Αυτές είναι οι πιο έξυπνες πόλεις του κόσμου: Η θέση της Κύπρου

Ποια είναι η πιο έξυπνη πόλη στον κόσμο;

Screenshot 4 25 έξυπνες πόλεις, Κύπρος

Ο δείκτης IMD Smart City Index αποκάλυψε ποιοι προορισμοί διαθέτουν τις καλύτερες υποδομές, υπηρεσίες και τεχνολογία.

Όταν χρησιμοποιούμε τη φράση «η πιο έξυπνη πόλη», ίσως φανταζόμαστε ένα μέρος που ξεχωρίζει για τα πολύ καλά του πανεπιστήμιά του ή ένα μέρος που φιλοξενεί καινοτόμες βιομηχανίες. Ωστόσο, αυτή η μελέτη εξετάζει τα πράγματα λίγο διαφορετικά.

Ο δείκτης IMD Smart City Index αξιολογεί «τις αντιλήψεις των κατοίκων για θέματα που σχετίζονται με τις δομές και την τεχνολογία που έχουν στη διάθεσή τους στην πόλη τους», ενώ με τον όρο «δομές» αναφέρονται στις υποδομές και την τεχνολογία. Στη συνέχεια, οι πόλεις αξιολογήθηκαν ως προς την υγεία και την ασφάλεια, την κινητικότητα, τις δραστηριότητες, τις ευκαιρίες και τη διακυβέρνηση.

Στην κατάταξη του 2024 αναλύθηκαν 142 πόλεις. Ποια είναι, λοιπόν, η πιο έξυπνη πόλη στον κόσμο; Δεν προκαλεί εντύπωση πως για τέταρτη συνεχόμενη φορά, είναι η Ζυρίχη. Η ελβετική πόλη σημειώνει ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στις δημόσιες συγκοινωνίες, την υγεία, την εκπαίδευση και τη δημόσια ασφάλεια. Το Όσλο ήρθε στη δεύτερη θέση, επίσης για τέταρτη φορά, συγκεντρώνοντας ιδιαίτερα καλή βαθμολογία για την ελάχιστη κυκλοφοριακή συμφόρηση και τους χώρους πρασίνου.

Η πρωτεύουσα της Αυστραλίας, Καμπέρα, ήρθε τρίτη, χάρη στη χαμηλή ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ την πεντάδα έκλεισαν η Γενεύη και η Σιγκαπούρη. Όσο για τη θέση της Αθήνας;

Έπρεπε να φτάσουμε στο νούμερο 120 για να τη συναντήσουμε, πιο κάτω από πόλεις όπως το Μουμπάι, το Μοντεγίν, η Σοφία, η Λευκωσία ή το Βουκουρέστι. Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2020, όταν και βρισκόταν στην 98η θέση της αντίστοιχης κατάταξης, η Αθήνα πέφτει συνεχώς θέσεις κι έτσι το 2021 την είδαμε στο 108, το 2023 στο 113, ενώ φέτος εφτά θέσεις πιο κάτω.

Οι 10 πιο έξυπνες πόλεις στον κόσμο:

Ζυρίχη
Όσλο
Καμπέρα
Γενεύη
Σιγκαπούρη
Κοπεγχάγη
Λωζάνη
Λονδίνο
Ελσίνκι
Αμπού Ντάμπι

Πηγή: gazzetta.gr