Αυτό που βλέπετε σε αυτή την οπτική πλάνη λέει πολλά για το πώς δουλεύει ο εγκέφαλός σας

Αυτό που βλέπετε σε αυτή την οπτική πλάνη λέει πολλά για το πώς δουλεύει ο εγκέφαλός σας

Ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο πηγάζει από το νου μας

Σε μια πορεία εκατοντάδων χιλιάδων ετών, η οπτική αντίληψη έχει διαμορφώσει τη γνωστική μας ικανότητα, επιτρέποντάς μας να εξελιχθούμε σε έλλογα και κοινωνικά όντα.

Την ίδια ώρα, άλλαξε και την προσδοκία μας περί πραγματικότητας, κάτι που αποδεικνύουν περίτρανα οι οπτικές πλάνες: αυτό που βλέπουμε δεν είναι πάντα αυτό που πιστεύουμε πως βλέπουμε.

Οι επιστήμονες έβαλαν λοιπόν δυο κουκίδες να κινούνται στον χάρτη του Τόκιο και μας ρωτάνε ποια κουκίδα κυνηγά πια. Αρχικά, όπως παρατηρούν όλοι, η κόκκινη κουκίδα κυνηγά την μπλε και 30 δευτερόλεπτα μετά τα πράγματα αντιστρέφονται. Για δείτε…

Μόνο που ουσιαστικά η κόκκινη κουκίδα παραμένει σταθερή και μόνο η μπλε κινείται ολόγυρά της, ενώ την ίδια ώρα ο χάρτης του φόντου κινείται επίσης αλλάζοντας κιόλας διεύθυνση.

Στα μισά του πειράματος, οι ερευνητές αντιστρέφουν τη διεύθυνση κίνησης του χάρτη, κι αυτό είναι που κάνει την μπλε τελεία να φαίνεται τώρα πως κυνηγά την κόκκινη. Η ψευδαίσθηση αποκαλύπτει το πώς αποδίδει ο εγκέφαλός μας ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως η «πρόθεση» και η «κινητικότητα», σε άψυχα αντικείμενα.

fgdi1 οπτικη πλανη, ψευδαισθηση

«Δείξαμε πώς μια κίνηση σε ένα πλαίσιο μπορεί να προσληφθεί δραστικά διαφορετικά στο πλαίσιο μιας άλλης σκηνής», λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του πειράματος Benjamin van Buren στη μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of Vision»…