Wi-Fi σε γυμνάσια, λύκεια και τεχνικές σχολές

a 9 Ειδήσεις, Παιδεία
Την εγκατάσταση ασύρματου δικτύου Wi-Fi στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης προγραμματίζει το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο της προώθησης της ψηφιακής παιδείας. Διαβεβαιώνει ότι η λειτουργία του δικτύου θα πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές και ότι δεν θα θέτει σε κανένα κίνδυνο τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, όσον αφορά στην έκθεσή τους στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

a 949 Ειδήσεις, Παιδεία

Τα πιο πάνω προκύπτουν από επιστολή του υπουργείου προς τον βουλευτή των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, ο οποίος έθεσε θέμα απαγόρευσης του ασύρματου δικτύου Wi-Fi σε παιδικούς σταθμούς και σε σχολεία.

Στην απάντησή του, το υπουργείο αναλύει κατ’ αρχάς, την πολιτική του για την ένταξη των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην εκπαίδευση. Όπως αναφέρει, απώτερος σκοπός είναι η ποιοτική αναβάθμιση τόσο των μεθόδων διδασκαλίας όσο και του περιεχομένου των αναλυτικών προγραμμάτων και προσθέτει πως, «η φιλοσοφία εισαγωγής των ΤΠΕ στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα, στηρίζεται στην πεποίθηση ότι ο ψηφιακός αλφαβητισμός αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες του ολοκληρωμένου αλφαβητισμού και έχει ως στόχο μια πιο αποτελεσματική και ποιοτικά αναβαθμισμένη Παιδεία».

Με βάση τα πιο πάνω, αποκαλύπτει ότι «έχει προγραμματίσει την εγκατάσταση ασύρματου δικτύου Wi-Fi με κεντρική διαχείριση στα σχολεία Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης μόνο (όχι της Δημοτικής). Διευκρινίζει ότι δεν έχει δοθεί, από πλευράς υπουργείου Παιδείας, οποιαδήποτε οδηγία και άδεια εγκατάστασης ασύρματων δικτύων σε παιδικούς σταθμούς και Δημοτικά. Υποδεικνύει, επίσης, ότι «δεν είναι αρμόδιο για την απαγόρευση της λειτουργίας σταθμών εκπομπής συχνοτήτων και ραδιοτηλεοπτικών σημάτων (τηλεφωνικές κεραίες, ασύρματα σημεία πρόσβασης δικτύων κ.ά.) σε σημεία κοντά σε βρεφοκομικούς σταθμούς ή άλλα κτήρια ευπαθών ομάδων πληθυσμού.

Όσον αφορά στην ετοιμασία των προδιαγραφών του ασύρματου δικτύου που προτίθεται να εγκαταστήσει, το υπουργείο τονίζει πως λαμβάνονται υπόψη οι εισηγήσεις του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (ΤΗΕ) «με σκοπό η λειτουργία του δικτύου να πληροί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές και να μην προκαλεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για τους μαθητές και τα μέλη του προσωπικού, σχετικά με την έκθεση τους στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Η δράση αυτή, βρίσκεται στο στάδιο της ετοιμασίας των προδιαγραφών του διαγωνισμού».

Αναφέρει, περαιτέρω, ότι οποιαδήποτε εγκατάσταση ασύρματης δικτύωσης θα πρέπει να τηρεί τις οδηγίες τις ευρωπαϊκές οδηγίες της ΕΕ και να εμπίπτει στον νόμο που διέπει τον τομέα Ραδιοεπικοινωνιών.

«Με τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση του ασύρματου δικτύου, θα υπάρχει μια ενιαία πολιτική ως προ το είδος και τον τύπο των ασύρματων σημείων πρόσβασης και θα σταματήσει η αλόγιστη και ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ασύρματων σημείων πρόσβασης χωρίς συγκεκριμένες προδιαγραφές και κανόνες ασφάλειας», υποστηρίζει το υπουργείο. Θεωρεί επίσης ότι, με την υλοποίηση της δράσης «θα καταφέρουμε να έχουμε περισσότερο έλεγχο στην εκπομπή επιτρεπτής ακτινοβολίας προς τους μαθητές, κάτι το οποίο δεν γίνεται εκτός του σχολικού χώρου».

Τέλος, διαβεβαιώνει ότι μετά την εγκατάσταση του όλου συστήματος, θα γίνει έλεγχος και θα διεξαχθούν διεξοδικές μετρήσεις από το ΤΗΕ, στην παρουσία όλων των ενδιαφερομένων, «για να διαπιστωθεί ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι πολύ πιο κάτω από τα επιτρεπτά εθνικά όρια έκθεσης και πολύ πιο κάτω από αυτά που εκτίθεται ένα άτομο στην καθημερινή του ζωή».

«Ναι» για smartphones και ταμπλέτες

Το υπουργείο Παιδείας στις προσπάθειες για προώθηση των σχεδιασμών του, επικαλείται έρευνες και μελέτες, οι οποίες κατέδειξαν ότι «τα έξυπνα τηλέφωνα, οι ταμπλέτες και άλλες φορητές συσκευές, δημιουργούν νέες παιδαγωγικές προκλήσεις και προσφέρουν αυξημένες ευκαιρίες για μάθηση οποτεδήποτε και οπουδήποτε». Εξηγεί επίσης ότι όσον αφορά στη χρήση των έξυπνων τηλεφώνων, των ταμπλετών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, «η Κύπρος μας είναι ανάμεσα στις πέντε χώρες μαζί με το Βέλγιο, την Ισλανδία, τη Ρουμανία και την Ολλανδία, οι οποίες δεν κάνουν χρήση των συσκευών αυτών στην εκπαίδευση, ενώ σε άλλες δώδεκα χώρες, η χρήση τους εντάσσεται και υλοποιείται στις στρατηγικές τους».

Πηγή: Φιλελεύθερος