Η Βουλή ξηλώνει τον νόμο για το κυνήγι

α CABS, exclusive, Αμπελοπούλια, Κυνήγι, Λαθροθηρία, Νέα Αμμοχώστου

Προσπάθειες να ξηλώσουν προεκλογικά μέρος του, περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών, νόμου καταβάλλουν βουλευτές και μάλιστα οι κινήσεις αυτές γίνονται ή στηρίζονται από την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

Την περασμένη Παρασκευή κατατέθηκαν στην ολομέλεια τέσσερις προτάσεις νόμου που σε κάποια σημεία ενδέχεται να αδυνατίσουν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, το οποίο τροποποιήθηκε επί το αυστηρότερον μόλις πρόσφατα και ενδεχομένως να βάλουν την Κύπρο σε μπελάδες με την ΕΕ. Οι βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών διαχωρίζουν τη θέση τους από κάποιες από τις προτεινόμενες αλλαγές.

Ήδη, την περασμένη Παρασκευή ψηφίστηκε η πρώτη από τις τροποποιήσεις που είχε κατατεθεί και η οποία αύξησε από δύο σε τέσσερις τον αριθμό των κυνηγετικών σκύλων που επιτρέπεται να συνοδεύουν έναν κυνηγό σε μια εξόρμηση.
Χαλαρώσεις

Κάποιες, όμως, από τις προτάσεις που κατατέθηκαν προκαλούν ανησυχία, καθώς συνάγεται ότι στόχος τους είναι να καθησυχάσουν τους κυνηγούς ενόψει προεδρικών εκλογών, υπό το φως και της μεγάλης συγκέντρωσης κυνηγών που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στο Παραλίμνι εναντίον των τσουχτερών ποινών που θεσπίστηκαν πρόσφατα.

Μια από τις προτάσεις νόμου αφορά την ποινικοποίηση μέρους της δράσης των ακτιβιστών που στρέφονται εναντίον της παράνομης παγίδευσης προστατευόμενων πουλιών και μια άλλη τη μείωση των ποινών για το κυνήγι αμπελοπουλιών με ξόβεργα.

Συγκεκριμένα, με πρόταση που κατατέθηκε από τον βουλευτή και πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμο Αδάμου, εκ μέρους της εν λόγω επιτροπής, ζητείται η θέσπιση νέου αδικήματος που αφορά πρόσωπο το οποίο εκ προθέσεως παρενοχλεί, εμποδίζει ή παρεμποδίζει κυνηγό κατά τη νόμιμη άσκηση της κυνηγετικής του δραστηριότητας. Ωστόσο, η ζητούμενη απαγόρευση δεν φαίνεται να επηρεάζει κάποιον που παρεμποδίζει την παράνομη θήρευση.

Ζητείται επίσης διαγραφή της ειδικής ποινής που προνοείται στον υφιστάμενο νόμο αναφορικά με πρόσωπο που παραβαίνει τις πρόνοιες διαταγμάτων που εκδίδονται από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Θήρας. Η ειδική ποινή που ζητείται να διαγραφεί προβλέπει φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα δύο χρόνια ή χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 2 χιλιάδες ευρώ ή και τις δύο ποινές.

Επίσης, επιδιώκεται να συμπεριληφθεί στα αδικήματα που μπορούν να τύχουν εξώδικης ρύθμισης το αδίκημα της κατοχής συγκεκριμένων ειδών άγριων πτηνών, των οποίων απαγορεύεται το κυνήγι και η σύλληψη, νοουμένου ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη παραβίαση των διατάξεων του νόμου. Το ύψος του εξώδικου αυτού προστίμου προτείνεται να καθοριστεί στα 200 ευρώ και στην επιβολή τεσσάρων προειδοποιητικών βαθμών.

Και κατοχή θηράματος ολόχρονα…

Πρόταση για τροποποιήσεις στον νόμο περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων κατέθεσε και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος, ο οποίος ζητά ανάμεσα σ’ άλλα να απαλειφθεί η εξουσία του υπουργού να καθορίζει με γνωστοποίησή του την περίοδο κατά την οποία επιτρέπεται η κατοχή νόμιμα φονευμένου θηράματος, ώστε νόμιμα το φονευμένο θήραμα να μπορεί να κατέχεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Επίσης, όταν το κυνήγι των προστατευόμενων ειδών γίνεται με νόμιμα μέσα θήρευσης να τιμωρείται με εξώδικο πρόστιμο διακοσίων ευρώ (αντί δύο χιλιάδες ευρώ) και ποσού ανάλογου του αριθμού των άγριων πτηνών που θήρευσε κάποιος.

Πρόταση νόμου κατατέθηκε στην ολομέλεια και από τον βουλευτή και πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργο Περδίκη, ώστε να απαγορεύεται η μεταφορά σε χώρο εξυπηρέτησης εστιατορίου μικρών ποσοτήτων θηραμάτων, τα οποία είναι ήδη μαγειρεμένα. Επιπρόσθετα, προστίθενται πρόνοιες αναφορικά με την έκδοση διατάγματος για τη διακοπή ή την αναστολή της λειτουργίας του υποστατικού σε περίπτωση που στο υποστατικό μαγειρεύεται, πωλείται ή προσφέρεται οποιοδήποτε θήραμα ή είδος άγριας πανίδας. Προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι θηροφύλακας ή μέλος της αστυνομικής δύναμης μπορεί χωρίς δικαστικό ένταλμα να εισέλθει σε οποιοδήποτε υποστατικό (εστιατόριο, ταβέρνα, ξενοδοχείο, κ.λπ.) αν έχει λόγους να πιστεύει ότι μέσα μαγειρεύεται, πωλείται ή προσφέρεται θήραμα ή είδος άγριας πανίδας.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ