Κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος της μαρίνας Αγίας Νάπας (videos&photos)

CEB12 4 Αγία Θέκλα, Γιάννης Καρούσος, Ειδήσεις, Μαρίνα Αγίας Νάπας, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης
CEB12 9 Αγία Θέκλα, Γιάννης Καρούσος, Ειδήσεις, Μαρίνα Αγίας Νάπας, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης

Κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος της μαρίνας της Αγίας Νάπας, ένα μεγαλεπήβολο έργο που θα κοστίσει 220 εκατομμύρια ευρώ και θα είναι έτοιμο, με βάση το χρονοδιάγραμμα, σε πέντε χρόνια. Ο θεμέλιος λίθος κατατέθηκε από τον ΥΠΟΙΚ, παρουσία του Αιγύπτιου επιχειρηματία που επένδυσε στο έργο και άλλων παραγόντων. Παρόντες ήταν και οι Υπουργοί Υγείας, Συγκοινωνιών και Ενέργειας, δήμαρχοι της περιοχής, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και άλλοι.


Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας επέδωσε στον Αιγύπτιο επιχειρηματία το κλειδί της πόλης.

CEB1 73 Αγία Θέκλα, Γιάννης Καρούσος, Ειδήσεις, Μαρίνα Αγίας Νάπας, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος απουσιάζει στο Ισραήλ για την κηδεία του Σιμόν Πέρες, εκπροσώπησε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.


Η μαρίνα θα αναπτυχθεί ανάμεσα στο εκκλησάκι της Αγίας Θέκλας και της χερσονήσου Μακρόνησος στην Αγία Νάπα και θα είναι χωρητικότητας 710 θέσεων ελλιμενισμού, εκ των οποίων οι 486 θέσεις θα είναι θαλάσσιου ελλιμενισμού σκαφών μήκους 8-60 μέτρων και 144 θέσεις φύλαξης σκαφών στην ξηρά. Θα περιλαμβάνει εμπορικές και οικιστικές αναπτύξεις, γραφεία διοίκησης και 850 περίπου θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων. Η μαρίνα θα αποτελεί επίσημο λιμάνι εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία.

IMG 4883 Αγία Θέκλα, Γιάννης Καρούσος, Ειδήσεις, Μαρίνα Αγίας Νάπας, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης

Δείτε την ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη

Στην ομιλία του ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η μαρίνα της Αγίας Νάπας αποτελεί μία ακόμη απόδειξη πως ο σχεδιασμός μας για να καταστήσουμε την χώρα μας προορισμό ποιοτικών επενδύσεων παίρνει καθημερινά σάρκα και οστά. Πρόκειται για μία συγκροτημένη πολιτική την οποία εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια και είναι με ικανοποίηση που βλέπω πως οι στόχοι υλοποιούνται». Την ομιλία ανέγνωσε ο υπουργός Οικονόμικών.


Το έργο ανέλαβε η εταιρεία M.M.Makronisos Marina Ltd, μέτοχοι της οποίας είναι η Gemini Real Estates Ltd του Αιγύπτιου επενδυτή Mr. Naguib Sawiris και ο κυπριακών συμφερόντων Όμιλος εταιρειών Caramondani Group.

FullSizeRender8 Αγία Θέκλα, Γιάννης Καρούσος, Ειδήσεις, Μαρίνα Αγίας Νάπας, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης

Στις αρχές του μήνα η M.M.Makronisos Marina Ltd ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με την εταιρεία TEPNA Α.Ε. για κατασκευή της μαρίνας Αγίας Νάπας. Το συμβόλαιο με την ΤΕΡΝΑ Α.Ε.. αφορά την πρώτη φάση των κατασκευαστικών έργων, που περιλαμβάνει τα λιμενικά έργα και τα έργα υποδομής, η κατασκευή των οποίων θα διαρκέσει περίπου τρία χρόνια.

Συνολικά, το έργο θα ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια, με επένδυση της τάξης των €220 εκατ.

FullSizeRender3 Αγία Θέκλα, Γιάννης Καρούσος, Ειδήσεις, Μαρίνα Αγίας Νάπας, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης

Η μαρίνα Αγίας Νάπας θα εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν της Κύπρου δηλώνει ο Υπουργός Ενέργειας

Η μαρίνα της Αγίας Νάπας θα εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης εκφράζοντας την ελπίδα ότι το έργο θα ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί, δηλαδή μέσα σε πέντε χρόνια.

Σε δηλώσεις του στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου της μαρίνας Αγίας Νάπας ο Υπουργός ανέφερε ότι «είναι ένα έργο που τόσο η περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου όσο και ολόκληρη η Κύπρος ανέμενε με προσδοκία. Είναι ένα έργο υποδομής το οποίο θεωρούμε ότι θα εμπλουτίσει το τουριστικό μας προϊόν».

Ευελπιστούμε, συνέχισε «το έργο να ολοκληρωθεί το συντομότερο και στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί γιατί είναι πολύ σημαντικό για τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος».

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ακόμα ότι σήμερα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα έσοδα από τον τουρισμό για τον Ιούλιο «και είναι ιδιαίτερα αυξημένα κατά 17,6%. Το σημαντικό είναι ότι είναι πιο μεγάλη η αύξηση στα έσοδα Ιουλίου απ΄ότι οι αφίξεις για τον ίδιο μήνα οι οποίες κυμάνθηκαν στα 16,3%».

Αυτό σημαίνει, σημείωσε πως «υποδεχόμαστε περισσότερους τουρίστες αλλά και ξοδεύουν περισσότερα. Σίγουρα αυτή είναι η τάση που θέλουμε να δημιουργήσουμε και να γίνει μόνιμη πλέον και έργα όπως η μαρίνα της Αγίας Νάπας είναι πάρα πολύ σημαντικά».

SotiraNews / ΚΥΠΕ / Φιλελεύθερος / SigmaLive