Μιλτιάδης Vs Χριστόφια: Έπαιρναν βόλτα €100.000 μετρητά

CE91 3 Δημήτρης Χριστόφιας, Ειδήσεις
CE91 42 Δημήτρης Χριστόφιας, Ειδήσεις

Πρώην μέλη της προεδρικής φρουράς, αρχιτέκτονα, επιμετρητή ποσοτήτων και άλλους μάρτυρες, προτίθεται να καλέσει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, με σκοπό να ανατρέψει την εικόνα που παρουσίασε, ο άλλοτε στενός του φίλος, Μιλτιάδης Νεοφύτου ενώπιον του Δικαστηρίου, με βάση την οποίαν δεν πληρώθηκε για όλες τις εργασίες που εκτέλεσε η εταιρεία του στο εξοχικό και το σπίτι του τέως Προέδρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Χριστόφια, ανάμεσα σε άλλα, θα κατατεθούν τιμολόγια και αποδείξεις εξόφλησης λογαριασμών, με σκοπό να ανατραπεί το μέρος της δήλωσης Μιλτιάδη Νεοφύτου, ότι συνολικά εισέπραξε €270.285,08 από τον τέως Πρόεδρο τη στιγμή που το σύνολο των έργων, και μάλιστα σε τιμές κόστους, ανερχόταν σε €1.021.992,18, χωρίς να περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ. Ο κ. Νεοφύτου είχε διευκρινίσει πως «για τις εργασίες στον πρώτο και δεύτερο όροφο, έχει εισπράξει κάποια χρήματα έναντι από τις κόρες του Εναγομένου» και ότι επιφυλάσσει τα δικαιώματά του. Στη δήλωσή του ενώπιον του Δικαστηρίου, δεν διευκρίνισε το ποσόν που εισέπραξε.

Σύμφωνα πάντα με το περιβάλλον του τέως Προέδρου, το οποίο επικαλείται και αποδείξεις τις οποίες θα καταθέσει ενώπιον του Δικαστηρίου, η συνολική πληρωμή στην εταιρεία Μιλτιάδης Νεοφύτου από τον κ. Χριστόφια και τις θυγατέρες του ανέρχεται στις €800.285 ευρώ, ενώ το οφειλόμενο ποσό από τον τέως Πρόεδρο, στις €129.714.

Ειδικά όσον αφορά στην οικία του, ο κ. Χριστόφιας αναμένεται να καταθέσει και εκτίμηση του αρχιτέκτονα που επέβλεψε τις εργασίες, με βάση την οποία η ανακαίνιση του ισογείου (εμβαδού 187τ.μ.) υπογείων βοηθητικών χώρων 50τ.μ. και καλυμμένων βεραντών 15τ.μ. που ολοκληρώθηκαν το 2009, κόστιζαν €350.000.

Στηριγμένος σε εκτίμηση του αρχιτέκτονα, ο κ. Χριστόφιας υποστηρίζει, επίσης, πως η αξία των εργασιών στο εξοχικό του στο Κελλάκι, ήταν €50.000. Υποστηρίζει, επίσης, πως για σκοπούς του «πόθεν έσχες» χρησιμοποίησε ως αξία των ανακαινίσεων του σπιτιού και του εξοχικού του τις €400.000 (€350.000 το σπίτι και €50.000 το εξοχικό) και από αυτά αφαιρέθηκαν οι €200.000, για τις οποίες ο κ. Νεοφύτου εξέδωσε αποδείξεις. Στην πορεία, σύμφωνα πάντα με το περιβάλλον του τέως Προέδρου, κατέβαλε άλλες €70.285, οπόταν υπάρχει υπόλοιπο €129.715, το οποίο δεν αρνείται ότι οφείλει.

Όσον αφορά στις θυγατέρες του, ο κ. Χριστόφιας έχει τη θέση ότι η πρώτη πλήρωσε €80.000 για μερική ανακαίνιση του διαμερίσματός της και κατέχει και την απόδειξη εξόφλησης. Η δεύτερη ανήγειρε το 2009 διαμέρισμα πάνω από την οικία του πατέρα και της αδελφής της, καταβάλλοντας €450.000 και για τις εργασίες αυτές κατέχει απόδειξη εξόφλησης από τον κ. Νεοφύτου.

Το περιβάλλον του τέως Προέδρου υποστηρίζει αφενός πως το ποσόν που ζητά ο Μιλτιάδης Νεοφύτου είναι υπερβολικό και αφετέρου ότι έχουν καταβληθεί πολύ περισσότερα χρήματα από όσα υποστήριξε ότι έλαβε ο κ. Νεοφύτου.

€100.000 μέσα στην… «κάσια»

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκδοχή του τέως Προέδρου όσον αφορά μετρητά €100.000, τα οποία, όπως υποστηρίζεται, αποσύρθηκαν από την τράπεζα και φέρονται να μεταφέρθηκαν από μέλος της προεδρικής φρουράς στον Μιλτιάδη Νεοφύτου. Σύμφωνα με την εκδοχή αυτή, ο κ. Νεοφύτου δεν εισέπραξε τα χρήματα διαμηνύοντας ότι δεν έχει να λαμβάνει άλλα χρήματα, οπόταν αυτά επιστράφησαν στο τέως Πρόεδρο.

Όταν το πήγαινε-έλα των χρημάτων σταμάτησε, σύμφωνα πάντα με την εκδοχή του περιβάλλοντος του Δημήτρη Χριστόφια, τα χρήματα παρέμειναν για αρκετό χρονικό διάστημα σε χρηματοκιβώτιο. Τα χρήματα κλειδώθηκαν σε χρηματοκιβώτιο στο Προεδρικό μέχρι να ρυθμιστεί το ζήτημα. Με βάση την εκδοχή αυτή, τα χρήματα δεν αποσύρθηκαν την περίοδο που οι τράπεζες ήταν κλειστές, αλλά αρκετό καιρό πριν. Βεβαίως, όλα αυτά θα κριθούν από το Δικαστήριο.

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κτίσει το σπίτι του το 1989, με κόστος £65.000. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και η αξία του οικοπέδου που ήταν περίπου £14.000. Συνολικά το σπίτι κόστισε περίπου €135.000 και η ανακαίνιση το 2009 κόστισε €350.000.

Ο κ. Χριστόφιας φέρεται από τον Μιλτιάδη Νεοφύτου να παρενέβαινε και ο ίδιος ως προς το πώς θα εκτελεστούν οι εργασίες, ενώ το περιβάλλον του τέως Προέδρου θεωρεί πως και ο Μιλτιάδης Νεοφύτου παρενέβαινε για τα ίδια ζητήματα, όταν οι σχέσεις του με τον Δημήτρη Χριστόφια ήταν αδελφικές.

Πηγή: Φιλελεύθερος