τουρκία να αλλοιώσει το χαρακτήρα του Κυπριακού, μετατρέποντας το από πρόβλημα εισβολής και κατοχής, σε πρόβλημα κατανομής των εξουσιών ανάμεσα στις δύο κοινότητες».

Για την οικονομική ύφεση και το μνημόνιο η «Συμμαχία Πολιτών» κάνει λόγο για «ένταξη της Κύπρου στη νέο αποικιοκρατική λογική της Τρόικας η οποία υποθηκεύει την προοπτική ανάπτυξης και οδηγεί σε βαθιά οικονομική ύφεση και κοινωνική εξαθλίωση».

Προσθέτει ότι αυτή η εξαθλίωση, «εξωθεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία, οικογένειες και συνταξιούχους σε κοινωνικά συσσίτια, νέους επιστήμονες στη μετανάστευση και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε συρρίκνωση του κύκλου εργασιών τους και σε διακοπή της λειτουργίας τους, ενώ έχει τερματιστεί κάθε αναπτυξιακή επένδυση».

Η «Συμμαχία Πολιτών» εκτιμά πως «με το Μνημόνιο εκχωρήσαμε την κρατική μας κυριαρχία, καταλύσαμε τις δημοκρατικά εκλελεγμένες αρχές του κράτους και παραδώσαμε τη διακυβέρνηση του τόπου στους κομισάριους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Ισχυρή είναι η άποψη της «Συμμαχίας Πολιτών» και για την απόφαση του Eurogroup η οποία, όπως αναφέρεται στην Πολιτική Διακήρυξη, «κατέστρεψε το οικονομικό μας μοντέλο ανάπτυξης και κατέστησε την Κύπρο πειραματόζωο ενώ το νέο-αποικιακό μοντέλο του ΔΝΤ θα μας οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο οικονομικής ύφεσης, στη συνεχή αύξηση του δημοσίου χρέους και στην πλήρη απώλεια των εσόδων από το Φυσικό Αέριο».

Στην Πολιτική Διακήρυξη της «Συμμαχίας Πολιτών» προτείνονται λύσεις έξοδο από την οικονομική κρίση με τον σχεδιασμό ενός νέου οικονομικού μοντέλου του οποίου βασική προτεραιότητα και άξονα «πρέπει να είναι η έρευνα και η καινοτομία και πέραν του τομέα των υπηρεσιών πρέπει να περιλαμβάνει και ανάπτυξη του παραγωγικού τομέα, δηλαδή του βιομηχανικού και γεωργοκτηνοτροφικού».

Στην Πολιτική Διακήρυξη της «Συμμαχίας Πολιτών» εκφράζεται η ανάγκη «να αξιοποιηθεί το επιστημονικό προσωπικό της χώρας, τα πλεονεκτήματα και οι νέες δυνατότητες που θα μας προσφέρει το Φυσικό Αέριο».

Επιβάλλεται, επίσης, «μέσα στο νέο οικονομικό περιβάλλον που δημιούργησε η απόφαση του Eurogroup και το Μνημόνιο της Τρόικας, η χώρα, να αναστηλώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να το ενισχύσει με την ταυτόχρονη επιβολή αυστηρών μηχανισμών ελέγχου και διαφάνειας».

Αναφορά στην Πολιτική Διακήρυξη γίνεται και στο κοινωνικό κράτος με την επισήμανση ότι πρέπει να διαφυλαχθεί γιατί αποτελεί βασικό στοιχείο του πολιτικού πολιτισμού και παράδοσης της Κύπρου, ωστόσο, για να μπορεί το κράτος να προσφέρει υψηλής ποιότητας κοινωνικές υπηρεσίες στήριξης στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, πρέπει να διαθέτει ισχυρή και υγιή οικονομία»

Η «Συμμαχία Πολιτών» αναφέρει ότι «το κράτος πρέπει να μεταρρυθμιστεί με στόχο να καταστεί πιο παραγωγικό, πιο αποτελεσματικό και πιο φιλικό προς τους πολίτες αλλά και προς τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες για ανάπτυξη» προσθέτοντας ότι «το κράτος που συστάθηκε και οργανώθηκε με βάση τις συνθήκες του 1960 δεν ανταποκρίνεται στο περιβάλλον του 21ου αιώνα και στις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας».

«Επιβάλλεται να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό οι δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία για απλοποίηση των κρατικών διαδικασιών και τερματισμό της γραφειοκρατίας που κοστίζει ακριβά και δυσκολεύει την οικονομική ανάπτυξη», προσθέτει η «Συμμαχία Πολιτών».

Στο κεφάλαιο της Πολιτικής Διακήρυξης για ένα Σύγχρονο και Δημοκρατικό Κράτος αναφέρεται ότι «το πολιτικό σύστημα έχει απαξιωθεί στα μάτια των πολιτών για αυτό και απαιτούνται ριζοσπαστικές τομές για να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Η «Συμμαχία Πολιτών» θεωρεί ως μέγιστη προτεραιότητα, «οι διαδικασίες στις προσλήψεις, προαγωγές και στις δημόσιες προσφορές να χαρακτηρίζονται από πλήρη διαφάνεια μαζί με τον καθορισμό συγκεκριμένων διαδικασιών κοινωνικού-δημόσιου ελέγχου, επιτρέποντας στους πολίτες να έχουν ουσιαστικό ρόλο και συμμετοχή στη διακυβέρνηση, ανεξάρτητα κομματικής ή ιδεολογικής τοποθέτησης και έχοντας μοναδικό κριτήριο την αξία, την δυνατότητα και την βούληση των πολιτών να προσφέρουν στα δημόσια και όχι βάσει της κομματικής τους ταυτότητας.

Αναφορά από την «Συμμαχία Πολιτών» γίνεται και για «κουλτούρα της ατιμωρησίας» η οποία «αποτελεί την πηγή οικονομικών σκανδάλων και της διαπλοκής, για αυτό και πρέπει να αντικατασταθεί από την αρχή της μηδενικής ανοχής και της διαφάνειας»

Στην Πολιτική Διακήρυξη της «Συμμαχίας Πολιτών» καθίσταται σαφές πως πλέον «τα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να είναι υπόλογοι στους πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους και όχι μόνο στην προεκλογική περίοδο και ταυτόχρονα η κυριαρχία του λαού πρέπει να είναι διαρκής για να ελέγχονται τα πολιτικά πρόσωπα ως προς την υλοποίηση του κοινωνικού συμβολαίου με βάση το οποίο εξασφάλισαν την εμπιστοσύνη και τη ψήφο των πολιτών».

Η «Συμμαχία Πολιτών» αναφέρει ότι «αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή της Αρχής του Ανακλητού, που δίνει το δικαίωμα και την εξουσία στους πολίτες να ανακαλούν τους εκλελεγμένους αντιπροσώπους τους ( Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Βουλευτές, Δημάρχους κτλ) με δημοκρατικές διαδικασίες».

Από την «Συμμαχία Πολιτών» αναγνωρίζεται ότι «η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ αναβάθμισε το κύρος και ενίσχυσε τη διεθνή οντότητα του κράτους» αναφέρει, ωστόσο, ότι «επιβάλλεται η αναβάθμιση του ρόλου και της αξίας της Κύπρου εντός της ΕΕ αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική θέση της προς όφελος της ΕΕ».

Για την «Συμμαχία Πολιτών» δημιουργεί «πολλά ερωτηματικά «η εμπειρία από την απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαρτίου 2013, αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισης της Ελλάδας και των άλλων χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου από την ΕΕ, ως προς τις πραγματικές αρχές και αξίες που διέπουν τη λειτουργία της Ένωσης».

Ειδική αναφορά στην Πολιτική Διακήρυξη γίνεται στην Γερμανία η οποία σύμφωνα με την «Συμμαχίας Πολιτών», «είναι εμφανές ότι διεκδικεί ηγεμονικό ρόλο επί της ΕΕ σε βάρος των άλλων εταίρων και της κοινοτικής αλληλεγγύης ενώ η συμπεριφορά της Γερμανίας αποδεικνύει πως τα στενά εθνικά οικονομικά συμφέροντα επιβάλλονται σε βάρος των κοινών Ευρωπαϊκών αρχών και οραμάτων».

Η «Συμμαχία Πολιτών» αναφέρεται και σε «ηγεμονικές τάσεις οι οποίες υποσκάπτουν τις προοπτικές και καθιστούν το μέλλον τόσο του Ευρώ όσο και της ΕΕ αβέβαιο, αφού οι πολίτες και οι λαοί χάνουν την εμπιστοσύνη τους προς αυτή».

«Αν δεν αναχαιτιστεί έγκαιρά ο γερμανικός ηγεμονισμός, τότε θα τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η ευρωπαϊκή ειρήνη που αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμα της ΕΕ ενώ και ο τρόπος λειτουργίας του Eurogroup απέδειξε τα μεγάλα κενά που υπάρχουν από τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος χωρίς τη δημιουργία κοινού κράτους», καταλήγει η Πολιτική Διακήρυξη της «Συμμαχίας Πολιτών», η οποία συστάθηκε την 28η Απριλίου 2013 έχοντας τον Γιώργο Λιλλήκα ως Πρόεδρο της Προσωρινής Συντονιστικής Επιτροπής της.

Μέτωπο Αντίστασης για το συμφέρον του τόπου η Συμμαχία Πολιτών, δηλώνει ο Γ. Λιλλήκας
Αγώνα ενάντια του μνημονίου εξήγγειλε σήμερα κατά την διάρκεια της Ιδρυτικής Συνέλευσης του Κινήματος Συμμαχία Πολιτών, ο Πρόεδρος της προσωρινής Συντονιστικής Επιτροπής Γιώργος Λιλλήκας επικρίνοντας ταυτόχρονα την προηγούμενη Κυβέρνηση αλλά και τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και την Κυβέρνηση του για την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος. Μίλησε για οικονομική κατοχή της Κύπρου και για γερμανικό ηγεμονισμό και ανάγκη απαλλαγής από αυτόν.

Κάλεσε δε όλον τον κόσμο σε παλλαϊκή συγκέντρωση έξω από την Βουλή των Αντιπροσώπων στις 4 το απόγευμα κατά την διάρκεια του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης ενώπιον της Ολομέλειας.

Τόνισε ότι η Συμμαχία Πολιτών μια μόνο φιλοδοξία έχει – να καταστεί το μέτωπο αντίστασης του λαού, όλων εκείνων των πολιτών που θέτουν πάνω από ιδεολογικά σχήματα το συμφέρον και το καλό του τόπου μας.

Αποκάλυψε δε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε κινέζικη πρόταση για προπώληση φυσικού αερίου έναντι ποσού 10 δις ευρώ.

“Τους προτείναμε να προπωλήσουμε μέρος του φυσικού μας αερίου, μια σύντομη διαδικασία που θα μας έβγαζε από τα αδιέξοδα. Μας απάντησαν και οι πρώην και οι νυν Κυβερνώντες πως δεν έχει αξία το φυσικό αέριο και ποιος θα αγοράσει τάχατες ψάρι στο γιαλό για να μάθουμε σήμερα πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει στα χέρια του πρόταση από την Κίνα να προπωλήσει φυσικό αέριο αξίας 10 δις ευρώ και αρνείται να το πράξει”, σημείωσε.

Καλούμε όλους τους πολίτες, είπε ο κ. Λιλλήκας, ανεξάρτητα ιδεολογίας να συστρατευτούν μαζί μας, να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τις δικές μας, καλούμε όλα τα οργανωμένα σύνολα και τις δυνάμεις που ασπάζονται τον δικό μας στόχο για μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, με δημοκρατικό πολίτευμα και διασφάλιση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για να αναχαιτίσουμε και να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς της Τουρκίας.

Ανέφερε ότι η Συμμαχία Πολιτών, “θα λειτουργήσει ως ένα μέτωπο αγώνα και διεκδίκησης. Θα αγωνιστούμε για να καταστήσουμε εφικτή την οργανωμένη αντίσταση, αγώνα όλων εκείνων των πολιτών που θέλουν ανατροπή του παρελθόντος και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Η Συμμαχία Πολιτών αποτελεί ανάγκη της εποχής, αποτελεί την πρόταση για το μέλλον”.

“Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μην περάσει το μνημόνιο, αυτός είναι ο πρώτος μας στόχος”, σημείωσε.

“Καλώ όλους τους πολίτες κι αυτούς που νομίζω δεν επηρεάζονται και τις συντεχνίες να θέσουν τα παραταξιακά συμφέροντα και σκοπιμότητες κάτω από το τραπέζι, να θέσουν πρώτο στην ατζέντα τους την εξυπηρέτηση του συμφέροντος της πατρίδας μας. Καλώ όλους τους οργανωμένους φορείς όλοι μαζί με μια φωνή στις 4 στο απόγευμα την ερχόμενη Τρίτη έξω από την Βουλή με αίτημα απόρριψη του μνημονίου. Ομως και στην περίπτωση που περάσει, εμείς δεν θα πάψουμε στιγμή να αγωνιζόμαστε και είμαστε δεσμευμένοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να απεγκλωβιστούμε, να διακόψουμε το μνημόνιο το ταχύτερο δυνατό, να αποκτήσουμε την ανεξαρτησία μας”, πρόσθεσε.

Επανέλαβε ότι η οικονομική κρίση και η κοινωνική εξαθλίωση στην οποία βρίσκεται σήμερα τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα αποτελούν ιδανικές συνθήκες για τους εχθρούς μας.

Ανέφερε ότι θα έπρεπε το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση να τεθούν σε δημοψήφισμα και πως ούτε η Κυβέρνηση ούτε η Βουλή νομιμοποιείται να αποφασίσει για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.

Κάλεσε δε τους βουλευτές να εξεύρουν άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Είπε επίσης πως λόγω της οικονομικής εξάρτησης της Κύπρου στο Μνημόνιο της Τρόικας θα ακολουθήσει η προσπάθεια επιβολής λύσης του Κυπριακού στη βάση του Σχεδίου Ανάν.

Ο κ. Λιλλήκας επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη Κυβέρνηση Χριστόφια αλλά και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

“Ευθύνες γι αυτή την κατάσταση φέρουν πολλοί. Ευθύνεται ο προηγούμενος Πρόεδρος και η Κυβέρνηση. Ευθύνονται γιατί δεν πήραν έγκαιρα μέτρα για να προστατέψουν την οικονομία και την κοινωνία από την διεθνή κρίση. Ευθύνονται γιατί προσκάλεσαν την PIMCO ενώ θα μπορούσαν να αποδεχτούν την εκτίμηση της ευρωπαϊκής τραπεζικής αρχής. Ευθύνονται γιατί ενώ είχαν άλλες επιλογές στην διάθεση τους αρνήθηκαν για μικροκομματικές σκοπιμότητες να τις μελετήσουν και προσκάλεσαν την τρόικα. Γι αυτό και είναι αναξιόπιστοι σήμερα όταν μας λένε πως έχουν άλλες εναλλακτικές προτάσεις για λύσεις έξω από το πλαίσιο της Τρόικας. Αφού είχαν εναλλακτικές προτάσεις γιατί δεν τις εφάρμοσαν όταν ήταν στην εξουσία και προσκάλεσαν την Τρόικα; Ευθύνονται γιατί όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται έβαλαν τις εκλογικές σκοπιμότητες πάνω από την εξυπηρέτηση του συμφέροντος της πατρίδας μας”, σημείωσε.

Μεγάλες ευθύνες, συνέχισε, φέρει και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση του. “Κρίνεται γιατί πήγε στο Γιούρογκρουπ χωρίς προετοιμασία, χωρίς πλάνο Β κι αμφιβάλλω αν είχε έστω και πλάνο Α. Γιατί πήγε στην Σύνοδο του Γιούρογκρουπ χωρίς πρώτα να προσπαθήσει να κτίσει συμμαχίες με τις χώρες του Νότου για να έχουμε στήριξη μέσα στο Γιούρογκρουπ. Ευθύνεται γιατί στηρίχθηκε στις φιλίες που είχε με την κ. Μέρκελ. Φαίνεται αυτή είναι η τραγική μοίρα αυτού του τόπου, να υποφέρει πάντα από τις φιλίες και τις χημείες των Προέδρων του που αποδεικνύονται κάλπικες στην συνέχεια. Ευθύνεται γιατί υποχώρησε ατάκτως γιατί στις πρώτες πιέσεις και εκβιασμούς σήκωσε λευκή σημαία και δεν αγωνίστηκε, δεν υπερασπίστηκε τα συμφέροντα μας. Και δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι το γεγονός ότι ασκήθηκαν πάνω στον Πρόεδρο απαράδεκτες πιέσεις και απαράδεκτοι εκβιασμοί. Ο λαός εκλέγει Πρόεδρο γι αυτές τις δύσκολες ώρες για να αντιστέκεται κι όχι για τα κόκκινα χαλιά. Ευθύνεται ο Πρόεδρος όπως και οι προηγούμενοι γιατί αρνήθηκε και συνεχίζει να αρνείται να μελετήσει εναλλακτικές λύσεις έτσι ώστε να μην χρειαστούμε το δάνειο της Τρόικας και του ΔΝΤ”, ανέφερε.

Ο κ. Λιλλήκας μίλησε για “εσωτερική Τρόικα”, η οποία είναι “η Κυβέρνηση, κάποιοι βουλευτές και κάποιοι που βαπτίστηκαν σε μια νύκτα ειδικοί οικονομολόγοι και που προσπαθούν να πείσουν τον λαό ότι το μνημόνιο είναι μονόδρομος”.

Με το μνημόνιο που διαπραγματεύτηκε η προηγούμενη Κυβέρνηση και υπέγραψε η σημερινή Κυβέρνηση χειροτερεύοντας το σε πολλά σημεία, είπε, εκχωρούμε την κρατική μας κυριαρχία στους εκπροσώπους του ΔΝΤ.

“Ηδη πριν πάρουμε ακόμα έστω κι ένα ευρώ από το δάνειο, πριν ακόμα επικυρωθεί η συμφωνία, οι Κομισάριοι της Τρόικας είναι αυτοί που κυβερνούν την Κύπρο αντί να κυβερνούν αυτοί που εξέλεξε ο λαός δια της ψήφου του, μας κυβερνούν χαμηλόβαθμοι τεχνοκράτες της Τρόικας”.

Είπε ότι οι βουλευτές έχουν ύψιστη υποχρέωση να εξεύρουν εναλλακτικές λύσεις παρά την αποδοχή του μνημονίου. Εξέφρασε ανησυχία αν οι βουλευτές θα διαβάσουν το μνημόνιο και πολύ περισσότερο να το μελετήσουν.

“Να μελετήσουν εναλλακτικές επιλογές. Γι αυτό τους εξέλεξε ο λαός, για ταυτό τους πληρώνει ο λαός και αν κάποιοι δεν μπορούν αν ανταποκριθούν, ας παραιτηθούν, θα αναλάβουν άλλοι”, σημείωσε.

Είπε ότι με την εφαρμογή του μνημονίου θα υπάρξει αύξηση στις πολλές φορολογίες, εισαγωγή νέων φορολογιών, αποκοπές μισθών-συντάξεων-επιδομάτων, χιλιάδες επιχειρήσεις κυρίως μικρομεσαίες θα κλείσουν τους επόμενους μήνες και δεκάδες χιλιάδες θα είναι οι άνεργοι που θα προστεθούν στις ήδη δεκάδες χιλιάδες των ανέργων μας”.

Ο κ. Λιλλήκας επέκρινε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την πρόσληψη τεσσάρων δημοσιογράφων στο Προεδρικό.

“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέδειξε τι είδους ενδιαφέρον έχει για να βρούμε λύση σε αυτή την οικονομική κρίση. Την ώρα που απολύεται κόσμος, που μειώνονται συντάξεις και μισθοί. Εγώ ανέμενα από τον Πρόεδρο να προσλάβει μια ομάδα οικονομολόγων, τεχνοκρατών, έγκριτων εμπειρογνωμόνων, να τον συμβουλεύσει και να τον βοηθήσει να βρει λύσεις για το καλό αυτού του τόπου. Αντί τούτου προσέλαβε τέσσερις δημοσιογράφους για να αρθρογραφούν για τα κατορθώματα της Κυβέρνησης”.

Επέκρινε επίσης την Κυβέρνηση Αναστασιάδη γιατί δεν ζήτησε απόσυρση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ.

“Η Τουρκία, οι Αγγλοαμερικάνοι, ο Ντάουνερ έχουν ήδη ξεκινήσει και στήνουν το σκηνικό των εκβιασμών. Κι όλα αυτά με την σιωπή και ανοχή της Κυβέρνησης που αντί να ζητήσει την παραίτηση και απόσυρση του κ. Ντάουνερ αναλώνεται σε δημόσιες δηλώσεις. Με τους λανθασμένους χειρισμούς της Κυβέρνησης μείναμε χωρίς συμμάχους, καταφέραμε να χαλάσουμε ή να διαταράξουμε τις σχέσεις μας ακόμα και με την παραδοσιακή φίλη μας την Ρωσία”, σημείωσε.

Ανέφερε ότι λόγω των οικονομικών συνθηκών “από την μια θα μας λένε, όπως λένε στο μνημόνιο πως αν δεν δεχτούμε αυτή την λύση θα έρθει καταστροφή και από την άλλη θα λένε στον λαό μας πως ο μόνος τρόπος να υπάρξει ανάπτυξη και να έρθουν ξένες επενδύσεις είναι με την αποδοχή αυτής της λύσης”, ανέφερε.

Πρόκειται για παραπλάνηση, σημείωσε, γιατί δεν θα έρθει ανάπτυξη αλλά υποδούλωση.

Αναφερόμενος επίσης σε δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα για την Συμμαχία Πολιτών, είπε πως θα διαψευστούν όπως διαψεύστηκαν και σε δημοσκοπήσεις στις προεκλογικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

“Καλώ όλους τους πολίτες σε εγρήγορση να στείλουμε έγκαιρα το μήνυμα πως λογαριάζουνε λάθος, πως θα μας βρούνε μπροστά τους σε αυτές τις λύσεις, να τους στείλουμε το μήνυμα πως αν κάποιες ηγεσίες κουράστηκαν, ο λαός δεν κουράστηκε να αγωνίζεται, δεν υποστείλαμε την σημαία του αγώνα αντίθετα θα αντιδράσουμε και δυναμικά και αποφασιστικά. Καλώ τους πολίτες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, σε συστράτευση, σε μια παλλαϊκή ενότητα για να στείλουμε έγκαιρα το μήνυμα πως όσα κι αν είναι τα χρέη μας η Κύπρος δεν είναι προς πώληση, δεν πωλείται πατρίδα. Οσα μεγάλα κι αν είναι τα προβλήματα μας, οι αντιστάσεις μας είναι ακόμα μεγαλύτερες”, κατέληξε.

Η Καταστατική Συνέλευση της Συμμαχίας Πολιτών θα γίνει στις 23 Ιουνίου.

Πηγή: ΑΝΤ1